A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Eredményes kockaforgatást az új évre!


Rubik-kockát tartott a kezében Ottó Péter polgármester Újévi Fogadásán, majd továbbadta a vendégeknek, hogy próbálják kirakni azt. A vetítővászonról az elmúlt évek emlékezetes pillanatai; fejlesztések, események, eredmények, sportsikerek peregtek.


Városunk vezetője felidézte, hogy a logikai játékkal már gyerekkorában megismerkedett, azonban évtizedeken keresztül csak egy oldaláról vagy a kocka szétbontása árán tudta kirakni, s most örömmel jelentette, hogy a feladványt a mögöttünk hagyott évben sikerült megoldani.


„Olyan ez a játék, mint az életünk. Minél több algoritmust ismer valaki, annál több és gyorsabb megoldási lehetőségekkel rendelkezik egy-egy adott helyzetre, a feladat elvégzésére, a probléma kezelésére. A profi kockaforgatók másodpercek alatt képesek kirakni a kockát, de ahhoz rendkívüli adottságok, nagyon sok tanulás, gyakorlás, tapasztalat, gyors ész- és kézjárás szükséges, hasonlóan, mint az élet kockáinak forgatása során”

– mondta a polgármester, majd továbbadta a kockát a vendégeknek, akik az idei évben is szép számmal elfogadták a meghívást. Jelen volt országgyűlési képviselőnk, apát úr, tábornokok, polgármesterek, önkormányzati képviselők, díszpolgárok, egyházak, rendvédelmi szervek, intézmények, hivatalok, vállalkozások, civil szervezetek képviselői ünnepelték együtt az újesztendőt Zircen, őket elsőként egy Márai Sándor-idézettel köszöntötte a városvezető.


A kockát sikerült kirakni az elmúlt esztendőben, de sok idő kellett hozzá

Milyen volt Zirc számára a 2019-es év, hogyan sikerült a kockák forgatása?

– tette fel a kérdést a városvezető, majd röviden, tömören választ is adott rá: eredményes. Hangsúlyozta, hogy ez köszönhető mindazoknak, akik akár munkájuk, akár hivatásuk, akár önként vállalt tevékenységük által magas szinten szolgálják az itt élőket. „Gondozzák, nevelik, tanítják, gyógyítják, ápolják, segítik, támogatják, foglalkoztatják közös otthonunk valamennyi polgárát, azaz működtetik, élettel töltik meg városunkat. Ha értékelünk, ez az, amiről gyakran megfeledkezünk. Persze nagyon fontos az is, hogy anyagi környezetünk mennyit gyarapodott, milyen fejlesztéseket tudtunk megvalósítani, milyen ünnepi események, programok színesítették, gazdagították, tették értékessé a múló időt, milyen nagyszerű eredményeket értek el sportolóink és az élet más területein kiemelkedő, példaértékű teljesítményt nyújtó embertársaink”.


Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az elmúlt esztendő eredményeihez hozzá tudott tenni, annak sikereihez bármilyen kis mozaikdarabkával is hozzájárult. Erre az évre pedig eredményes kockaforgatást kívánt az élet minden területén.

„A bevált és gyakorlott algoritmusok mellett nyitottságot az újra, kellő kreativitást, teljesíthető kihívásokat és csak megoldható problémákat. Azaz sok sikert és hozzá jó egészséget, hogy a mindennapok feladatait több derűvel, egymásra nagyobb odafigyeléssel, megértéssel és türelemmel tudjuk megoldani. Erőt, hitet, kellő optimizmust, bölcsességet és sok-sok boldogságot kívánok Zirc és a térség valamennyi polgárának"

– zárta gondolatait városunk vezetője.Az ünnepi műsort különlegessé tette a Szilágyi Harangegyüttes koncertje Albertné Balogh Márta tanárnő vezetésével. A veszprémi Szilágyi Keresztény Iskola tanulóiból szerveződött csoport műsorát a közönség hosszas tapssal jutalmazta. Szakács Ildikó műsorvezető bemutatásukban elmondta, hogy tavaly szeptemberben, a Pesti Vigadóban a Herendi Porcelángyár mellett ők képviselték Veszprém megyét az Országos Értékek Napján. A karácsonyi hangulatot visszavarázsló koncertet Kiss Róza énekszáma vezette fel.Az Újévi Fogadáson kitüntetések átadására is sor került. Kiemelkedően hasznos munkája, a város értékeinek növelése érdekében kifejtett tevékenységéért Zirc Város Elismerő Oklevelét vehette át Kapros Kósa Edit divattervező, gobelinművész, az „Ők is emberek Alapítvány” elnöke. Müllerné Wenczel Rita, aki évtizedek óta aktív szereplője Zirc város kulturális életének, kezdeményezője civil együttműködéseknek, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület egyik alapítója és vezetőségi tagja. Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára, az alapítvány közösségének összefogója, egyik fő mozgatórúgója, aki sikeres építési vállalkozóként szaktudását civilként is kamatoztatja. Az elismeréseket Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át. A kitüntetésben részesülő három személyt bővebben kapcsolódó írásainkban mutatjuk be.

Zirc Város Elismerő Oklevelét vehették át, balról: Müllerné Wenczel Rita, Bittmann Károly, Kapros Kósa Edit

„A karácsony mindannyiunkat feltöltött szeretettel, ebből a szeretetből kell, hogy jusson egész évre a szeretetre szorulóknak, különösen a gyerekeknek, fogyatékkal élőknek, időseknek”

– mondta pohárköszöntőjében Hellebrandt Ferenc alpolgármester. Előretekintésében elmondta, számos új beruházás, elnyert projekt beindítása vár az önkormányzatra az idei évben, amihez rendkívül sok erő és idő szükséges. Ehhez kívánt mindenkinek elegendő alázatot, türelmet, erőt és a Jóisten segítségét. Kányádi Sándor soraival köszöntötte a polgárokat: „Szaporodjon ez az ország emberségbe’, hitbe’, kedvbe’, s ki honnan jött, soha, soha, ne feledje.”


Hellebrandt Ferenc alpolgármester köszöntőjét követően koccintással, beszélgetéssel vette kezdetét az új év


Kelemen Gábor