A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Felvilágosító kampánnyal az internetre szakosodott bűnőzök ellen

A közterületen viszonylag biztonságban vagyunk, az online térben elkövetett bűncselekmények száma azonban egyre nagyobb méreteket ölt – erre derült fény a Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum ülésén, melynek immár hagyományosan a zirci Városháza adott otthont.


A résztvevőket a Veszprémi Rendőrkapitányság képviseletében Szűcs Erika rendőr alezredes, hivatalvezető köszöntötte és ismertette a fórum menetrendjét.


Az első napirend keretében Rausz István rendőr ezredes, kapitányságvezető a Zirci járás aktuális közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági, bűnügyi helyzetét értékelte.


A bűncselekmények egy hároméves tendenciának megfelelően folyamatosan terelődnek át közterületről az online térbe

– mutatott rá a kapitány, majd konkrét számadatokkal is alátámasztotta mindezt az idei évre vonatkozóan: a járásunk területén regisztrált 179 bűncselekményből 136 nem a közterületre esett, és 33 alkalommal az online térben tévesztették meg a gyanútlan állampolgárokat az elkövetők.


Ami pedig a közlekedésbiztonsági helyzetet illeti, 1 halálos kimenetelű baleset történt az idei évben, 3 esetben súlyos sérüléssel, 19 alkalommal könnyű sérüléssel végződött a közúti szerencsétlenség és 37 anyagi kárral járó baleset történt.

Rausz István rendőr ezredes, kapitányságvezető előadása. Balról Ottó Péter, Zirc város polgármestere, jobbról Kropf Miklós, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának vezetője

Mint azt megtudhattuk,

a rendőrség felé érkező jelzések is többnyire a közlekedéssel kapcsolatosak, parkolási problémákról, gyorshajtásról érkeznek bejelentések, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ezer emberre csaknem négyszáz gépjármű jut a vármegyében, és sajnos a közlekedési morál is egyre csak romlik, ami a 82-es főút baleseti statisztikájából is jól kimutatható.


Családi veszekedések – jellemzően hétvégén –, Bakonyban eltévedt turisták felkutatása a nyári időszakban, lakásotthonokból napi rendszerességgel megszökő gyerekek, szabadságvesztésből szabadult személyek által ismételten elkövetett jogsértések – sorolta a kapitány, hogy még mi minden köti le a zirci rendőrőrs idejét, energiáját, és hozzátette azt is, nem ritkák városunkban a bolti lopások, szinte mindennapos az előállítás a tolvajlások következtében. Az állatok védelmében is többször kellett intézkedniük az egyenruhásoknak felelőtlen, a szabályokat áthágó személyekkel szemben.


Kiemelte a járás területén működő polgárőr egyesületek hasznos tevékenységét, amelyeknek nagy köszönettel tartozik a rendőrség, hiszen komoly feladatokat látnak el önkéntes alapon, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

A prezentáció mutatta, hogy Zircen, Nagyesztergáron, Dudaron, Csetényben, Szápáron és Bakonynánán van egyesületi jelenlétük.

A térségben működő polgárőr egyesületek a rendőrség és a lakosság számára is nagy segítséget jelentenek

Szólt az iskolai zaklatás térnyeréséről is, már-már ijesztő méreteket ölt országosan, ezért hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek a pedagógusokkal együttműködve csírájában kell elfojtania ezek előfordulását. Az idősek sérelmére elkövetett jogsértések továbbra is kiemelt jelentőséggel bírnak, és bár a „csatornás csalók”, „házalók” kezdenek kikopni az életünkből, manapság jellemzően telefonon keresztül próbálnak pénzt kicsalni az idősebb korosztálytól.


Rausz István rendőr ezredes a téli időszakra való felkészülésre is felhívta a figyelmet,

nem szabad hagyni, hogy áldozatot szedjen a hideg, gondoskodni kell az egyedül élő, magatehetetlen emberekről és figyelni kell arra is, hogy ne maradjon senki sem az utcán a kihűlés veszélyétől fenyegetve. A kapitányság illetékességi területen ugyan nem volt jellemző a szén-monoxid mérgezés, de a megelőzés érdekében fontos, hogy az ezzel kapcsolatos felvilágosítási tevékenységet komolyan vegyük, hiszen családok léte a tét.


A kapitányságvezető végül köszönetét fejezte valamennyi együttműködő partnernek, akik segítik a munkájukat.


Hiába folytat intenzív kampányt a rendőrség az online csalásokkal kapcsolatban, nemhogy csökkennének, inkább nőnek a virtuális térben elkövetett bűncselekmények.


Orsós Károly őrnagy, kiemelt főelőadó elszántan lép fel az internetes csalások megelőzése érdekében, ezt bizonyítja, hogy az iskolában tartott előadást követően érkezett a Városházára, hogy aztán máris folytassa a fiatal generációk felvilágosítását a rájuk is leselkedő veszélyekkel szemben. OTP-s riogatások, nigériai ajánlat, romantikus csalások, zsaroló e-mail-ek – különböző módszerekkel próbálják megtéveszteni az internetes felhasználókat, és ez ellen mi is védekezhetünk, ha kellő gyanúval tekintünk az ilyetén megkeresésekre és naprakész ismeretekkel rendelkezünk.

Minden korosztálynak érdemes meghallgatni Orsós Károly őrnagy előadását, hiszen bárkit behálózhatnak az online csalók

Az előadásból az is kiderült, hogy a helyzet egyre csak romlik, ekkora fenyegetést a vagyon elleni bűnözés még nem jelentett a lakosság számára, de a félelem és az ebből adódó „önvédelmi immunrendszer” még valahogyan nem ivódott be a társadalomba, pedig teljesen lenullázhatja a bankszámlánkat egy-egy ilyen csalás eredménye

– hangsúlyozta az őrnagy.


Köszönetet mondott Koós Katának, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ vezetőjének, hiszen már ideje korán felismerte a téma fontosságát, és az ő invitálására tartotta az első előadását Zircen.


A rendőrség online csalásokról szóló hírleveleit, felhívásait önkormányzatunk is rendszeresen közzéteszi a felületein, ebből tájékozódni lehet arról, hogy

milyen választékos módszerekkel próbálnak megtéveszteni minket ismeretlenek.


Kelemen Gábor