A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Focitábor sok programmal, interaktív feladatokkal


Alighogy megkezdődött a nyári szünet, a Football Club Zirc Sportegyesület máris megrendezi focitáborát. Ha éppen nem pattog a labda az Alkotmány utcai sporttelepen, akkor sem unatkoznak a gyerekek, változatos és izgalmas feladatok várnak rájuk.


– Sok programmal készültem a gyerekek számára, vannak közöttük csoportos és egyéni feladatok, mert nagy a korosztályi különbség: a tizenhét jelentkező közül a legfiatalabb kilenc éves, a legidősebbek pedig a tizenhatodik életévüket töltötték be – mondja Mátyás Richárd táborvezető-edző. Az edzésmódszereit, filozófiáját egy nemrégiben készült riportban már megismerhettük, nagy hangsúlyt fektet például arra, hogy jutalmakkal ismerje el az eredményeket: most éppen aranyérmet, oklevelet, emléklapot vagy éppen kulcstartót kaphatnak azok, akik a különféle – elméleti és gyakorlati – versenyeket a legjobban teljesítik.

Az ügyességi feladatok során a fiatalok megmutatták, hogy igen jól bánnak a labdával


A gyerekek minden reggel nyolc órakor gyülekeznek az Alkotmány utcai sporttelepen. Vannak közöttük helybéliek és bejárók. Mintegy kétórás edzéssel indítanak, majd sorversenyek következnek. A tábor résztvevői edzőjük által megismerkedhetnek a magyar futball fénykorával, diadalittas sporttörténeteinkkel, mivel manapság nem sűrűn jutnak el labdarúgóink a világeseményekre. Mátyás Richárd nemcsak információk tömkelegével halmozza el a srácokat, hanem interaktív módon be is vonja őket a feladatokba, mert így sokkal nagyobb hatást ér el, jobban felkelti az érdeklődésüket. Szoros barátságok is kialakulnak ezáltal, aminek köszönhetően jobban tudnak küzdeni egymásért a mérkőzéseken.


A napi meleg ebéd után elméleti tudáspróba következik a sportághoz kapcsolódóan, és ha jut rá idő, délután újabb gyakorlati feladatokat kapnak a gyerekek. Végül egymás közötti mérkőzéssel zárják a napot. Pénteken átlépik Zirc határait, Vinyébe terveztek kirándulást. Az esős időjárás nem befolyásolja a tábor eredményes lebonyolítását, az edző leleményességének köszönhetően mindig van alternatíva.


Mátyás Richárd a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is egyedül foglalkozik a tábor öt napja során a gyerekekkel, ami bizony komoly felelősséggel jár, ő azonban kihívást lát abban is, hogy a kissé problémásabb viselkedésű fiatalok stílusát hogyan tudja beépíteni a csapatéba.

Az egymás elleni játék sem maradhat el, szépen előkészített pályán edzőtáborozhatnak az FC Zirc növendékei

Július 1-jétől Kottyán Károly látja el a Football Club Zirc Sportegyesület elnöki teendőit, aki eddig alelnökként ténykedett a klubnál. Először is köszönetét fejezi ki Nagy Krisztiánnak, aki hosszú éveken keresztül eredményesen vezette az egyesületet, és annak idején egy nagyon nehéz időszakban vette át a klub vezetését. Örömét fejezi ki, hogy a leköszönő elnök nem szakad el a klubtól, edzőként továbbra is a helyi labdarúgás szolgálatában fog állni.

A korosztályos csapatok szinte egytől egyig nagyon szépen szerepeltek a 2019–2020-as bajnokságban, a nem hivatalos végeredmény szerint az FC Zirc több alakulata is dobogós helyen fejezte be a márciusban felfüggesztett versengést. A megyei másodosztályban szereplő felnőtt és az U19-es csapatról azonban mindez már nem mondható el. Kottyán Károly ehhez hozzáteszi, igyekeztek megerősíteni a felnőtt csapatot a téli szünet idején, és úgy látja, mindez sikerült is, de kézzelfogható eredménnyel nem lehet szolgálni, hiszen mindössze egy fordulóra került sor a tavaszi szezonban, majd a járványhelyzet miatt lezárták a bajnokságot.

Kottyán Károly a folytonosság miatt vállalta el az elnökséget, ugyanúgy fog dolgozni a klubért, mint eddig


Nagy erőkkel készülnek a következő szezonra, először kupamérkőzésekre kerül sor, majd augusztus közepén kezdődik a bajnokság. Az átigazolási időszakban tovább szeretnék erősíteni a felnőtt csapatot. A leendő elnök nagyon bízik abban, hogy az utánpótlás-nevelésbe fektetett munka gyümölcse néhány év múltán beérik, és lesz egy ütőképesebb felnőtt csapata a városnak, amelynek gerincét a saját nevelésű játékosok alkotják majd. Jelenleg is ezen dolgoznak, és már több tizenéves fiatal tagja az első csapat keretének. A Bozsik Programtól a különböző korosztályos bajnokságokig mindenhol képviselteti magát az FC Zirc. Kottyán Károly hangsúlyozza, az alapvető céljuk továbbra is az, hogy sportolási lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak és minél jobb eredményeket érjenek el. Azzal, hogy ő lesz az elnök, sok minden nem fog megváltozni, hiszen már eddig is a futballklub fejlődéséért dolgozott, mint mondja, „szívéhez nőtt ez az egyesület”, és továbbra is tenni szeretne érte.


Kelemen Gábor