A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Felkészíteni magunkat az ünnepre


A járványhelyzet miatt szűk körben, az előírt szabályok betartásával került sor a „Zirc Város Sportjáért” 2020. önkormányzati kitüntetések átadására a Városházán.


Zirc Városi Önkormányzat a tavalyi évre vonatkozóan hat sportoló teljesítményét ismerte el díj formájában.

A „Zirc Város Felnőtt Sportolója” kitüntetést Wittmann János ultrafutó és Kocsis Imre autóversenyző, a Bakony Rali Szabadidősport Egyesület tagja vehette át. „Zirc Város Utánpótlás Sportolója” díjban részesült Vintze Regina sportlövő, a Komárom Városi SE versenyzője, Maser Márk, Finta Zsuzsanna, a Balaton Vízilabda Klub sportolói és Bittmann Panna kerékpárversenyző, síző, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tagja.

„Zirc Város Sportjáért” kitüntetésben részesültek a 2020. évre vonatkozóan, balról jobbra: Finta Zsuzsanna, Bittmann Panna, Vintze Regina, Kocsis Imre, Wittmann János, Maser Márk


A kitüntetésben részesülő sportolókat elsőként Ottó Péter polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta, nagyon sokféle módon lehet ünnepelni, mindig azon múlik az ünnep minősége és rangja, hogyan készítjük fel magunkat arra. Az ünnep általában felfogott megfogalmazása mindig valamilyen közönség jelenlétéhez kapcsolódik, a sportolók esetében is, amikor egy eredményes versenyt követően felállnak a dobogóra az ünnepi pillanatnak a másodpercéig.


Ugyanakkor az elmúlt évre általában az volt a jellemző, hogy a koronavírus-járvány miatt a legtöbb versenyt zárt kapuk mögött, a közönség kizárásával kellett megtartani. A díjátadáson is a saját magányukban élték át újra gondolatban azt az előre nem kikövezett utat, amely az adott ünnepi pillanathoz vezetett.

„A leggazdagabb pillanataink egyike az, amikor ünnepelünk valamit, hiszen amikor eredményekről, sikerekről, érmekről, dicsőségről beszélünk, abban benne van nagyon sokszor hosszú éveknek a fáradtságos munkája, az edzés, az izzadság, a fájdalom, a kudarc. Benne vannak az edzőpartnerek, benne vannak a vetélytársak, akik felett diadalmaskodott adott esetben a versenyző, benne vannak a szülők, a támogatói háttér, akik nélkül szintén nem lennének eredményes sportolók. És benne van természetesen a céltudatos, kitartó munka, és annak az eredménye. Most azért vagyunk itt, hogy ezeket az ünnepi pillanatokat próbáljuk egy kicsit feleleveníteni azon sportolók esetében, akikre jelölés érkezett és az eredményeik alapján méltóvá váltak az elismerés átvételére”

– mondta a városvezető.

Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntője


Ezt követően a sportolók méltatása következett, melyet kapcsolódó írásunkban ismerhetnek meg. A díjakat Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője adta át, aki ezt követően szintén köszöntötte az elismerésben részesülőket.


Mint mondta, szívesen vesz részt minden olyan eseményen, ami a sporthoz kötődik, amikor pedig az eredmények elismeréséről van szó, akkor pedig még inkább, hiszen ebben benne van egy egész éves teljesítmény, és az azt megelőző évek teljesítménye is. „Zircen az olimpiai sportágaktól kezdve a technikai sportágakon keresztül szinte minden szegmense megmutatkozik a város sportolói közösségének. A felnőttek jó példával állnak elő, a fiatalok pedig megfelelő módon követik őket ezen a rögös és nehéz úton, amit sportnak hívnak. Ráadásul most még a járványhelyzet is nehézzé tette a körülményeket, hiszen nem lehetett úgy edzeni vagy versenyre járni, ahogyan az segítséget nyújtott volna egy-egy sportolónak az eredményhez, hiányzott a nézők biztatása, amely még nagyobb lökést ad a jó szerepléshez".

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a kitüntetésben részesülő zirci sportolókat


A sportágak közül külön kitért a futásra, amely minden sportnak az alapja, és a felsorolt eredmények is megerősítették, hogy az emberi akaraterőnek és teljesítménynek nincsenek határai. Hangsúlyozta azt is, hogy aki sportol, és ezt fiatalkorától teszi, az élet minden területén jól helyt tud állni.

„Az akaraterő, a fegyelem, a tisztesség, a fair play adott esetben, amely egy-egy sportágat jellemezhet, az élet minden területén segítheti a sportolókat. Nemcsak a munkahelyen, hanem ha esetlegesen családi nehézségeket hoz magával az élet.”

Éppen ezért azt kívánta térségünk országgyűlési képviselője a sportolóknak, hogy terjesszék a sport jótékony hatását, hiszen nagyon sok az elhízott, túlsúlyos gyermek és felnőtt. A jövőre nézve sok sikert kívánt a sportban, fiataloknak a tanulásban, az idősebbeknek a munkahelyen.


A kitüntetésben részesülő sportolók bemutatása a róluk készült fotóval ITT tekinthető meg.


Kelemen Gábor