A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fotókon a mohácsi busójárás


Új, időszaki fotókiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban „Ehhez mérem az egész évet” címmel.


A kiállítás aktuális, hiszen éppen a farsang közepén járunk. A fotók készítője a mohácsi busójárást közel egy évtizedig kutató dr. Minorics Tünde etnográfus, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézet, Művelődéstudományi Tanszék egyetemi adjunktusa. A kutató elmondta, hogy doktori disszertációjának választott témájaként kezdte el kutatni a mohácsi busójárást.

A terepmunkája során a fotózás mint kutatási módszer segítségével nem csupán a farsangi karnevál színes pillanatait, hanem a maszkot viselő ember belső világát kereste.

A fényképek pedig valóban arról mesélnek, hogy a néprajzkutatónak sikerül belülről megélni a mohácsi busójárást, a hagyományokat baráti, rokoni kapcsolatokon át feltárni. Az elkapott pillanatok fotókiállítássá álltak össze, melynek segítségével a látogatók is benézhetnek a maszk mögé: a mohácsi „busótársadalom” sajátos világába. A témáról egyébként nemcsak tudományos mű és fotókiállítás készült, hanem egy könyv is született „A maszk mögött” címmel.


A megnyitóra szép számú közönség gyűlt össze a Reguly Múzeum Dubniczay-termében.

Dr. Vida Beáta megbízott múzeumigazgató köszöntő szavai után a tárlatot Szalay Krisztina design- és vizuálisművészet-tanár, fotográfus, a 2019-es a Capa Nagydíj Ösztöndíjasa nyitotta meg.

Dr. Vida Beáta megbízott múzeumigazgató köszöntője a kiállítás-megnyitón


Beszédében izgalmas összefüggésekben vázolta fel a fotózás történetének nagy fordulópontjait, a fényképezés műfajának teljes átalakulását és rámutatott arra is, hogy „lehet ugyan vitatni a fénykép médiumának objektivitását, de azt mégis ma napjaink egyik leghitelesebb rögzítő eszközeként használjuk.”

A mohácsi busójárás fényképes dokumentálása is így segíthet elmélyedni a témában, elérhető közelségbe hozva a szereplőket, eseményeket, helyszíneket.


A megnyitót követően Minorics Tünde izgalmas előadást tartott a 2009-ben az UNESCO „Az emberiség szellemi kulturális öröksége” reprezentatív listájára felvett mohácsi busójárásról. A kutató megosztotta saját gyerekkori élményeit a szokásról, majd azt a földrajzilag közeli Balkán, a Mediterránum, illetve az Alpok térségének maszkos alakoskodó szokásaival összehasonlítva mutatta be. Hallhattunk a téltemető-tavaszváró népszokások vallástörténeti hátteréről, a karneválok és benne a busójárás menetéről, a szokás kulturális antropológiai vonatkozásairól.

Szalay Krisztina megnyitója, jobbról dr. Minorics Tünde előadása


Az izgalmas előadást követően a vendégeket fánkkóstolásra invitálták a szervezők. A finom falatok a Zirc Városi Nyugdíjas Klub jóvoltából készültek el a délután folyamán.


A mohácsi busójárás bemutatása izgalmas téma, még sok érdekességet tartogat magában, ezért Minorics Tündét a február 19-én megrendezésre kerülő farsangi családi napra is meghívták a múzeum munkatársai egy interaktív előadás megtartására.


Az „Ehhez mérem az egész évet” című fotókiállítást 2022. március 1-ig tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum nyitvatartási idejében.


Cikk: Kirmer Anna

Fotók: RAMNKAH