Gasztrotúra a Bakonytól a Bánátig


A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának tanulói a „Határtalanul! Együttműködés középiskolák között” pályázat keretében a Délvidékre látogattak március 17–20. között. Az úti élményekről Horváth Csaba pedagógus, projektvezető számolt be.


Az első nap, vasárnap a magyar szecessziós emlékeket tekintettük meg Palicson és Szabadkán, a zentai városháza tornyából pedig megcsodálhattuk a Tisza-parti települést.Hétfőn Óbecsére utaztunk a Ferenc-csatornához, ahol a Duna vize torkollik a Tiszába. A Türr István zsilip tervezésében maga Gustav Eiffel is részt vett. Kitűnő szórakozást és játékos élményt nyújtott a Than-fivérek emlékére létrehozott óbecsei Than Emlékház és interaktív park.


Ahol két nagy folyónk egyesül…


Az interaktív parkban rekordot is sikerült döntenie a szakképző iskola diákjának a reakcióidő-mérő készüléknél


A Tiszát átlépve érkeztünk a Bánságba. A törökbecsei templomkertben koszorút helyeztünk el az aradi vértanú gróf Leiningen-Westerburg Károly szobránál. A következő helyszín az aracsi pusztatemplom volt, mely közel ezer éve hirdeti a magyarság jelenlétét a bánsági rónákon. A nap zárásaként Adán felkerestük Szarvas Gábor, a magyar nyelvművelés megteremtőjének mellszobrát, illetve Damjanich János domborművét.


A szakképző iskola diákjai előkészülnek a koszorúzásra gróf Leiningen-Westerburg Károly szobránál


Az iskola tanulói az aracsi pusztatemplom előtt, mely közel ezer éve hirdeti a magyarság jelenlétét a bánsági rónákon


A keddi napot az együttműködésben résztvevő csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában kezdtük, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket, egy rövid zenés műsorral készültek a diákok és a tanárok. A rövid csókai tartózkodásunk során ellátogattunk a könyvtárba, és felidéztük Móra Ferenc mellszobránál ismert versét, „A csókai csókát”.


A nap további része már a „gasztronómiai élvezetekről” szólt. A zentai Réel Chocolate nevű kézműves céget egy fiatal délvidéki magyar pár alapította. Nemcsak a csokoládékészítés rejtelmeibe avattak be bennünket, hanem meg is kóstolhattuk híres termékeiket.Zentán a híres Papuli-étteremben ebédeltünk, ahol lehetőségünk volt megkóstolni a messze földön híres tiszai halászlét, melyet a bajai halászléhez hasonlóan tésztával szolgáltak fel. Az utolsó zentai programunk az Arator kézműves sörüzem látogatása volt. A vállalkozás a Délvidék nyolc legnépszerűbb kraft söreit főzi. A nap végén Tóthfaluba érkeztünk, ahol a tájház és a helyi látnivalók megtekintése után megismerkedtek diákjaink az almachips-készítéssel, majd közösen elfogyasztottuk a faszénen sült kolbászt, csevapcsicsát.

Zirci diákok az almachips-készítés rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást


Az utolsó napot, szerdát egy kispiaci helyi őstermelőnél kezdtük, aki kecsketenyésztéssel foglalkozik, és kecsketejalapú termékeket készít. Megízlelhettük a kecskesajtot és a házi préselésű napraforgóolajt is.A négynapos kirándulásunkat a Ludasi-tó partján lévő Furioso-tanyán fejeztük be, ahol lehetőségünk volt a lovaglás, szekerezés mellett az íjászat kipróbálására is. Megismertük a jurták világát és a puszták népeiről szóló kiállítást.A Reguly-s lányok megmutatták a Furioso-tanyán, hogy ki az erősebb...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=aco45HrZLQI&feature=youtu.be


A gasztronómiai élmények mellett megismertük a délvidéki magyarság történelmét, életét, szokásait. Ebben nagy szerepe volt a helyi honismereti vezetőnknek, aki végig velünk volt a programok során.


Az együttműködés részeként a csókai iskola diákjai és tanárai március végén érkeznek Zircre, hogy megismerkedjenek iskolánkkal, valamint a Bakony és környékével.


További képek az úti élményekről