A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Európa összetartozását hirdetik a diákok képei

Pohlheim, Admont és Zirc városok közös kiállításának képei városunkba érkeztek a pohlheimi delegáció által. A tárlat ünnepélyes megnyitójára a helyi gimnázium műtermében került sor.


Kaufmann Ágnes, a zirci zeneiskola diákjának előadása nyitotta meg a rendezvényt, majd ezt követően Balázsné Györek Zsuzsanna, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, tolmácsként közreműködött Ottó Mariann, a gimnázium angol-német-történelem szakos tanára.

Zenejátékkal nyílt meg a kiállítás. Szemben a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Balázsné Györek Zsuzsanna és az intézmény pedagógusa, a tolmácsként közreműködő Ottó Mariann

A tárlatot Andreas Ruck, Pohlheim város polgármestere nyitotta meg.

Nívós európai projektnek nevezte a három város, az ausztriai Admont, a németországi Pohlheim és Zirc tanulóinak alkotásaiból készült közös tárlatot, amely ebben a sorrendben kelt vándorútjára.

Mint azt megtudhattuk, minden állomáson értékelték a műveket, ami nem volt könnyű feladat, hiszen a képeknek az európai összetartozás gondolatát kellett tükrözniük. Mindegyik város tizenhárom alkotással jelentkezett a felhívásukra, így összességében harminckilenc kép került kiállításra.

Andreas Ruck, a közös művészeti projektet kezdeményező város, Pohlheim polgármestere nyitotta meg a kiállítást. Vele szemben dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és városunk vezetése

Német testvérvárosunk elöljárója díszoklevéllel köszönte meg a két zirci oktatási intézmény, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, valamint a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola részvételét, együttműködését.

Általános iskolás kategóriában aranyoklevelet vehetett át Gurobi-Zab Zorka, aki azóta már a zirci gimnázium tanulója és Sütő Tádé, a művészeti szakgimnázium diákja. A szervezők díjjal értékelték továbbá Szakács Zille, Valdhauser Henrik Ivó, Petőcz Petra, Dóber Fanni, Rippert Zsófia, Bernáth Eszter, Bekker Alexandra, Andrási Rita, Bégányi Viktória, Fehér Krisztina és Ábrahám Kata munkáját.

Gurobi-Zab Zorka a két alkotása között. Általános iskolásként nevezett képeivel a közös kiállításra,

de az aranydiplomát már a zirci gimnázium diákjaként vehette át

Sütő Tádéé a zirci iskolákból a másik aranydiplomás alkotás. A díjat Földváriné Lajtafalvi Katalin, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI intézményvezető-helyettese vette át, aki a zirci kiállítást is rendezte

Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő

kiemelte az iskolák és a testvérvárosok közötti együttműködést és örömét fejezte ki, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is.


Az alkotásokat művészeti szempontból Rákóczi Zoltán, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola rajz- és vizuális kommunikáció szakos tanára értékelte. Kedvenc íróját, Hamvas Bélát idézte, aki szerint a tradíció négy részre törik szét, tudományra, filozófiára, vallásra és művészetekre.

„Amit a képeken látunk, az egy pici darabja annak a hagyománynak, ami Európát összetartja, és a testvériség az, ami minket európaivá tesz”

– hangsúlyozta a pedagógus. Hozzátette, ha a képekről letakarnánk a feliratot, nem is tudnánk, hogy melyik országban járunk, és nem a szimbólumok, az épületek vagy a színek miatt, hanem a hazaszeretet az, amit az alkotásokról leolvashatunk. A különböző technikai megoldások mellett a gyerekek a legjobb tudásukat és a szeretetüket is a munkájukba fektették.

A tárlatot értékelő Rákóczi Zoltán nézi a képeket a diákjaival

Ottó Péter polgármester zárszavában felidézte, hogy

Pohlheim és Zirc partnersége a kórustalálkozókkal vette kezdetét, és a kultúra, a zene, a művészet mindig is a kapcsolatokat erősítő területe volt a két település együttműködésének.

Ezért is vette örömmel a német testvérváros polgármesterének bő egy évvel ezelőtti kezdeményezését és köszönetét fejezte ki, hogy lehetővé tette a zirci diákok alkotásainak eljutását Admontba és Pohlheimbe, illetve, hogy mindhárom város tanulóinak képeit megtekinthetjük Zircen. Városunk vezetője szeretettel köszöntötte a megnyitón a pohlheimi vöröskereszt tagjait is, akik évről évre elhozzák adományaikat a zirci rászorulók számára. Hangsúlyozta, ez is egy szép, emberi és nemes területe az együttműködésnek, amit ők hosszú ideje kitartóan képviselnek. A delegáció elhivatottsága garanciája lehet a jövőben a még eredményesebb partnerségnek.

Ottó Péter polgármester örömmel vette Pohlheim testvérváros kezdeményezését

A kiállítás-megnyitó a képek megtekintésével, kötetlen beszélgetéssel, állófogadással zárult.

A pohlheimi vöröskereszt tagjai nézik a Zircen kiállított képeket


Kelemen Gábor