A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fiatal csapattal vesznek rajtot, hosszú távra terveznek


A hétvégén kezdődik a megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság, melyben a Football Club Zirc Sportegyesület is érdekelt. Fiatal felnőtt csapattal vágnak neki a küzdelmeknek, és hosszú idő után újra önállóan, FC Zirc néven.


– A nyár folyamán lényeges változás történt az FC Zirc felnőtt csapatánál, hiszen a régi csapatból három játékos maradt, a többiek távoztak – mondja Kottyán Károly, a Football Club Zirc Sportegyesület alelnöke, aki értetlenül áll egy-két játékosuk távozása előtt, de nem csüggedtek, azonnal a tettek mezejére léptek, s új csapatot kezdtek építeni.


Jelencsics József, Vörösházi Gábor és Petróczi Márton maradt az előző idény csapatából, hozzájuk érkezett kilenc fiatal játékos a 2017–2018-as megyei első osztályú ifjúsági bajnokságban ezüstérmet szerző Csetény SE-ből és a klub ifjúsági csapatából is többen felkerültek a felnőttekhez. Szerették volna még egy kicsit rutinosabbá tenni a társaságot, a további tervezett igazolások azonban meghiúsultak.

A jövő csapatát építik,

hangsúlyozza Kottyán Károly, aki éppen ezért a futballszerető közönség türelmét kéri, hiszen a megfiatalított játékoskerettel egyelőre a biztos bennmaradást tűzték ki célul.


Szorgalmasan készülnek a fiatalok a hétvégén kezdődő bajnokságra


Az előző szezont a tizenharmadik helyen zárták, a vártnál kicsit gyengébb szereplést az edzéslátogatottsággal, s egy-két játékos hozzáállásával magyarázza az egyesületi vezető. Az új bajnokságra heti három edzéssel, edzőmérkőzésekkel készültek. Beneveztek a Magyar Kupába is, ahol azonban sajnos nem sikerült a továbbjutás. A hétvégén induló szezon első ellenfele az Ajka Kristály lesz, vasárnap 17.00 órai kezdettel kerül sor a találkozóra Zircen.


A játékosok mellett új edző is érkezett Kottyán Bálint személyében, aki tíz éven keresztül Csetényben edzősködött, az U7-től az U19-ig szinte minden korosztállyal foglalkozott, s az elmúlt szezonban kollégájával a felnőtt csapatot is irányította.

– Nagy reményekkel jöttem Zircre, plusz motivációt, egyben kihívást is jelent, hogy egyedül irányíthatok egy felnőtt csapatot, amire készen állok

– mondja a fiatal tréner. Ő is szóba hozza a csapat rendkívül fiatal átlagéletkorát, ami némileg nehéz helyzetet teremt, ugyanakkor kiemeli, hogy tehetséges játékosok érkeztek Zircre, akik motiváltan készülnek a bajnokságra.


Kottyán Bálint a kép jobb oldalán balról, mellette Murai Péter, az U19-es csapat edzője


Az edzéslátogatottsággal elégedett, a hiányzás igazolását szigorúan megköveteli, és ennek eddig eleget is tettek a játékosai. Tizennyolc fős kerettel vágnak neki a szezonnak. Hosszú távú munkafolyamat az, ami most megkezdődött Zircen, de az új edző hisz benne, hogy a fiatal társaság meghatározó csapata lehet majd a megyei első osztálynak.

– Nem árulok zsákbamacskát, egyelőre a biztos bennmaradást tűztük ki célul, viszont egy hajtós, szívét-lelkét a pályára vivő társaságot szeretnék látni, s gondolom így vannak vele a nézők is.

Somogyi Gergő az egyike azoknak, akiket a klubhűség mintaképéül lehet állítani, a kezdetektől fogva tagja a futballklubnak, hat évesen kezdte itt a játékot, s most tizenhat esztendősen felkerült a felnőttek közé. Középső középpályás a posztja. Nagy kihívásnak tartja az új feladatot, de bizakodva tekint a jövőbe, hiszen jó közösséget alkotnak a fiatalokkal.A Football Club Zirc Sportegyesület biztos utánpótlással kezdi meg a 2018–2019-es szezont, az U7-U9-U11-es csapatokat Berkes Tamás és Orvos-Nagy János, az U13-14-es korosztályt a korábbi riportunkban már bemutatott, Tihanyból érkező Mátyás Richárd, az U16-os csapatot a zirci Nagy Krisztián irányítja, az U19-es gárdának pedig a felnőttekhez hasonlóan új az edzője, Murai Péter személyében. Az FC Zirc június végén sikeres edzőtábort bonyolított le gyermekek számára, mely biztató lehet a jövőre nézve, az utánpótlás-nevelést illetően.

Kelemen Gábor