A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gazdaságosabb működtetés a zirci kórházban


30 512 500 forint összegű beruházás valósulhat meg a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben 2017 első félévében, melynek keretében többek között műtéti berendezéssel fejlesztik az intézmény eszközállományát.


A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója sajtóközleményben jelentette be, hogy számos más kórházhoz hasonlóan pályáztak az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatása keretében meghirdetett, a gazdasági hatékonyságot fokozó beruházások támogatására, melynek teljes összege országosan 15 milliárd forint volt.

A zirci egészségügyi intézményben összességében 30 512 500 forint összegű beruházás valósulhat meg.


Az elnyert támogatásból beszerzett eszközök jelentős költségmegtakarítást is eredményeznek a működtetésben, éves szinten 16 millió forintot meghaladó összegű megtakarítással számolnak, melyet további beruházások megalapozására, az intézmény fejlesztésére fordítanak, közvetlenül hozzájárulva a betegellátás minőségének fokozásához. Beszerzésre kerül a Járóbeteg Szakellátó Központ műtője részére egy több tételből álló műtéti berendezés, mellyel a sebészeti és nőgyógyászati műtéti tevékenységek költsége csökkenthető, valamint az elvégezhető műtétek száma növelhető.

A járóbeteg-szakellátó műtőjébe egy több tételből álló berendezés kerül beszerzésre (Fotó: archív)


Beszerzésre kerül továbbá egy hulladékprés, amellyel a keletkező hulladékot mintegy a negyedére tudják csökkenteni, nem utolsósorban mérséklődik ezáltal a hulladékszállítás díja. Az épületek víz- és vegyszertakarékos takarítása érdekében új takarítógépeket szereznek be, mellyel költséghatékonyabban és gyorsabban tudják tisztántartani főképp a krónikus betegellátás keretében használt helyiségeket. A támogatás keretében a kórház fényforrásait LED-es, részben vezérelt rendszerre cserélik, korszerű, energiatakarékos hűtőket, az élelmezési osztályra mosogatógépet szereznek be. Vízlágyító berendezéseket is telepítenek, mellyel költségmentesen tudják megelőzni a vízkő által okozott károkat és takarítási költségeket, ezzel együtt jelentősen csökkentve a vízterhelést.


A projekt utolsó eleme egy textil-azonosító rendszer telepítése: az egészségügyi textíliákba rögzített azonosítók segítségével gyorsabbá és automatizálhatóvá válik azok azonosítása, számolása. A textília-nyilvántartás precízebbé válik, valamint munkaerő szabadítható fel erről a területről, akiket a betegellátásban tudnak foglalkoztatni.

A beruházások tervezetten januártól júniusig zajlanak majd.

Kelemen Gábor