A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Felkészültünk, vigyázz, rajt!


A hajrához érkezett a Football Club Zirc Sportegyesület felkészülési időszaka. A hétvégén elrajtol a megyei másodosztályú bajnokság, ahol a felnőtt és az ifjúsági csapatunk érdekelt. Szorgalmasan edzenek az utánpótlás csapatok is az Alkotmány utcai sporttelepen, amelyet ettől a nyártól nemcsak használ, hanem üzemeltet is a klub.


Amíg a legkisebbek gyülekeznek a „grundon”, Nagy Krisztián, az FC Zirc elnöke az öltözőépületbe kalauzol minket, amely most már egyre jobban hasonlít egy klubszékházhoz. A folyosón csapatzászlók lógnak egy régi kapuhálóról, minden helyiségben tisztaság és rend uralkodik, az öltözőblokkok fölött csapatképek szinte minden korból, amelyet megélt a zirci labdarúgás. Minden a fociról szól, még a szekrényajtók kallantyúja is focilabdát szimbolizál, az elnök úr kreativitására és kézügyességére vall, hogy saját maga fabrikálta a bútorzatot.


Nagy Krisztián már közel húsz éve foglalkozik utánpótlás-neveléssel, ezúttal a legifjabb korosztályt irányítja


– Kilencven százalékban futballklubunk használta a sporttelepet, ezért gondoltuk úgy, hogy ha a mi kezünkben van a létesítmény, akkor szebbé tudjuk tenni, nagyobb rendet, tisztaságot tudunk teremteni – mondja Nagy Krisztián, aki az elnöki és edzői teendők mellett a sporttelep gondnoki feladatait is ellátja. Hangsúlyozza, hogy a használat feltételeit illetően nincsen változás, aki sportolni szeretne, az továbbra is igénybe tudja venni a létesítményt a belépőkulccsal. A műfüves pálya bérelhető, ezt is a futballklub tudja kiadni bérleményként.


A Football Club Zirc Sportegyesület már akkor is komoly fejlesztéseket hajtott végre a sporttelepen, amikor csak használója volt a létesítménynek. Jól használták ki a látványsportokat érintő támogatási formát, a TAO-s pályázatokat. Ennek segítségével lett körbekerítve a sporttelep, kiépült a vízelvezető rendszer, fejlesztették a futópályát, műfüves pálya létesült, a szükséges önerőt pedig minden esetben a tulajdonos önkormányzat biztosította.

Immár a sporttelep „gazdájaként” folytatták a fejlesztéseket az öntözőberendezés kiépítésével, egy új kisbusz beszerzésével pedig a környékből tudják hozni-vinni a gyerekeket. Járnak is be nagy létszámmal, szinte a térség összes településéről érkeznek az edzésekre, amelyeket szépen gondozott pályán, kellemes környezetben tudnak megtartani.


Már szinte minden négyzetméter beépítésre került az élő füves területen, az egyik focikapu mögött két évvel ezelőtt műfüves pálya létesült, melyet a közeljövőben szeretne fejleszteni a klub. A pálya másik oldalán található a sportpark, amely a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) beruházásában, Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának útján szolgálja a sportolni vágyó lakosságot. A fitness eszközök rendkívül népszerűek, ott-jártunkkor is szép számmal használták az új létesítményt.


– Az egységes, jó közösség kialakítása a célunk. Persze az eredmények is fontosak, hiszen ezek kovácsolják egységessé, jó közösségé a csapatot – mondja Kottyán Károly, az FC Zirc alelnöke a felnőtt csapatra vonatkoztatva, amely saját nevelésű játékosokra épül. Nem sikerült kiharcolni a bennmaradást a megyei első osztályú labdarúgó bajnokságban, de hozzá kell tenni, hogy egy nagyon fiatal gárdával vágtak neki a küzdelmeknek, akik becsületesen helytálltak, tisztességesen végigcsinálták a szezont. A zirci fiatalok, saját nevelésű játékosok mellett Csetényből erősítettek két játékossal, az edző pedig Nagy László lett, akinek nem ismeretlen a zirci közeg, hiszen korábban dolgozott már utánpótlásedzőként városunkban.


A futballklub különösebb célt nem tűzött ki a 2019–2020-as bajnokságra, inkább hosszú távra terveznek, szeretnék a közönséget kiszolgálni, a fiataloknak sportolási lehetőséget biztosítani.

Az eredményességet másodlagosnak tartja Kottyán Károly, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szeretnének minél több sikerélményben részesülni a küzdelmek során. A hazai mérkőzéseiket továbbra is vasárnap rendezik, az első „felvonásra” most hétvégén kerül sor, Alsóörsöt látják vendégül 17.30 órai kezdettel az Alkotmány utcai sporttelepen. Az U19-esek mérkőzés a szokásoknak megfelelően két órával kezdődik korábban a felnőttekénél.


Az FC Zirc csapatai közül az U16-osok érték el a legjobb eredményt a 2018–2019-es szezonban, harmadik helyen végeztek, és végig esélyesek voltak a bajnokság megnyerésére (Fotó: archív)


Szükséges a jó utánpótlás, és ezzel a futballklub berkein belül soha nem volt gond, az alelnök kiemeli, hogy szakképzett edzők foglalkoznak a gyerekekkel, jól szerepelnek a csapatok a korosztályos bajnokságokban.

Az U16-os társaság bronzérmet szerzett és az U19-es csapat is dobogó közelben volt, végül az ötödik helyet szerezte meg. A Bozsik Programban szereplő U7-es és U9-es csapattal a serdülő gárdát tavalyi szezonban dobogóra vezető Nagy Krisztián foglalkozik a továbbiakban, az U11-es korosztályt Orvos-Nagy János igazgatja, az U13, U14 és U16-os csapatoknak egyaránt Mátyás Richárd az edzője. Az U19-es gárda a korábban a felnőtt csapatot is irányító és játékosként is aktív Kottyán Bálinttal vág neki a bajnokságnak.


A Football Club Zirc Sportegyesület idén is megszervezte sporttáborát, júniusban két turnusban várták a gyerekeket. Kottyán Károly eredményesnek értékeli a programot, a gyerekek jól érezték magukat, szeretnék folytatni a kezdeményezést a továbbiakban is. A bajnokságokra heti három edzéssel készülnek, emellett több edzőmérkőzésre is sor került, melyen felemás eredmények születtek, persze a legfontosabb, hogy az előadás sikerüljön jól.

Kelemen Gábor