A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Folyamatosan térnek vissza a gyermekek a zirci óvodába és bölcsődébe – az intézmény megszépült, tanösvény létesült


Május 25-től újra kinyithattak a vidéki óvodák és bölcsődék, így a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde is fogadhatta a gyermekeket. Ezt megelőzően ügyeleti rendszerben működtek, és bekapcsolódtak a város szociális ellátásába, mindemellett környezetszépítő tevékenységet is folytattak. A napokban a gyerekek birtokba vehették az új óvodai tanösvényt is.


– A járvány térnyerésével intézményünk működése is változatos időszakon ment keresztül. A szülők a médiában megjelenő hírek hatására először nagyon megijedtek, így kezdetben mindenki otthon tartotta a gyermekét, egy jó ideig nem is volt igény ügyeleti ellátásra. Ebben az időszakban bekapcsolódtunk a maszkvarrásba, ebédkiszállításba és fertőtlenítési, takarítási munkálatok zajlottak az intézményen belül. A kollégák zárt csoportokban tartották a kapcsolatot a szülőkkel, aminek az volt az elsődleges célja, hogy egyéni élethelyzeteikben, mentális aktivitásuk megőrzésében, nevelési kérdésekben nyújtsanak segítséget, továbbá biztosítsák a korosztályhoz igazodó differenciált képességfejlesztést és az iskolaelőkészítő tevékenységet – tekint vissza Kovács Mónika intézményvezető arra az időszakra, amikor szünetelt a nyitvatartásuk.

Kovács Mónika a járványhelyzet intézményi értékelése mellett legújabb fejlesztésüket is bemutatta: elkészült az „Apró talpak” óvodai tanösvény, melyet pályázati forrásból, önerőből és szülői összefogással valósítottak meg

Április 20-a körül már megfogalmazódott a szülők ügyeleti csoport iránti igénye, a csoportok létszáma szépen, folyamatában nőtte ki magát: kezdetben egy, a végén pedig már négy csoport működött öt-öt fővel az előírásoknak megfelelően. Május 25-én alig több mint húsz gyermekkel indultak újra, amely létszám hétről hétre a duplájára emelkedett, mára pedig már meghaladja az ötven százalékot a kihasználtság: 121 kisgyermeket látnak el óvodai szinten, a bölcsődében pedig 20 fő körül alakul a létszám.


– Amikor a helyzet lehetővé tette, nekiláttunk az óvodai udvar karbantartásának, játszóelemek lefestésének, ami alapvetően a nyári leállására korlátozódó munkafolyamat lett volna, de folyamatos nyitvatartás mellett ezt ilyen intenzitással nem tudjuk elvégezni, ezért előrementünk egy kicsit az időben – sorolja a további elvégzett feladatokat az intézmény vezetője. A fenntartó döntésének értelmében a bázisintézményben nem lesz leállás nyáron. Kovács Mónika azt is elmondja, hogy a nevelési intézmény igényfelmérést készít a szülők körében, ennek megfelelően alakítják majd ki a csoportbeosztásokat. Egyelőre úgy tűnik, bölcsődei szinten a júliusi-augusztusi időszakban is magas lesz az igénybevevők köre.

A kollektíva kreativitását dicséri a lépcsőfeljáró feldíszítése: fatáblákra festették meg a Bakony állatait

Az óvintézkedéseket illetően a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásai alapján járnak el, ha a veszélyhelyzet visszavonásra került, a higiénés szabályok betartását továbbra is alkalmazni fogják, ilyen a fertőtlenítés, a távolságtartás, a gyerekektől pedig a gyakoribb kézmosást várják el.


Elsősorban a késő tavasz, kora nyári időszak az, amikor a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde bővelkedik közösségi programokban, ezeket azonban a járványhelyzet felülírta. Elmaradt a néhány évvel ezelőtt beindított családias hangulatú óvodai gyermeknap és a térség óvodáinak meghívásával lezajló Hangyaboly Sportnapot sem tudják idén megtartani. Az év végi kirándulások sajnos szintén a hiányzó programok sorát gyarapítják, a ballagást – mert bizony az ovisok között is vannak, akik búcsúznak – családias körben, csak a búcsúzok körében tartják meg, a hagyományos évzárok most elmaradnak.


Az intézményvezető végül örömmel újságolja, hogy elkészült az „Apró talpak” óvodai tanösvény az udvaron, melyet egyrészt az „Ön választ, mi segítünk” közösségi aktivitást célzó pályázaton elnyert forrásból valósítottak meg, másrészt önerő segítségével alkalom nyílt a projekt kibővítésére, ehhez a szülőktől is kaptak értékes felajánlásokat. Az összefogásnak köszönhetően egy olyan interaktív játékokkal felszerelt játszóudvar elemei készültek el, amelyek a természet megismerésére hívják, környezettudatosságra nevelik a 250 fős gyermekközönséget.


Kelemen Gábor