A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Fájdalmakkal küszködve is célba ért az ultrafutó


Második alkalommal teljesítette a 160 kilométeres Korinthosz Ultrát Wittmann János ultrafutó, aki a közelmúltban az év felnőtt sportolója elismerést is kiérdemelte Zircen.


Wittmann János hét éve fut, maraton feletti távokat teljesítve. A Korinthosz Ultrán másodszor állt rajthoz, a 160 kilométeres táv Szekszárd – Baja – Szekszárd útvonalon halad. Tavaly 22:40-es időeredménnyel ért célba, amin az idei évben háromnegyed órát sikerült is javítania.


Pedig felettébb nagy küzdelem volt számára a verseny, hiszen ahogy a beszámolójában is írja, Bajához közeledve elkezdett fájni térdének külső szalagja, aminek először nem tulajdonított nagy jelentőséget, hiszen ekkora távon előfordul. A verseny féltávjánál azonban már orvoslásra is szükség volt segítői részéről, hogy a második sziget-körnek nekifeszüljön. A fájdalom azonban nem enyhült, sőt a cél közeledvén egyre jobban felerősödött, de nem adta fel, még akkor sem, amikor az utolsó huszonöt kilométernél már komoly kínok gyötörték.


– Odaértem nagy nehezen a hegy lábához, és elindultam felfelé a hátralévő öt kilométerre. Az utolsó frissítőponton még biztattak, hogy „már csak 4 km”, de szörnyű volt belegondolni, hogy az még nekem most fél óra. Összeszorítottam a fogam, és mentem – idézi fel a célegyenes göröngyös útját János, aki a családjától is kapott lelki erőt, kedvesével telefonon tartotta a kapcsolatot, a célban pedig kísérői, segítői várták, hogy elsőként gratuláljanak az ultramaraton teljesítéséhez, a stopper 21 óra 40 percet mutatott, amikor átlépett a célkapun.

Wittmann János a verseny célkapujában, a dicsőséges célba érkezést hirdető szalaggal


Wittmann János edzője egy világ élvonalába tartozó ultrafutó, Lubics Szilvia, aki profi módon irányítja a felkészülését, mellette köszönetét fejezi ki segítőinek, Kurtus Jánosnak és Surányi Zsoltnak, akik elkísérték őt, vele voltak a nehezebb pillanatokban, amit csak lehetett, ők megtettek annak érdekében, hogy a fájdalmak ellenére is leküzdje a kilométereket.


Az erősen zirci kötődésű ultrafutó nagy álma, hogy teljesítse a világ egyik legnehezebb ultrafutóversenyének tartott, Athén és Spárta között megrendezett 246 kilométeres Spartathlont, melyre évente 400 futó kvalifikálhatja magát.

Bizonyos, hogy két Korinthosz Ultrával, egy Ultrabalatonnal a lábaiban és további ultramaratonok teljesítésével jó úton halad célja elérése felé, ugyanakkor hangsúlyozza, a küzdelem még nem elegendő egy jó eredmény eléréséhez, az eddigi tanulságokat le fogja vonni, és a szükséges változtatásokat megteszi majd a jövőben.

A teljesítményért járó éremre és a kapott jutalmakra érthetően büszke az ultrafutó


Fotók: Facebook / Futajani

Cikk: Kelemen Gábor