A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Forduljunk a Nap felé!


Utolsó útjára kísértük dr. Varga Tibor nyugalmazott jogászt, városunk korábbi polgármesterét


Az urna elé nőtt virágerdőben fekete szalaggal takarózó sárga rózsák tündököltek. A Republic együttes kedves slágere járt-kelt csendesen, amíg meg nem szólaltak a harangok a Bakony szívében elterülő városka két tornyából. Május 13-án utolsó útjára kísértük dr. Varga Tibort.Károly atya a ravatalnál egy játékra invitálta a búcsúzó közösséget, amelyet az édesapák készítettek a háború után. Összeszedtek különböző picike kis üvegszemcséket, két üveglap közé tették, és csomagolópapírból egy kis tölcsért készítve azt mondták: forgasd, és nézz a Nap felé! A szemcsék elkezdtek mozogni az üveg között, és különböző képeket rajzoltak ki. A szívnek, a léleknek, a szemnek és a fantáziának valami egészen csodálatos képeit.

„Itt vannak a kezemben az üvegszemcsék. Formáljunk a Nap felé egy tölcsért, kezdjük el forgatni, és a szemcsék megelevenedve képeket rajzolnak: milyen hűség van, milyen hitvesi szeretet, milyen bátorság, békesség, egyetértés.”

Dr. Varga Tibort úgy jellemezte: erős és igaz ember volt, aki talpon tudott maradni, szembenézett a nehézségekkel, felvállalta a konfliktusokat, képes volt alkotni, a másikért odaállni, az igazságért harcolni, az élet minden állomását végigjárni, küzdeni és soha nem feladni. Az atya búcsúztatása után Zirc város közössége nevében Ottó Péter polgármester, Barót testvérvárosunk nevében Benedek Pál, a Városi Tanács képviselője és Nagy István korábbi baróti polgármester mondott búcsúbeszédet.


„Ha dr. Varga Tiborra gondolnak, eszükbe fog jutni egy meghatározó élmény, egy közös program, az első találkozás, a közösen végzett munka öröme, az együtt megélt siker, kimondott szavak rá jellemző karcos őszintesége. Az elmúlt napokban én is közösen megélt pillanatok sokaságát idéztem fel magamban, amelyek önző módon számomra legalább annyira fontosak és meghatározóak, mint Tibor életútjának tárgyilagos, Zirc és térsége érdekében végzett, jövőjét meghatározó, a médiák felületein megjelent kiemelkedő vezetői tevékenységének méltatott sikerei. Több mint három évtizedes zirci létéhez köthető, széles körben elismert eredményeinek alapját, kiemelkedő szaktudása, gyors észjárása, munkabírása, közösségteremtő képessége alapozta meg, az azokért való önzetlen tenni akarása vitte előre, és a mindennapok embersége határozta meg. A közreműködése által elért városfejlesztés eredményei, mint Zirc újkori történelmének meghatározó elemei, itt vannak közvetlen környezetünkben, azokat naponta használjuk, látjuk, működtetjük. A vele megélt emberi kapcsolatainkat azonban elsősorban emlékeinkben őrizzük.”

– mondta városunk vezetője.


Ezt követően utolsó földi útjára kísértük városunk korábbi jegyzőjét, polgármesterét. „Kell még egy szó…” – énekelte a Zirci Városi Vegyeskórus dr. Varga Tibor végső nyughelyénél, és a virágerdő a ravataltól a tuják által övezett mezőre költözött. Tóthné Wenczel Zsuzsa elmondta a sírnál Kosztolányi Dezső „Halotti beszéd” című versét, majd egy kürt szólalt meg a csüngő szederfák árnyékában.


Fotók: Kaszás Béla

Tudósított: Kelemen Gábor