A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fogadták a Tour de Hongrie-t, vendégei voltak a Giro d’Italiának


Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tagjai is részt vettek nézőként a három hétig tartó, több mint száz éves múltra visszatekintő olasz kerékpáros körversenyen, a Giro d’Italián. Az élménybeszámoló mellett visszatekintettük a vezetőkkel a verseny „magyar megfelelőjére”, hiszen a Tour de Hongrie idén áthaladt Zirc városán is.


Magyarország legnagyobb kerékpáros eseményének fogadásában a helyi önkormányzattal együttműködve aktív közreműködők voltak a tavalyi évben alakult és máris komoly versenyeredményeket felmutató Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tagjai. Két attrakcióval is készült a „Vakond-csapat” a gyorsasági részhajrára, amíg csapatuk egyik része a Bagolyvár előtt, egy kerékpárt égbe emelő teherautóról várta a mezőnyt, addig a többiek a Vörös-toronyban tekertek a légifelvételnek egy „Hello, Tour de Hongrie!” feliratú molinónál.

Galaczi Miklós, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület csapatkapitánya magasba emel egy kerékpárt a Vörös-toronyban a Tour de Hongrie zirci részhajrája előtt. Valter Attila Giro d’Italián elért sikerének örvendve egy rózsaszín trikót is felvittek, majd később a helyszínen szurkolhattak a magyar kerékpárversenyzőnek


– Mi is annyit láttunk belőle, hogy elsuhan a mezőny – idézi fel a Zircet érintő, bő egy hónappal ezelőtti kerékpáros körversenyt Orosz Péter, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület elnöke. Nyilván ez a pillanatkép is felejthetetlen volt – ki honnan szemlélte az eseményeket –, de ennél jóval többet jelentett a Tour de Hongrie a helyi bringás csapatnak. A szervező bizottság igyekezett a kerékpáros utánpótlással foglalkozó egyesületeket bevonni, hogy egyrészt reklámozzák a versenyt, másrészt pedig a munkájukat is segítették egy kis pályázati támogatással. Azt mondja, szerencsésnek érzik magukat, hogy Zirc beleesett az egyik szakasz választott útvonalába, ugyanakkor szinte minden szakasznál ott voltak kísérő szemeik, hiszen különböző helyeken élnek az egyesület tagjai, egy Balaton-parti versenyzőjük még a sajtótájékoztatóra is meghívást kapott, képviselhette ott a zirci kerékpáros egyesületet.


Orosz Péter hangsúlyozza, nagy élményt jelentett a fiatalok számára testközelből szemlélni az eseményeket, és arra is nagyon jól szolgált ez a verseny, hogy rádöbbenjenek, miért is érdemes küzdeni, miért éri meg sokat edzeni. A Tour de Hongrie látványa újabb pozitív töltetet adhat az utánpótlásnak, de a fiatalok egyébként is kitartóak, az egyesület csak nemrégiben alakult, közülük azonban többen már évek óta versenyeznek, nem is akárhogyan.


Akinek nem volt elég az itthoni élmény, annak megadta a lehetőséget az egyesület, hogy a magyarral párhuzamosan zajló, csak jóval tovább tartó olasz kerékpáros körversenyt, a Giro d’Italiát is megtekinthesse élőben. Úgy volt, hogy az évszázados hagyománnyal rendelkező verseny 2020-ban Magyarországról indul, várták is nagyon, de mivel ez végül meghiúsult, úgy döntöttek, ha a Giro nem jön ide, majd ők mennek hozzá. Galaczi Miklós csapatkapitány vezetésével – aki már többször ellátogatott a versenyre –, két autóval, nyolcan utaztak el a huszonegy szakaszból álló sportesemény egyik helyszínére, egy hosszú hétvége erejéig.

Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület az Olaszország észak-keleti részén található San Daniele del Friuli városában – ahol a szállásuk is volt –, a település egyik nevezetességének számító Szent Mihály-dóm előtt

A csapatkapitány is először a magyar kerékpáros körversenyre tekint vissza, mint mondja, nagyon sokat fejlődött az évek során a Tour de Hongrie, amelyen versenyzőként 2005-ben ő maga is részt vett. Tavaly volt először magyar indulója a Giro d’Italiának Valter Attila személyében, aki most nagyon sokat tett azért, hogy Magyarország felkerüljön Európa térképére. Miközben hírnevet szerzett hazánknak Itália országútjain, Zircen is „láthattuk” őt, a Tour de Hongrie tavalyi győzteseként ő volt idén a nívós magyar kerékpárverseny plakátarca.


Monte Zoncolant vették célba a zirci bringások, amelyet a Giro d’Italia legendás hegyeként tartanak számon, rendkívül meredik szerpentinje miatt a „Pokol kapujának” is nevezik.

– A világ legjobb hegyi menői 4,5-5 perc per kilométert képesek hajtani az emelkedőn, mi olyan nyolc percet mentünk kilométerenként – érzékelteti a hegyóriás jelentette kihívásokat Galaczi Miklós, hiszen nemcsak szurkolni mentek az eseményre, hanem ha már ott voltak, edzettek is, nem foglalkoztak a hegy lábánál olvasható felirattal, tekertek, nem hagyva fel minden reménnyel. A felnőtt és az utánpótlás versenyzők közül is képviseltették magukat az egyesület tagjai, hölgyek és urak egyaránt nyeregbe szálltak a napfényes Itália dimbes-dombos vidékein. Hozzá kell tenni, a „napfényes” jelző erre az időszakra nem a legjobb, hiszen két napig szakadt az eső, és hiába mutatta május második felét a naptár, a hegyeket helyenként még hó borította, négy foknál feljebb pedig nemigen akart kúszni a hőmérő higanyszála.

A „napfényes Itália” más arcát is megmutatta, helyenként téli világ tárult a bringások elé


A környéket már jól ismerő csapatkapitány mintegy kerékpáros túravezetőként egy különleges helyre, a millenniumi vasútvonalból kialakított kerékpárútra is elvitte társait tekerni. Megtekintették a verseny rajtját, a Monte Zoncolan lábánál várakozva pedig nagyjából annyit láttak a mezőnyből, mint nem sokkal korábban a Zircen átsuhanó bolyból.


A Giro d’Italián induló mindkét magyar versenyzőt szemügyre vehették, szurkoltak, integettek nekik, az összetettben végül tizennegyedik helyen záró Valter Attila vissza is integetett az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület bringásainak, és később a Messenger-üzenetükre is reagálva barátságosan megköszönte a biztatást, amit ott a honfitársaitól kapott.

Csodálatos természeti környezetben láthatták, fotózhatták a zirci bringások a Giro d’Italia mezőnyét

Galaczi Miklós kitér arra is, hogy a versenyt a járványügyi előírások mentén rendezték meg és egyébként is szigorúan ellenőrizték Olaszországban a szabályok betartását. Természetesen ők is figyeltek mindenre, teszteltették magukat, a szállodában elkülönítve kapott helyet a csoport. Szervizhelyiséget, kerékpártárolót biztosítottak számukra mindenre igényes vendéglátóik.


Az időjárás viszontagságai ellenére is nagy élményt jelentett az egyesület tagjainak az olaszországi kirándulás, azóta is emlegetik, a csapatvezetőn kívül ugyanis még nem tekertek ilyen természeti környezetben, és az emelkedővel történő küzdelem ellenére is visszavágynak. A vezetőség tervbe is vett a jövőben további, a csapat összetartást is erősítő kirándulásokat.


A napokban az országos bajnokság futamain képviseltetik magukat a zirciek, és értesüléseink szerint már jönnek is az eredmények, melyekről egy későbbi cikkben fogunk beszámolni.


Az olaszországi képeket Orosz Lili készítette és bocsátotta rendelkezésünkre.


Cikk: Kelemen Gábor