A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A fény, amely örökre éghet bennünk


– Sok fény díszíti a várost, úgy tűnik, hogy a környezetünk előkészült a karácsonyra. De vajon mi is előkészültünk, hogy ne csak az ünnepi fényeket, a finom karácsonyi ételt, a békés, megerősítő, feltöltő családi együttlétet, hanem az Istent is be tudjuk fogadni?


Főtisztelendő Bérczi L. Bernát zirci apát tette fel ezt a kérdést a negyedik adventi gyertya meggyújtásának alkalmából rendezett ünnepségen, a Rákóczi téri Diákfórumnál.

„Amikor egyre több feladatunk van még, hogy előkészüljünk a külső dolgokkal, jusson eszünkbe, hogy maga az Úr Jézus is készülődik. Arra készülődik, hogy Szent Este nyitott szívet találjon bennünk, ahová beléphet, amit betölthet az Ő fényével, amely nemcsak egy-két pislákoló izzó – ha elmegy az áram, talán kialszik –, hanem olyan fény, ami az isteni szeretet által örökké éghet bennünk. Ezt jelzik az adventi gyertyák, de ugyanúgy a külső fényesség növekedésével azt akarja az Isten, hogy bennünk is nőjön a fény. Találjuk meg otthon a lakásunknak egy csöndes zugát, ahol belenézhetünk a szívünkbe, ahol az Isten jelen tud lenni, ha kérjük, belép oda, és kérjük, hogy legyen egyre több a fény bennünk, hogy ne csak ajándékot, ne csak finom ételt, ne csak egy jó beszélgetést, hanem valahogy az Isten végtelen szeretetét tudjuk odaajándékozni azoknak, akiket itt a Földön a legjobban szeretünk”.

Bérczi L. Bernát apát gondolatai a negyedik gyertyagyújtás alkalmából


Izaiás próféta szavait idézte, aki hétszáz évvel Jézus születése előtt megjövendölte, olyasvalaki jön el és adatik számunkra a mennyből, aki mindenkinél különlegesebb, mindenkit felülmúl. A szónok ugyanakkor hangsúlyozta, nem merte volna kimondani mindezt, ha nem az Isten szent lelke adja a nyelvére a szavakat: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme. Soha nem mondott volna ilyet egy zsidó próféta, ha nem az Isten sugallja neki, hiszen a zsidó hit alapja, hogy egy isten van az égben. De Isten kinyilatkoztatta, hogy eljön hozzánk, mert sötétségben vagyunk, és szükségünk van egy Csodálatos Tanácsadóra, szükségünk van arra, hogy az Erős Isten ne távol az égben, hanem közel legyen hozzánk, ahogy az angol mondja: karnyújtásnyira legyen tőlünk, és szükségünk van arra is, hogy atyánk legyen, aki gondot visel ránk, és aki a békét elhozza közénk.

„Ez az a sík, amin a karácsony ünnepe teljessé lehet a számunkra, ha így várjuk és fogadjuk be azt, akit a Mennyei Atya nemcsak kétezer éve küldött el Júdeának egy picurka kis falujába, hanem akit az Isten az égből ma is el akar küldeni. Először is a szívünkbe, hogy valóban ott tudjon lakni mindig az, aki erős tanácsadónk, aki fényt tud hozni az életünkbe, aki békét tud teremteni bennünk, és mindez által békét ad, fényt gyújt családjaink életében, és aki ugyanúgy fényt, békét, és igaz, Istentől eredő örömet tud nyújtani városunkban és egész nemzetünkben”.

Bérczi L. Bernát apát ennek az örömét, ennek a tapasztalatát – azt, hogy az Isten bennünk van és az Ő szeretetében vagyunk együtt – kívánta mindenkinek, s ennek a gondolatával gyújtotta meg a negyedik gyertyát a város adventi koszorúján az ünneplő közösség kíséretében.

A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB részéről Csaba Lilla köszöntötte az egybegyűlteket, s Pilinszky János költő gondolatait tolmácsolta feléjük.

Csaba Lilla intézményi munkatárs is köszöntötte az ünneplő közösséget


A negyedik adventi gyertyagyújtás programja a Zirci Városi Vegyeskórus koncertjével vette kezdetét a bazilikában. A műsort Vachtler Erik vezette. A szívmelengető dalcsokor egyik különleges száma volt a Téli dal című mű, amely éppen húsz évvel ezelőtt csendült fel a kórus első CD-jén, s most zongora helyett bumm rudak és dallamcsengők színesítették az előadást.


Kapitány Dénes orgonamuzsikájával varázsolta el a közönséget, G. Noé Judittal közös produkcióban csendült fel Halmos László Karácsonyi miséjének legmeghittebb tétele, a Benedictus. Az egyórás előadás végén újra a kórusé volt a főszerep, Géring Klára karnagy vezetésével közös éneklésre invitálták a hallgatóságot, hogy ezzel is emlékezetes élményt nyújtsanak számukra.

A padsorokból érkező, szűnni nem akaró taps jelezte, hogy a koncert elérte a célját, s az énekesek ennek hatására még egy ajándékkal lepték meg a közönséget.

A Zirci Városi Vegyeskórus karácsonyi koncertjét visszatapsolta a közönség, így egy ráadásszámot is énekeltek


A karácsonyvárást, városunk közös ünnepi készülődését egy szabadtéri betlehemes játék tette még teljesebbé és meghittebbé a Rákóczi téri színpadon a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület előadásában.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház által közösen szervezett műsorban közreműködött Marton Károly, Müllerné Wenczel Rita, Répás Józsefné, Simonffy Andrea, Stenger Katalin, Szalay Attiláné és Wenczel Zsuzsanna.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai egy újabb színvonalas előadással örvendeztették meg a közönséget

A színpad közelében felállított ünnepváró asztalon karácsonyi ízek várták az ünneplő közösséget, sparhelten sütött gesztenyét, almát, tököt lehetett kóstolni, mellé teát, forralt bort kortyolgatni, s a szaloncukor sem hiányozhatott a szervezők szíves vendéglátásából.

Kelemen Gábor