A bakony fővárosa
archívum - esemény
archívum - hírek
Gasztrotúra a Bakonytól a Bánátig
A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának tanulói a „Határtalanul! Együttműködés középiskolák között” pályázat keretében a Délvidékre látogattak március 17–20. között. Az úti élményekről Horváth Csaba pedagógus, projektvezető számolt be.
Az első nap, vasárnap a magyar szecessziós emlékeket tekintettük meg Palicson és Szabadkán, a zentai városháza tornyából pedig megcsodálhattuk a Tisza-parti települést.
Hétfőn Óbecsére
utaztunk a Ferenc-csatornához, ahol a Duna vize torkollik a Tiszába. A Türr
István zsilip tervezésében maga Gustav Eiffel is részt vett. Kitűnő szórakozást
és játékos élményt nyújtott a Than-fivérek emlékére létrehozott óbecsei Than Emlékház
és interaktív park.
Ahol két nagy folyónk egyesül…
Az interaktív parkban rekordot is sikerült döntenie a szakképző iskola diákjának a reakcióidő-mérő készüléknél
A Tiszát átlépve érkeztünk a
Bánságba. A törökbecsei templomkertben koszorút helyeztünk el az aradi vértanú
gróf Leiningen-Westerburg Károly szobránál. A következő helyszín az aracsi
pusztatemplom volt, mely közel ezer éve hirdeti a magyarság jelenlétét a
bánsági rónákon. A nap zárásaként Adán felkerestük Szarvas Gábor, a magyar
nyelvművelés megteremtőjének mellszobrát, illetve Damjanich János domborművét.
A szakképző iskola diákjai előkészülnek a koszorúzásra gróf Leiningen-Westerburg Károly szobránál
Az iskola tanulói az aracsi pusztatemplom előtt, mely közel ezer éve hirdeti a magyarság jelenlétét a bánsági rónákon
A keddi napot az együttműködésben résztvevő csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában kezdtük, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket, egy rövid zenés műsorral készültek a diákok és a tanárok. A rövid csókai tartózkodásunk során ellátogattunk a könyvtárba, és felidéztük Móra Ferenc mellszobránál ismert versét, „A csókai csókát”.
A
nap további része már a „gasztronómiai élvezetekről” szólt. A zentai Réel
Chocolate nevű kézműves céget egy fiatal délvidéki magyar pár alapította.
Nemcsak a csokoládékészítés rejtelmeibe avattak be bennünket, hanem meg is
kóstolhattuk híres termékeiket.
Zentán a híres Papuli-étteremben ebédeltünk, ahol lehetőségünk volt megkóstolni a messze földön híres tiszai halászlét, melyet a bajai halászléhez hasonlóan tésztával szolgáltak fel. Az utolsó zentai programunk az Arator kézműves sörüzem látogatása volt. A vállalkozás a Délvidék nyolc legnépszerűbb kraft söreit főzi. A nap végén Tóthfaluba érkeztünk, ahol a tájház és a helyi látnivalók megtekintése után megismerkedtek diákjaink az almachips-készítéssel, majd közösen elfogyasztottuk a faszénen sült kolbászt, csevapcsicsát.
Zirci diákok az almachips-készítés rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást
Az
utolsó napot, szerdát egy kispiaci helyi őstermelőnél kezdtük,
aki kecsketenyésztéssel foglalkozik, és kecsketejalapú termékeket készít.
Megízlelhettük a kecskesajtot és a házi préselésű napraforgóolajt is.
A
négynapos kirándulásunkat a Ludasi-tó partján lévő Furioso-tanyán fejeztük be,
ahol lehetőségünk volt a lovaglás, szekerezés mellett az íjászat kipróbálására
is. Megismertük a jurták világát és a puszták népeiről szóló kiállítást.
A Reguly-s lányok megmutatták a Furioso-tanyán, hogy ki az erősebb...
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=aco45HrZLQI&feature=youtu.be
A gasztronómiai élmények mellett megismertük a délvidéki magyarság történelmét, életét, szokásait. Ebben nagy szerepe volt a helyi honismereti vezetőnknek, aki végig velünk volt a programok során.
Az együttműködés részeként a csókai iskola diákjai és tanárai március végén érkeznek Zircre, hogy megismerkedjenek iskolánkkal, valamint a Bakony és környékével.
További képek az úti élményekről