A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ezt a napot mi, magyarok hoztuk létre


– 1848 öröksége utat mutat a függetlenség, a szabadság, az ország átalakítása, felemelése irányába. Minden jó érzésű magyar ünnepel március 15-én, ha máshogy nem, a szívében. A forradalom és a szabadságharc egyszerre szimbolizálja az ország függetlenségét és az egyéni szabadságot.


Hellebrandt Ferenc, Zirc város alpolgármestere mondta ezeket a gondolatokat az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékező beszédében, mely szűk körben, a helyi televízió nyilvánossága előtt került megtartásra a koronavírus veszélyei miatti elővigyázatosságból.


„Vannak napok, melyek nem szállnak el…” – az ünnepség szónoka Juhász Gyula: Március idusára című verséből tolmácsolt egy részletet, majd hozzátette: e napok eseményei százhetvenkét évvel ezelőtt történtek, de nem csökkent semmit az ünnep fénye, mert Petőfi Sándor és honfitársai valóban hősként dacoltak a túlerővel annak érdekében, hogy olyan Magyarországon élhessünk, amelyhez méltó minden embertársunk. Szabadságvágyról, tenni akarásról adtak példát, megmutatták a magyarságnak, hogy érdemes harcolni a jogainkért.Felidézte a történelmi eseményeket, hogy 1848 tavaszán Európa több országában forradalom volt, és március 14-én jutott el Pestre a bécsi forradalom híre. Ez arra buzdította a magyar fiatalokat, hogy nyilvánosságra hozzák a tizenkét pontban megfogalmazott követeléseiket, és harcoljanak azok valóra váltásáért. Emlékeztetett, hogy Petőfi eredetileg a Nemzeti Dalt „Rajta magyar” kezdettel írta le, majd egy tollvonással húzta át és írta le „Talpra magyar”-ra.

„Mert a magyar mindig talpra áll. Akkor is és most is. Március tizenötödikét nem lehet feledni. Nem is kell elfeledni, ezt a napot mi, magyarok hoztuk létre. Kezdték a márciusi ifjak, és azóta az eszmeiségét nem feledő magyar lelkű emberek, akik ugyanilyen szabad, önálló, tiszta lelkű Magyarországot akarnak, akarunk, mint 1848-ban. Sokszor el akarták tőlünk venni ezt a napot, de nem hagytuk. A mi szabadságunkat jelenti, mert követhető normákat jelent magyarságunk számára. A kokárda és a zászlónk színe üzenet: a piros erőt, a fehér hűséget, a zöld reményt küld nekünk 1848-ból. Mindhárom olyan erény, amely nélkül nem lehet igaz lelkű emberként élni”

– hangsúlyozta beszédében városunk alpolgármestere.


Hellebrandt Ferenc rámutatott arra is, hogy a magyarok a sok évszázados szenvedés és kitartás dacára mindvégig talpon maradtak, azért, mert nem engedtünk ’48-ból. „Ma sem engedünk, mert amíg pici magyarságtudattal dobog a szívünk, addig nem csupán egy országban élhetünk, hanem egy hazában. A haza pedig nem eladó. Éljen a magyar szabadság!”.


A koszorúzás szintén szűk körben történt a Március 15. téren történelmi nagyjaink szobránál. Zirc Városi Önkormányzat, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatala, a Zirci Országzászló Alapítvány, az Országos Széchenyi Kör Zirci Csoportja, a Fidesz-KDNP helyi szervezete és Zirc város egyik díszpolgára helyezte el az emlékezés koszorúit.A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulóinak az elmaradó városi ünnepségre összeállított műsorának próbájáról a Stúdió KB városi televízió felvételt készített, mely adásba kerül a hétvégén. A diákokat Géring Klára és Szautnerné Szekrényes Veronika pedagógusok készítették fel. A közönség hiányában is nagy lelkesedéssel, bátran kiállva idézték meg színvonalas előadásukban a történelmi eseményeket.

Az óvodások, iskolások nemzeti színű zászlócskákat helyeztek el a történelmi emlékhelynél.


Kelemen Gábor