A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A fiatalokért ajánlják fel az útjukat a zarándokok

Az idei évben is megszervezik az 1ÚTON Nemzetközi Zarándoknapot, mely kisebb jubileumot élt meg, tízéves múltra tekint vissza. Zirc a kezdetektől részese a lelki útnak, ezúttal új koordinátorral.


Ha már kerek évforduló, akkor mi is vájkáltunk kicsit a múltban: önkormányzatunk hírarchívuma elárulta, hogy 2013-ban még a Mária Rádió szervezésében volt városunk egyik állomása egy Budapest és Celldömölk közötti zarándoklatnak.

Majd a következő évben már a Zirc és Bakonybél közötti szakasz is része volt a Mária Úton végbemenő nemzetközi zarándoklatnak, s azóta minden évben valamilyen nemes cél mentén útra kelnek a zarándokok a ciszterci apátság díszudvarából.


-Szeretném, ha az emberek megismernék a zarándoklat élményeit, az egymásra figyelést, a közös imádságot a kitűzött célért – sorolja Csombor Mariann, hogy miért is vállalta el a szervezőmunkát. Részt vett tavaly a Bakonybél-Nagytevel közötti zarándoklaton, s ott kérték fel a Zirc-Bakonybél szakasz megüresedett koordinátori feladatainak ellátására. Mint mondja, örömmel vállalta, hiszen fontosnak tartja, hogy népszerűsítse ezt a zarándokutat, szeret az emberek között mozgolódni, megszólítani őket, a vöröskereszt, majd a karitász önkénteseként pedig már megismerhettük az aktivitását.

A szervező elődök nyomdokain Csombor Mariann viszi tovább a zászlót – idén a fiatalokért teszik meg a 16 kilométeres utat

„Indulj el a test és a lélek útján a fiatalokért”

– szól az idei Nemzetközi Zarándoknap felhívása. Csombor Mariann nagyon fontosnak tartja, hogy imádkozzunk a fiatalokért, hogy megtalálják a helyüket az életben, ráleljenek a párjukra, tudjanak biztos családot alapítani. Részletet idéz dr. Székely János püspök, a Mária Út hivatalos spirituális vezetőjének imádságából: „Állj mellettük, oltalmazd és vezesd őket, töltsd be a szívüket lelkesedéssel és tűzzel, hittel és szeretettel.”


Ami pedig a programot illeti,

augusztus 12-én 9.00 órakor gyülekeznek a bazilika előtt. Aki előzetesen nem tette meg, az még a helyszínen regisztrálhat a 9.30-as indulás előtt. Nagy örömükre újra Huszár Lőrinc plébános atya lesz a lelki vezetője a zarándoklatnak – 2014-ben az első 1ÚTON is ő vitte a keresztet elől –, az ő áldásával indulnak útnak a fiatalokért.

A Hoffer-kereszt lesz az első állomás, majd az erdőben megbújó, a közelmúltban felújított tündéri Mária-szobornál megállnak egy közös imára. A tündérmajori kápolnánál a tulajdonos Sacherl-házaspár vendégszeretetét élvezik, majd felfrissülve indulnak tovább a Zoltay-forráshoz. Várhatóan délben érkeznek majd oda, és amikor megkondulnak a harangok, a kezek kulcsra záródnak, s elsuttogják a zarándokok a természet lágy ölén az Úrangyalát.

Az első 1ÚTON zarándoklatok alkalmával Huszár Lőrinc atya volt a lelki vezető, s most újra őt követik majd a zarándokok

A hosszabb pihenőt követően indul tovább a zarándoklat Bakonybél irányába. Amennyiben idejük engedi, végigjárják a Kálvária-dombon a keresztutat,

majd harangszó kíséretében este hat órára megérkeznek a Szent Mauríciusz Monostor templomába, ahol Halmos Ábel perjel atya tartja az ünnepi szentmisét.

A visszaúttal kapcsolatban információ, hogy 19.52-kor indul egy autóbusz Bakonybélből Zircre.


A zarándoklatra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Regisztrálni a zirci plébánia vagy a Mária Út Facebook-oldalán lehet, és az ITT elérhető plakáton található elérhetőségeken is érdeklődhetnek.


A szakasz koordinátora végül arra is felhívja a figyelmet, hogy

legyen mindenkinél elegendő folyadék, egy kényelmes cipő, esőkabát, és élelem is, bár a saját tapasztalata szerint egy zarándoklaton mindig inkább a lelki táplálékra vágyunk.


Kelemen Gábor