A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Generációk találkoztak egymással


A Zirc Városi Nyugdíjasklub tagjai tettek látogatást a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében. Élményekkel gazdagodtak a különböző korosztályok képviselői.


A vendégeket Kovács Mónika megbízott intézményvezető fogadta, s bemutatta az intézményt. Először a bölcsődei csoportszobákba kukkantottak be, ahol éppen a tízóraizás zajlott. Körülülve a kis asztalt, kissé megszeppenve figyelték a kicsik a kíváncsi néniket, bácsikat, volt közöttük, aki dédunokájával is találkozhatott. Nagyon megörültek egymásnak, így máris megrövidült a generációs távolság.Az óvoda két német nemzetiségi csoportja egy kis műsorral kedveskedett a nyugdíjasoknak. A lépcsőn a Víz Világnapjához kapcsolódó gyermekrajzok kísérték útjukat, egy-egy szoba dekorációjában még a nemzeti ünnep kísértett, de már a Nyuszira való várakozás is érezhető volt nevelési intézményünkben. Nagy szeretettel köszöntötték egymást a különböző generációk. Előbb a Bóbita csoport ajtaja nyílt meg a vendégek előtt. Az óvónők hellyel kínálták a nyugdíjasklub tagjait, a gyerekek pedig pillanatok alatt rendet raktak, helyére került minden játék, gyorsan szabaddá tették a szőnyeget az előadásra.


A tánc is szórakoztató, tudom, de mit szóltok a tetkómhoz?


Azokkal a táncokkal, énekekkel örvendeztették meg a vendégeket, amelyekkel a német nemzetiségi óvodák találkozójára készülnek. Kivétel nélkül kiült a mosoly a nézők arcára, ahogy figyelték a játékos mozgás örömétől felszabadult gyerkőcöket. Az előadást követően a közönséget is bevonták a műsorba, megfogták egymás kezét, és három generáció ropta együtt a csoportszoba táncparkettjén.Nem elég a tánc, további, saját készítésű ajándékokkal készültek az óvónők és a gyerekek, de a nyugdíjasok sem jöttek üres kézzel: német nyelvű gyermekkönyveket hoztak a csoportnak, egy kis kosárkából pedig a Nyuszi előzetes jutalmával kínálták meg az ovisokat. A kölcsönös ajándékozást követően társalgás vette kezdetét a szépkorúak és a legifjabb generáció tagjai között, teázgattak, süteményt eszegettek, Laci bácsi, a nyugdíjasklub vezetője nagyon értett a gyerekek nyelvén, s arról érdeklődött, ki az, aki jönni fog hamarosan a kertek alatt. – A Nyúúúl! – hangzott egyszerre a válasz.A Nyuszit már a Hétszínvirág csoportban is várják, de hasonlóképp nagy szeretettel várták a vendégeket, és itt is előadtak egy csokrot azokból a táncokból, amelyeket hamarosan a szélesebb nyilvánosság elé visznek. Remélik, hogyha elkészül az óvoda tornaterme, akkor Zirc is helyet adhat majd a nemzetiségi óvodák találkozójának. A Hétszínvirág csoportot már nem kell bemutatni, hiszen nagyon sok helyen felléptek, városi rendezvényeken is gyakran láthattuk őket. Nemcsak tánccal, hanem irodalmi műsorral is köszöntötték a nyugdíjasokat, volt olyan vers, amelyre még emlékezhettek gyerekkorukból a szépkorúak, hiszen együtt mondták a szereplőkkel az örökre megtanult sorokat.Az ajándékozás és a vendéglátás itt sem maradhatott el. A gyerekek rögtön kézbe vették, lapozgatták a szép színes könyveket, amelyekből játékosan tanulhatják a német nyelvet. Virággal köszönték meg a nyugdíjasoknak, hogy gondoltak rájuk, és ellátogattak hozzájuk. Sándor, József, Benedek, nem hozták a meleget, ott kint még a hideg volt az úr, de a találkozások örömétől a szívekbe melegség költözött.Kelemen Gábor