A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Felemelni az ifjúságot a zeneművészet magaslataiba

Klebniczki György zeneszerző volt a vendége a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolának. Hallhattunk előadást, zeneműveket, és azok a hegedűs növendékek, akiknek a repertoárjában Klebniczki-darab szerepel, eljátszották azt a szerző zongorakíséretében.


Az iskola koncerttermében egybegyűlteket és a meghívott vendéget Böjti Henriett, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység-vezetője köszöntötte,

jó érzéssel töltötte el, hogy így péntek késő délután is ennyien eljöttek erre az alkalomra.


Mint mondta, sokat gondolkodnak azon a kollégáival, hogy mi lenne az, ami a gyerekeket inspirálja, megtartja ezen a szép zenei úton, melyen most haladnak. Ezért merült fel évekkel ezelőtt, hogy meghívják Klebniczki Györgyöt, de annak idején a járványhelyzet útjában állt a találkozásnak. Örömét fejezte ki, hogy végre köreikben tisztelhetik a zeneszerzőt, akivel középiskolában osztálytársak voltak.

Böjti Henriett intézményegység-vezető és Klebniczki György zeneszerző

Megtudhattuk, hogy

a zirci zeneiskola növendékei több művét játsszák a zeneszerzőnek, évek óta lehet hallani vizsgákon is, Tarcsay Beáta hegedűtanár pedig előszeretettel tanítja a gyerekeknek.


Böjti Henriett a pályafutását is ismertette a meghívott vendégnek, ebből kiderült, hogy felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte, zongoraművész-tanári diplomáját az egyetem kihelyezett tagozatán, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Karán érdemelte ki, majd 2022-ben sikeresen doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.


Már közel húsz éve a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának korrepetitor oktatója. Elsősorban hangszeres tanszékek hallgatóinak zongorakíséreti feladatait látja el, művészi instrukciókat adva. Két ízben is különdíjat nyert a szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen. 2010-ben művészi pedagógiai munkásságáért Artisjus-díjban részesült. 2015-ben Szeged város ösztöndíjasa lett, öt évvel később átvehette a „Szeged Város Kultúrájáért” kitüntetést. A Szegedi Egyetemi Tavasz és a Szegedi Őszi Kulturális Fesztivál rendszeres kamaramuzsikusa, szólistája, a Vántus István Kortárszenei Napok állandó szereplőjeként, kortárszenei tolmácsaként is jeleskedik.

A Magyar Rádióban már több alkalommal kamaraestet adó és számos hazai turnét maga mögött tudó Szeged Classic Trio zongoristája. Tizennyolc lemezen hallhatjuk őt, zeneszerzőként eddig hét kötete jelent meg. Az ifjúság számára fuvolára, fagottra, hegedűre komponált darabjainak tételeit országszerte tanítják a zeneiskolákban.

Az elmúlt években is kiemelkedően szerepelt zenei versenyeken, koncerteket ad, előadásokat tart.

A már fiatalon példaértékű életművet magáénak tudható zeneszerző több kötetét is magával hozta Zircre

Klebniczki György egészen barátságos, közvetlen hangnemet ütött meg az ifjúsággal,

és elmesélte, hogy körülbelül annyi idős lehetett, amikor elkezdett foglalkozni a zeneszerzéssel, mint a mostani hallgatósága, szerelmi bánatában kezdett komponálni, amit azonnal le is kottázott. Nagyon szeret zenéket írni, és örömét leli abban, ha értő fülekre, befogadó közönségre lelnek a kompozíciói.


Hangsúlyozta, nehéz meghúzni a határt a zeneszerzőnek a felnőtteknek és a gyerekeknek szánt darabok között, ugyanakkor

nagyon fontosnak tartja, hogy az ifjúság számára is komoly gondolatokat közöljünk. E tekintetben Robert Schumann német zeneszerzőt tartja követendőnek, aki azt vallotta, hogy nem leereszkedni kell a gyerekekhez, hanem felemelni őket a művészi magaslatokba.


Alkotómunkájára jellemző a nyugalmat árasztó természeti képek ábrázolása, több olyan kötetét is elhozta magával, melyben a tópart mesevilágába kalauzolja el a gyerekeket, bemutatva annak figuráit, hiszen úgy látja, hogy ezáltal jobban fel lehet kelteni az érdeklődésüket. A "Békakirály szerelme”, „Síppal, dobbal" , "Gólyalábon” – sorolt példaként egy-két címet a gazdag fantázia szülte tételekből.


Klebniczki György szólót is játszott a közönségnek, majd zongorán kísérte az ő darabjait előadó hegedűs növendékeket


Az előadás közepette a zeneszerző mindenki nagy örömére zongorázott is, majd azok a hegedűs növendékek léptek színpadra, akiknek a repertoárjában Klebniczki-darab szerepel,

és számukra is nagy élményt jelenthetett, hogy a művek szerzőjének kíséretében játszották el ezeket.

Közreműködött Ring Zalán, Komenda Lili, Verger Réka Rebeka, Verger Luca Laura, Bolla Johanna, Németh Mihály Péter és Sárossy Boróka. A tanítványok után a hegedűtanárnő, Tarcsay Beáta következett,

aki a vendéggel duettet alkotva adott elő két zeneművet, elismerést kiváltva a közönség soraiban.

Elhangzott Klebniczki György „Kőszegi reggel” és „Párbeszéd a madarakkal a forrásnál: Hódolat Franz Schubertnek” című alkotása.

A gyerekek a művészek játéka által is inspirációt kaphattak, hogy miért érdemes folytatni zenei tanulmányaikat

A program végén Klebniczki György amolyan mini mesterkurzus keretében elmondta a benyomásait a gyerekek előadásáról, akik hasznos tanácsokkal gazdagodtak a további zeneiskolai tanulmányaikhoz.

Kelemen Gábor