A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fotókkal változó zirci évszakok


Ünnepélyes keretek között került bemutatásra a Városházán a „Zirc 2019” falinaptár. Kiállítás is nyílt a Zirc Városi Önkormányzat által kiírt fotópályázat alkotásaiból.


Még az óév napjait számláljuk, de a falon, a két torony mellett felkelő nap fényében már megcsillant a 2019-es évszám. Az ünnepváró hangulatot Tarcsay Beáta, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára és Szakács Zille teremtette meg, egy angol tradicionális karácsonyi dalt adva elő.


Szakács Zille hegedűjátéka, zongorán kísérte Tarcsay Beáta


A vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte. Értékelésében elmondta, az önkormányzat felhívására tizenhárom pályázat, összesen hatvanhárom fotó érkezett, ami mindenképpen eredményesnek mondható. Köszönetét fejezte ki a pályázóknak, hogy elküldték az alkotásaikat, valamint a képek naptárba és kiállításra történő kiválasztásában közreműködőknek, Kúsz Katalinnak, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának, Gurobi Bernadettnek, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci tagintézmény-vezetőjének és Póda Károlynak, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola rajztanárának, aki a kiállítás berendezését is segítette. Hozzátette, hogy a zsűritagok a pályázók személyének ismerete nélkül döntöttek.


Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket és értékelte az önkormányzat által kiírt pályázatot


A kiállítást Szűcs István Miklós okleveles képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja nyitotta volna meg, ám egészségügyi probléma miatt nem tudott részt venni az eseményen, a kiállított képek elé fűzött gondolatait Palkovics Jánosné titkársági referens tolmácsolta a közönség felé.

„A kiállításon látható fotók köznapi és művészeti értelemben vett produktumok. Az anyag egy része tárgyszerűen, dokumentáló igénnyel közöl, a másik része – és ez a nagyobbik –, művészi igénnyel fogalmaz. Az előbbiek ábrázolnak, és a fotográfia, azaz „fénnyel író” megnevezéssel illethetők, míg az utóbbiak kifejeznek, és ezeket a fénykép szóval jelölhetjük meg. Elragadtat bennünket a szikrázó fényekben úszó kacsák látványa, ugyanígy a fénykontúrral kiemelt mókus legjellemzőbb testhelyzete a szépen ívelő hajlatával. Egy öreg pad fölfénylő térben, a színeiben tobzódó fa alatt hívja fel magára a figyelmet. Az arborétumban, az egykori római út mentén sorakozó fák a gótikus bazilika oszlopait, oszlopkötegeit idézik fel, amint tekintetünket emelik a magasba. Egy további sikeres fénykép az előterében felhalmozott ágak hódvárszerű torlaszaiban ad tűnődnivalót a Bakony-erdőség távolba vesző, kanyargó patakocskájával”

– hangzott el többek között a felolvasásban.


Palkovics Jánosné tolmácsolta a zirci képzőművész gondolatait


Szűcs István Miklós a pályázók figyelmébe ajánlotta – a régiek megtartásával – a legújabb fotótechnikai eljárásokat, hogy azok segítségével is megkísérelhessenek alkotásokat létrehozni. Példaként hozta fel a nagyítógépet, a számítógépet, a nyírás-ragasztást, az átnyomást, fénymásolást, szkennelést. Fontosnak tartotta továbbá, hogy tartsák szem előtt a műfaji sokszínűséget, a csendéletet, a fotómontázst, és ezeket bátran alkalmazzák a tájkép és többféle műemlék, műemlék jellegű vagy városképi jelentőségű épületet is kiválasztva.Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok felfedezni való vár még Zircen a fotósokra, erőteljesebben érdemes foglalkozni az egykori porták, a kapualjak és ablakok, a stukkátori, épületplasztikai remeklések világával. A rész és egész szorosabb kapcsolatára van szükség; akár egy-egy kerítést, zárlemezt, kovácsoltvas síremléket is lélekállapotot hordozó képpé lehetne tenni. Végül hangsúlyozta, a fénykép a műtárgy rangjára emelkedett:

„de nemcsak műalkotás, mint fénykép, értékmegőrző dokumentum is, amely esetünkben falinaptár formájában talál gazdára, vagy majd később tulajdonost is cserél, így lesz korunk krónikájának része, fotográfia, immár 1839 óta”.

A tanár úr kiállítókat illető gratulációját és a pályázaton résztvevőknek szóló köszönetét is tolmácsolta Palkovics Jánosné.


Az értékes gondolatokat követően került sor a díjak átadására. Valamennyi pályázó egy-egy „Zirc 2019” falinaptár-jutalomban részesült, azok az alkotók, akiknek bekerült fotójuk a naptárba, öt-öt példányt vehettek át a frissen elkészült kiadványból. A díjakat Ottó Péter polgármester adta át, aki örömét fejezte ki, hogy sok, számára eddig ismeretlen alkotóval találkozhatott a pályázat során, nemcsak Zircről és a környékből, hanem távolabbi helyekről is érkeztek pályázatok. Az alkotóknak bemutatkozásra is volt lehetőségük, és többen meg is osztották a fotózás iránti szeretet eredetét, a pillanat megörökítése során szerzett élményeiket.


Tenk Krisztián – akinek négy alkotása is bekerült a naptárba – beszél a fotózás iránti szenvedélyéről


Városunk vezetője végül felhívta a figyelmet, hogy a pályázatot szeretné folytatni az önkormányzat, és várhatóan már a jövő év elején megjelenik a következő felhívás. Arra kérte a turisztikai szolgáltatókat, hogy értesítsék a fotós tehetséggel megáldott vendégeiket a pályázati lehetőségről, ahogy azt az egyik szállásadó, Tóth-Kovács Eszter is megtette az első felhívás kapcsán.

"Ez is egyfajta eszköz lehet, amely településünkhöz kötheti a látogatókat." A helyi fotósokat is arra biztatta, hogy örvendeztessék meg alkotásaikkal a szélesebb közönséget.


A Városháza emeleti folyosóján megnyílt kiállításon Benke Boglárka, Bégány Viktória, Boross László, Dülk Rebeka, Horváth Norbert, Kaszás Béla, Lezsák Zsanett, Pesák Dávid, Szilágyi Márk és Tenk Krisztián alkotásai láthatók, érdemes megnézni őket!


Érdeklődve nézte a közönség a kiállított alkotásokat, rejtett értékeket is felfedeztek rajta


A falinaptár már kapható a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának ajándékboltjában, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház ajándékboltjában, a Békefi Antal Városi Könyvtárban és a Deák Ferenc utcai papír-írószer üzletben. Karácsonyra is szép ajándék lehet, amelyhez kedvezményes áron lehet hozzájutni.Kelemen Gábor