A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fejlesztés a betegek biztonsága érdekében


A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet betegbiztonságának növelése érdekében komplex fejlesztési projektet valósított meg tizenkét hónap alatt. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 96,42 millió forintos támogatással.


Varga Gábor projektmenedzser tájékoztatásában elmondta, a projekt két területre fókuszált. Egyrészről kéz- és területhigiénés eszközök, rendszerek, anyagok beszerzése valósult meg, elősegítve a megfelelő kézfertőtlenítés gyakorlatának kialakítását.


A kórház területén 180 karos fali adagoló felszerelése mellett a kiemelten nagy beteg- és látogatói forgalmú terekben, betegellátó osztályokra bejutási pontokon, illetve a járóbeteg-ellátásban a nagy forgalmú rendelések és recepció mellett szintenként egy-egy kézfertőtlenítő pont kialakítása történt: tíz helyszínen érintés nélküli szenzoros adagolók kerültek telepítésre. Mint megtudtuk, a berendezésekhez szükséges fertőtlenítő folyadékokat is a projekt keretében biztosított támogatásból vásárolták meg. Emellett zárófertőtlenítésre alkalmas eszköz is beszerzésre került, valamint a legionella fertőzés megelőzése céljából a használati meleg vízrendszereiket klórdioxidos fertőtlenítő rendszerekkel látták el.Valler Ilona ápolási igazgató használatba veszi a kézfertőtlenítő pontot. Amellett, hogy képzési programok révén megtanulják a dolgozók, hogy mi a helyes kézmosási módszer, fontos, hogy mindennek a hatékonyságát ellenőrizni is lehessen. A Hand-In-Scan készülék célja, hogy ellenőrizze és láthatóvá tegye a kézmosás eredményét: a pirossal jelölt részeken nem volt megfelelő a kézmosás, míg a zöld színnel jelölt részek mutatják a helyesen letisztított bőrfelületet (Varga Gábor projektmenedzser illusztrációi)A program másik célja az intézményi komplex betegazonosító rendszer kiépítése volt. Ennek üzemeltetésével nyomon tudják követni az ellátási eseményeket, az ellátottakhoz tudják kapcsolni a diagnosztikai mintákat és vizsgálatokat, valamint a rendszer részét képező mobil eszközök segítségével az egészségügyi intézmény dolgozói közvetlenül a betegágy mellett tudják ellenőrizni és adminisztrálni a szükséges feladatok végrehajtását.


A betegbiztonság növelését célzó európai uniós projekt 2017. november 1-jén kezdődött és 2018. október 31-én zárult. Megvalósulásával jelentősen javulhat a betegellátás minősége a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben.

(kg)