A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fejlesztés a családok védelmében


Ünnepélyes keretek között átadásra került a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ védőnői szolgáltatásának bővítését célzó projekt, amely Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, mintegy 42 millió forintos támogatással valósult meg.


Az Egészségház tetőterében kialakított új előadóterem nemzeti szalaggal díszített kapujában Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az elmúlt mintegy másfél évtizedben Zirc város egészségügyi infrastruktúrája dinamikus megújulási folyamaton ment keresztül. 2005-2006-ban került átadásra a kórház területén az új mozgásszervi rehabilitációs épületszárny, ezt követően jött létre a tulajdonosok együttműködésének köszönhetően az Egészségház, és hasonló szervezeti összefogással valósult meg a mentőállomás fejlesztése. Új, emelt szintű járóbeteg-szakrendelő épült, s a zirci kórház azóta is projektek sorát valósította meg. Új gyógyszertárak átadására is sor került városunkban.

„Összegzésként elmondható, hogy a város és térségét ellátó zirci egészségügyi infrastruktúra napjainkra minden területen a XXI. századi színvonalat képviseli. Most pedig eljutottunk oda, hogy a védőnői szolgálat fejlesztéséről számolhatunk be, melynek következtében egy új térrel, hasznos eszközökkel és járművekkel gyarapodnak, amelyek a mindennapi feladatellátásukat szolgálják majd”

– fejezte ki örömét a városvezető.


Ottó Péter polgármester megnyitója, mellette dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Bérczi L. Bernát zirci apát


A polgármester beszélt a védőnői szolgálat nagy múltjáról is, több mint száz évvel ezelőtt jött létre Magyarországon szervezeti formában az anyák és a csecsemők védelmi rendszere. Hozzátette, akkor is egy régi történetről beszélhetünk, ha saját életünkre tekintünk vissza, hiszen már megszületésünk előtt találkozhatunk a védőnők támogató segítségével. Reményét fejezte ki, hogy a nagy múltú szervezet ezt a létesítményt is eredményesen tudja majd használni, azt a hivatást, amit a védőnők választottak, korszerűbb infrastrukturális és technikai háttérrel tudják ezentúl ellátni a Zirc és környékbeli családok, gyermekek, anyák érdekében.


Végül köszönetét fejezte ki a pályázat elkészítésében, a projekt eredményes lebonyolításában közreműködőknek, a kivitelezőknek és a társasház minden tulajdonosának, lakójának a helyenként nagyobb hanghatással járó kivitelezési munka során tanúsított türelmükért.


Az állam rendkívül jól bevált szolgáltatásának nevezte a védőnői szolgáltatást dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője. Hozzátette, jóval több ez, mint szolgáltatás.

„Valami olyasféle elhivatottság, amit mi, akik kívülről látjuk ezt a tevékenységet, nem is tudjuk igazán érdemben megfogalmazni. A hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség jellemzi a védőnőket, hiszen a legfontosabb mindannyiunk számára a család, és hogy a gyermek miként fejlődik, az egy örök aggodalmaskodás az édesanyák részéről. A védőnők megnyugtatják őket, hogy minden rendben van, ha pedig probléma merül fel, segítenek.”


Térségünk országgyűlési képviselője azt is hangsúlyozta, hogy a védőnők nem csak ezen a területen végzik ezt a szép, ugyanakkor nehéz, felelősségteljes feladatot, hanem részei az önkormányzati jelzőrendszernek is. Mindez azt jelenti, hogy ahol veszélyeztetett gyermek van vagy nehéz sorsú szülők élnek, és bajba kerülhet egy kisgyermek, a védőnőknek nagy a felelősségük, hogy mi lesz a sorsa a jövőben az érintett gyermeknek. Éppen ezért minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik ezt a munkát végzik. Hozzátette, ehhez a megfelelő feltételek is szükségesek, s ezzel a fejlesztéssel méltó körülmények közé került a védőnői szolgáltatás. Gratulált, s azt kívánta: „Használják egészséggel ezt az épületet!”.


A köszöntő gondolatokat követően Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője, Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jelképesen is megnyitották az új teret, majd Bérczi L. Bernát apát megszentelte azt.Az új teremben Nagyné Fáró Katalin intézményvezető vetítőképes előadás során mutatta be a projektet. A Zirci Járás Önkormányzati Társulás intézménye, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ keretében működő védőnői szolgálat az anya, gyermek és csecsemővédelem keretében biztosítja a védőnői ellátást a zirci járás tíz településén.


A védőnőknek már eddig is helyet biztosító Egészségház eddig kihasználatlan tetőterében új előadóterem és kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra annak érdekében, hogy a térségi védőnői feladatellátás fejlődni tudjon és a megelőzési tevékenység, iskolai egészségügyi szolgálat csoportos ellátása lehetővé váljon.

A projekt keretében akadálymentes parkoló is létesült és felújításra került az Egészségház előtti parkoló. Nagyné Fáró Katalin a védőnőktől kapott visszajelzések alapján örömmel jelentette ki, hogy jobb hangulatban végzik a munkájukat. Az intézmény vezetője köszönetét fejezte ki Zirc Városi Önkormányzatnak, hogy nemcsak erkölcsi, hanem anyagi támogatást is nyújtott a projekt megvalósításához.


Az újonnan kialakított előadóterem és a beszerzett demonstrációs eszközök együttesen alkalmassá teszik a védőnői szolgálatot a tevékenység bővítésére, továbbá a beszerzett járművekkel – gépkocsi, illetve kerékpárok – a térségi településeken lakók ellátására.


Már használják a védőnők a projekt keretében beszerzett kerékpárokat, a környezetbarát közlekedést is előtérbe helyezve. Petrovics Ilona vezető védőnő indul két keréken a munkavégzésre (Fotó: Zirci Védőnők)


Az előadás után a védőnők tájékoztatást adtak arról, hogy az új helyiségekben lehetőség lesz többek között terhes-torna, szülés-előkészítő tanfolyamok, babamasszázs tanfolyamok elvégzésére. A programok részleteit a plakátokon megismerhetik majd az érdeklődők.


Az iskola-védőnők szűrővizsgálatokat végeznek, nyomon követik a diákok egészségügyi állapotát, prevenciós, egészségre nevelő előadásokat tartanak számukra. Elmondták, hogy a pályázat keretében beszerzett szemléltető eszközökkel színesebbé tudják tenni a programokat.Végül az új eszközök is bemutatásra kerültek, s akinek kedve tartotta, ki is próbálhatta azokat.Kelemen Gábor