Évente egyszer olvassák le a vízórát


Január hónaptól a BAKONYKARSZT Zrt. áttért az évente egyszer történő vízóra-leolvasásra a családi házas környezetekben.


A vízóra-leolvasási rendben történő változásokról dr. Kizlinger András értékesítési osztályvezető adott tájékoztatót a cég veszprémi székhelyén. Mint azt elmondta, a közszolgáltatók döntő többsége áttért már korábban az éves egyszeri leolvasásra, ezért döntöttek úgy, hogy ezt az utat választják, illetve ezáltal a felhasználók számára is jobban tervezhető, hogy mikor érkezik a szolgáltató. Az éves egyszeri leolvasásra a tavaszi, nyári, kora őszi időszakban kerül sor.


A vidéki településeken már átálltak az új rendszerre, az eddigi kéthavonta történő leolvasás helyett ettől az évtől egyszer olvassák a vízóra-állást. Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy a felhasználó minden esetben tudni fogja, hogy mikor érkezik a leolvasó, a számlalevél alján fel lesz tüntetve az időpont. Lényeges változás továbbá, hogy részszámlákat fognak kapni a családi házban élő felhasználók. A gazdálkodó szervezetek esetében a havi leolvasás marad érvényben, kivéve a húsz köbméter alatti fogyasztókat, akiknél szintén évente egy alkalommal fogják leolvasni a vízóra állását. A mellékszolgáltatás-mérővel rendelkező felhasználók számára – tehát akik társasház, lakásszövetkezet keretein belül veszik igénybe a szolgáltatást – továbbra is havonta történik az átlagszámla kibocsátása, esetükben az egyszeri leolvasás már több évre visszamenőleg megvalósult, ez változatlan formában fog működni.


A BAKONYKARSZT Zrt. sajtótájékoztatóján balról dr. Kizlinger András értékesítési osztályvezető, mellette Kugler Gyula vezérigazgató – átáll a szolgáltató az éves egyszeri vízóra-leolvasásra a családi házaknál (Fotó: SKB)


Dr. Kizlinger András nagyon fontosnak nevezte, hivatkozva a jogszabályban előírtakra is, hogy a családi házas környezetben élő felhasználók rendszeresen tegyék meg az ellenőrzést, hogy az esetleges belső meghibásodások miatti vízelfolyásokat a szolgáltató minél hamarabb fel tudja deríteni, ha ilyen eset előfordul, azt mindenképpen jelezzék a BAKONYKARSZT Zrt. felé.


Az osztályvezető beszélt arról is, hogy az átlagmennyiség módosítása továbbra is él, írásban lehet ezt bejelenteni a szolgáltató felé, és dolgoznak azon, hogy a bejelentést a jövőben online módon is meg lehessen tenni. A bekötési mérők esetén, akik igénybe veszik az e-számla szolgáltatást, továbbra is bejelenthetik az átlagot, illetve módosíthatják azt.


Kugler Gyula, a BAKONYKARSZT Zrt. vezérigazgatója a vízmérők fagy elleni védelméről történő gondoskodásra hívta fel a figyelmet, aki ezt eddig nem tette meg, még mindig nincs későn, utalva elsősorban a lakatlan vagy hétvégi ház funkcióját betöltő ingatlanokra. Beszélt a cég egy másik fejlesztéséről is, melynek során egy borítékban több számlát juttatnak el a felhasználókhoz, de ezeket nem egy időben, hanem ütemezetten, a számlán lévő határidővel kell majd kifizetni.


Kelemen Gábor