A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Generációkat köt össze


„Zirc Szociális Ellátásért” szakmai kitüntetésben részesült Bauer Tiborné, a Szent Bernát Idősek Otthonának foglalkoztatás-szervezője.


Az elismerés átadására a Szociális Munka Napjához kapcsolódó ünnepségen került sor a Zirci Ciszterci Apátság Gobelin-termében.


Bauer Tiborné tizenegy éve dolgozik a Szent Bernát Idősek Otthonában, mint foglalkoztatás-szervező.

„Ez a munka is nagyon felelősségteljes, és nemcsak az Otthon lakóinak mentális egészségét szolgálja. Ahhoz, hogy az Otthonban élő idősek továbbra is hasznosnak érezzék magukat, sokkal többre van szükségük, mint a fizikai állapotuk óvása. A szellem, a lélek ápolása éppen olyan fontos része mindennapi életünknek. Ezt a területet fedi le munkájával Bauer Tiborné, Ancsa”

– hangzott el.

Bauer Tiborné munkahelyén a „Zirc Szociális Ellátásáért” elismerő oklevéllel


Sikerül rendszeresen megvalósítania a generációk találkozását, a legkisebbektől a legidősebbekig találkoznak az Otthonban a város lakói. Évről évre megszervezi a bölcsődések, óvodások, általános- és középiskolások részvételét különböző ünnepekhez kötve, de ugyancsak elhozza a lakóknak a fogyatékkal élő fiatalokat, felnőtteket, továbbá a gyermekeket és felnőtteket egyaránt megmozgató táncklub apraját-nagyját, ezzel is fellépési lehetőséget biztosítva számukra.


Minden évben hozzájárul a képzőművészet és a közönség találkozásához azzal, hogy az Otthonban kiállításokat rendez, gyakran nagyon szép irodalmi és zenei élménnyel gazdagítva a tárlatmegnyitókat. A városban tanuló ifjú képzőművész palánták műveiből a lehetőségekhez mérten szervezi a kiállításokat, ezzel is ablakot adva az időseknek a külső, változó világra.


Érdeklődik a magyar nép hagyományai iránt, amihez nagyszerű kézügyesség is társul. Elvégezte a népi játszóházi foglalkoztatás-vezetői képzést, így jártasságot szerzett ezen a területen. Az általa vezetett foglalkozásokon nagy kreativitással tervezett tárgyakat készítenek a lakók és gyakran a vendégül látott fiatalok. Munkáikat a Látogatóközpont ajándékboltjában lehet megtekinteni, megvásárolni. Sok fogy belőlük, így viszik a turisták nemcsak az Otthon, hanem a város hírét is.

A teakonyhában indult ez a hét, Ancsa vezetésével vendégváró sütemény készül az Idősek Otthonában


A kihívás napján a város többi intézményével együtt megszervezte az idősek 3-1-2 meridián-torna mozgással való részvételét. Megteremti, fenntartja a kapcsolatot az egyházi intézmény és a város intézményei között. A helyi médiát minden esetben bevonja munkájába. Kezdeményezője és szerkesztője az Otthon című újságnak, amelyen keresztül a város és környéke lakossága folyamatosan értesülhet a Szent Bernát Idősek Otthonában zajló eseményekről és tevékenységekről.


A kitüntetést Ottó Péter polgármester és az elismerés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke, dr. Benczik Ágnes Adrienn adta át Bauerné Tiborné részére.


Kelemen Gábor