A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A finn nagykövet volt városunk vendége

Pertti Anttinen, Finnország magyarországi nagykövete látogatott Zircre feleségével, Katriina Apajalahti asszonnyal november 25-én, pénteken.


A nemrégiben kinevezett nagykövet rövid, nem hivatalos látogatása a „Regulyversum – mindent Regulyról” című állandó kiállítás idei utolsó tárlatvezetéseihez kapcsolódott.

A vendégeket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház előtt fogadta Ottó Péter polgármester, dr. Vida Beáta, a fogadó intézmény igazgatója, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület részéről Wenczel Zsuzsanna elnök, Müllerné Wenczel Rita és Németh István egyesületi tagok, a tolmács szerepében Hegyi Mariann, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa és dr. Ruttkay-Miklián Eszter, aki a kiállítás kurátoraként tárlatvezetést is tartott.

Pertti Anttinen finn nagykövet (középen) feleségével (tőle kettővel balra) és városunk fogadó delegációjával a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház előtt

A finn kapcsolat erősödéséről is szól ez az ősz, hiszen a közelmúltban testvérvárosunkból, Nivalából is érkezett egy küldöttség Zircre a XV. Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia apropójából, most pedig Finnország magyarországi nagykövete is megtisztelte jelenlétével városunkat.

Távol hazájától a Reguly Antal útját interaktív módon bemutató kiállításnak köszönhetően egy kicsit hazaérkezett feleségével együtt, érdeklődve vette szemügyre Zirc híres szülöttének felfedezőútját és a rokoni vonásokat városunk delegációjának kíséretében.

A házaspárnak dr. Ruttkay-Miklián Eszter tartott tárlatvezetést, balról Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke

A kiállítás megtekintését követően a városi önkormányzat, a közreműködő civil szervezet és a fogadó intézmény is megajándékozta a vendégeket. Németh István figyelmességét dicséri, hogy az országos Katalin-nap alkalmából virággal köszöntötte Katriina Apajalahti asszonyt.

Ottó Péter polgármester és Pertti Anttinen finn nagykövet kézfogása az ajándékozást követően

Pertti Anttinen a delegáció minden tagjának megköszönte a kedves fogadtatást. Azt mondta, biztatni fogja a Budapesten élő finneket, hogy tekintsék meg a Regulyversum kiállítást. Örömét fejezte ki, hogy

Zircen működik egy finnbaráti kör és hogy sok magyar-finn baráti társaság található hazánkban, kiemelte továbbá, hogy egyházi vonalon is van kapcsolat a két ország között.

A jövő évben pedig, amikor a Bakony-Balaton régió központjaként Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, több programra lesz hivatalos, így hát reméli, hogy áthaladhat még Zircen.


– Ne csak áthaladjon, hanem szeretettel várjuk a zirci eseményeken!

– invitálta meg Ottó Péter polgármester a nagykövetet, utalva arra, hogy városunk is a régió tagja, nálunk is lesznek programok az EKF projekthez kapcsolódóan. Hozzátette, augusztus elejére terveznek egy nagyrendezvényt, melyre a testvértelepüléseket is meghívják majd.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházból az Apátsági Sörházba vezetett az út, ahol ebéddel látta vendégül városunk a finn nagykövetet és feleségét, majd megtekintették a Zirci Ciszterci Apátság nevezetességeit.

Az ebéd előtt folytatódhatott az eszmecsere, lehetőség nyílt a még szorosabb kapcsolat kialakítására


A vendégek a bazilikában Bérczi L. Bernát zirci apáttal. Az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár nevezetességeit Nick Szilvia mutatta meg (Fotók: dr. Vida Beáta)
Kelemen Gábor