A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ez csúcstechnika, de ne kelljen bemutatni, mire képes!

A gyorsabb mentéseket elősegítő hidraulikus feszítő-vágó eszközzel gyarapodott a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentős kormányzati és önkormányzati támogatással, vállalkozói hozzájárulással. Az eszközt a térség tűzvédelmét, műszaki mentési feladatait ellátó önkormányzati tűzoltóság fogja használni. Városunk az ötödik helyszín az országban, ahol átadásra került ez a típus.


Az ünnepélyes alkalomból egybegyűlteket ifj. Szelthoffer Ferenc, a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke köszöntötte a Németh Tamás Tűzoltólaktanyában. Elmondta, ötmillió forint volt az eszköz bekerülési költsége, amihez hárommillió forintos állami támogatást kaptak. Hozzátette, hogy Zirc Városi Önkormányzat kiemelten kezelte a kérelmüket, és több mint egy millió forinttal járult hozzá a beszerzéshez, a fennmaradó részt pedig egy magát megnevezni nem kívánó vállalkozás biztosította.


Ami a tűzoltóságot gyarapítja, az egyben a köz javát is szolgálja

– hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, aki az elsők között vette kézbe a tűzoltóeszközt. Kiemelte, hogy a gyors mentést segíti elő, ami felbecsülhetetlen az olyan baleseti gócpontoknál, mint Zirc város környéke a 82-es főút vonalvezetése miatt. Emberi életeket, vagyoni javakat menthetünk meg az új technológia segítségével. Utalt arra is, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan korszerűsödött a zirci tűzoltóság gépjárműparkja. A hatvanszázalékos támogatási intenzitás azt bizonyítja, hogy az állam fontosnak tartja a helyi tűzoltóságok működését. Végül azt kívánta a tűzoltóknak, hogy

minél kevesebbszer kelljen használni az új eszközt, de ha szükség van rá, akkor legyen a segítségükre.

Az új feszítő-vágó szerszám ünnepélyes átadásán, jobbról: Szirbek Tiborné, a pályázat menedzsere, ifj. Szelthoffer Ferenc elnök, Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, a szolgálatban lévő önkormányzati tűzoltók és Nagy Zoltán, a terméket forgalmazó cég képviselője

Ottó Péter polgármester kettős ünnepi alkalomról beszélt, hiszen

nemcsak egy új eszköz kerül átadásra, hanem az idei évben nagykorúvá vált a 2005-ben alapított Zirci Önkormányzati Tűzoltóság, és hasonló korú az a feszítő-vágó berendezés is, amely most lecserélhetővé válik egy korszerűbbre.

Statisztikai adatokra hivatkozva elmondta, az elmúlt évben 187 vonulása volt az önkormányzati tűzoltóságnak, melynek több mint kétharmadát a műszaki mentések tették ki, hatvan alkalommal pedig tűzesethez riasztották a bajtársakat. Emberi életek mentéséről van szó, ettől a céltól vezérelve részesítette az önkormányzat kiemelt támogatásban a civil alapból a tűzoltóegyesületet. Az előtte szólóhoz csatlakozva ő is reményét fejezte ki, hogy csak bemutató jelleggel kell használni a csúcstechnológiát.


Törekedtek arra, hogy a teljes pályázati összeget kiaknázzák – mondta el Szirbek Tiborné, aki menedzselte a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület pályázatát. Örömét fejezte ki, hogy

a jelentős állami támogatás mellett kiegészítő forrásokat is elnyertek, így már csak a pályázat elszámolása van hátra.

Nagyra tudja „tátani a száját” az új eszköz, melyet a zirci önkormányzati tűzoltók is kipróbáltak

A készüléket Nagy Zoltán, a Lukas magyarországi képviselője mutatta be. Kiemelte, hogy

egy víz alatt is használható szerszámról van szó.

Széles terpesztése okán kamionoknál, vasúti szerelvényeknél is be lehet avatkozni vele. Lámpájával bevilágítja az egész munkaterületet, és a turbó fokozat segítségével a sebességét akár a duplájára is lehet emelni. Az akkumulátora megközelítőleg egyórás munkavégzésre elég, ami azt jelenti, hogy szükség esetén egyik káreseményről a másikra érkezve is készenlétben áll.


Kelemen Gábor