A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Focitáborral folytatják az érmektől csillogó évet


A Football Club Zirc Sportegyesület az idei évben is megszervezte nyári focitáborát. A program népszerűsége töretlen, ezúttal négy sportegyesületből érkeztek gyerekek.


Több év kihagyást követően 2018-ban került újra megszervezésre az FC Zirc nyári focitábora, s az egyesülethez akkor érkező Mátyás Richárd vezetésével azóta folyamatosan, nyaranta két turnusban kerül lebonyolításra, a mostani már a kilencedik a sorban.


A tábor vezetője kiemeli, hogy négy egyesületből is jelentkeztek az idei alkalomra, erre korábban még nem volt példa. Létszám szempontjából ugyan nem döntöttek rekordot, de most a kapacitást figyelembe véve tizenhárom éves kortól tudták fogadni a serdülőket.


A klub fiatal szakvezetője szokásához híven a gyakorlatra és az elméletre is egyformán hangsúlyt helyez, személyiség- és készségfejlesztő feladatokkal készült, szellemi feladványok, ügyességi játékok, versenyek színesítik a programot.

A második nap témája a labdarúgás és a futsal kapcsolata, ebből kellett felkészülniük a fiataloknak. Az ismeretek átadását és az edző munkáját segíti egyik tanítványa, Tóth Benedek, aki négy éve futballozik Zircen, a veszprémi futsal csapattal pedig országos bajnoki címet szerzett a korosztályában.

Mátyás Richárd mutatja be az egyik gyakorlatot – négy éve folyamatosan megszervezi a nyári focitábort

A járványhelyzet nem mindig tette lehetővé, hogy szabadidős programot szervezzenek, de most erre is alkalom nyílik, csütörtökön kalandparkoznak, strandolnak, fagyiznak majd. Kánikulában kezdődött a tábor, ennek orvoslására is figyel az edző, nagyon sok szünetet tart a foglalkozások alkalmával, ügyel a folyamatos felfrissülésre. Hangsúlyozza, hogy

a felkészülés mellett egyfajta közösségépítő szerepe is van a tábornak, lélektani szempontból is nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, beszélgessenek egymással.


A focitábornak a tervek szerint lesz második turnusa is, ezt augusztus elejére tervezik.


Az FC szép idényt zárt, s ehhez Mátyás Richárd tanítványai is aktívan hozzájárultak, egészen kivételes teljesítményt nyújtottak: csapatai öt bajnokságban voltak érdekeltek – labdarúgás és futsal szakágakban –, s mindegyikben dobogós helyen végeztek.

Az elért eredményekben elévülhetetlen érdemei vannak az edzőnek, aki egy belülről fakadó szeretetből képes a szabadidejét is feláldozni a futball oltárán: költség nélkül fogadja a gyerekeket magánedzésen, értékeli őket egyénileg is, klubdélutánokat, kirándulásokat szervezett, az empirikus ismeretek mellett szakkönyvekből is merített tudását a gyakorlatba átültetve, a visszajelzések alapján újragondolva a gyerekek gondozására fordította.


Szervezőmunkájának gyümölcse, hogy a tavalyi év végén a magyar labdarúgásban igazi szaktekintélynek számító Sisa Tibor látogatott Zircre, és egy maratoni előadást tartott a klubtagoknak. Azt mondja, megtisztelő volt számára, hogy a „Tanár úr” komolyan vette őt és elfogadta a meghívást. Az egyik könyve, a „Válasz” köré építette előadása témáját, s a zirci labdarúgás is profitálhat az elhangzottakból, az edző szerint:

„Mindenre kell lenni válasznak”.


Kelemen Gábor