A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

FÓKUSZBAN A KORAI FEJLESZTÉS


A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zirci Tagintézménye egy sokrétű előadást tartott a Nyitott ajtók programsorozat alkalmából a Zirci Védőnői Szakszolgálat előadótermében. Az egyik legfontosabb dologról, a legkisebbekről szólt a 2022. április 27-i délután.

Gyakran esik szó az óvodakezdésről, iskolaérettségről, tanulási zavarokról, de sokkal ritkábban a 0-3 éves gyermekek fejlődéséről. Ezt a hiányosságot szerették volna a szakemberek pótolni, megszólítva a kisgyermekek szüleit és a velük foglalkozó szakembereket.


A három témát felölelő délutánt az intézmény igazgatónője, dr. Bacsárdi Csilla klinikai szakpszichológus nyitotta meg, aki a kötődésről, mint életre szóló ajándékról beszélt, hiszen „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.” Kiemelte a szülők és gyermekek korai kapcsolatának fontosságát. Előadása elgondolkodtató, egyben megnyugtató volt a jelenlévő fiatal édesanyák számára.


Detre Anita, a szakszolgálat fejlesztőpedagógusa a mindent megalapozó mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet. A szülők, pedagógusok és védőnők saját bőrükön is megtapasztalhatták egy-egy mozgássor jótékony, frissítő hatását vagy éppen komplikáltságát. A világ felgyorsult és a mostani pici gyerekeket – mozgásuk mellett a beszédfejlődésüket – rengeteg hátráltató tényező éri. Mindezeket összefoglalva mutatta be Dobosné Vetzl Katalin logopédus azokat a játékokat, amelyek elősegítik a gyermek beszédindulását, és rámutatott azokra a hatásokra is, amelyek késleltetik, egy-egy esetben sajnos meg is akadályozzák a normál fejlődésmenetet.


Az intézményben folyó korai intervenciót és fejlesztést jelenleg Szekeres Dóra okleveles gyógypedagógus végzi. Az előadás fő vonulata a megelőzés, az újszülött és csecsemőkortól az óvodáskorig történő támogatás, amely magában foglalja azokat az eseteket is, amikor a spontán fejlődésen túli megsegítésre is szüksége van a gyermeknek és családjának. Bepillantást nyerhettünk a felvillant egy-egy életkép által a foglalkozásokba, illetve a jelenlévők tájékoztatást kaptak a korai megsegítés lehetőségeiről.


Zárásként tolmácsolta a zirci pedagógiai szakszolgálat köszönetét a Zirci Védőnői Szakszolgálat vezetője és munkatársai felé a szoros együttműködésért és támogatásért.

Fontos témák kerültek napirendre, a szülőket és a kisgyermekekkel foglalkozó szakembereket is megszólították az előadók


Cikk: Szervezők