A bakony fővárosa
archívum - esemény
archívum - hírek
Építsünk hotelt, nyissunk éttermet a rovaroknak!
Ötödik éve ünnepeljük minden
év március 10-én a Beporzók Napját. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ebből az alkalomból szervezett programot a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi
Nyelvoktató Általános Iskola diákjainak.
A résztvevő tanulókat és kísérő
pedagógusukat Balláné Szőke Edit, a szervező intézmény múzeumpedagógusa
köszöntötte.
Dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató,
entomológus prezentációs előadásában bevezetésként a beporzás folyamatát, a
beporzódás különböző módjait ismertette, és fel is sorolta a beporzó rovarokat.
Több évtizedes, világszintű kutatási eredményekre hivatkozva hangsúlyozta,
a beporzást végző rovaroknak és a faji gazdagságuknak a száma lecsökkent, a méhek között például az összes faj veszélyeztetett. Nagyon fontos, hogy védjük őket, hiszen a termesztett növényeink kétharmada rovar beporzású.
Alternatívaként Kínában már több
helyen emberi erővel, ecsetekkel porozzák be a növényeket, olyan elgondolások
is vannak, hogy drónokat használnak a nélkülözhetetlen folyamat pótlására, a
legjobb megoldás azonban mégis az lenne, hogy megóvjuk a természetet a fajok
fennmaradása érdekében.
Dr. Kutasi Csaba a beporzó növények védelmének fontosságára hívta fel a diákok figyelmét az előadásában
A problémára többféleképpen
felhívják a figyelmet, az előadó sorolta: hazánkban már 1994-ben kijelölték a
Méhek Napját április 30-ra, a magyarországi védett fajlistába 2012-ben már
huszonegy hártyás szárnyú, zömében poszméh került, amelyek a beporzásban
rendkívül hasznosak. A Green Peace egy világjelentést tett közzé a háziméh
pusztulásáról, majd a Magyar Rovartani Társaság kijelölte a földi poszméhet az év
rovarának. 2018-ban pedig életre hívták a Beporzók Napját, melyhez a múzeum
2019 óta folyamatosan csatlakozik.
Friss információt is megtudhattunk, mégpedig, hogy a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által az idei évben először meghirdetett Év Beporzói versenyt a faliméhek nyerték.
Az élőhelyek eltűnése, a növényvédő szerek használata, az invazív fajok betelepülése és a klímaváltozás együttesen hatást gyakorolnak a beporzó fajok számának csökkenésére. Megtudhattuk azt is, hogy mi mindent tehetünk a rovarok védelme érdekében. A legfontosabb, hogy
ahová csak lehet, ültessünk virágokat, és a saját kertünkben is megtehetjük a kellő lépéseket: így például ne nyírjuk nagyon kicsire a füvet, hagyjunk egy kis „kaszálatlan” területet, amolyan "dzsungelt" az élőlények számára, amelyet akár táblával is jelölhetünk, hogy nem rendezetlen, csak éppen itt etetés zajlik.
A rovartanyák, rovarhotelek
szintén ezt a célt szolgálják, a magányosan élő méhek, darazsak elbújhatnak és
szaporodhatnak az emberi kezek által alkotott „falak” között, letehetik
petéiket a lakócsövekben, hogy aztán az utódok majd kirepüljenek a védelmi
fészekből. Azonban nem elég a szálláshely, étterem is kell mellé a rovaroknak,
ezért kell betartanunk a fent sorolt tanácsokat.
Az előadást követően Rechner Szilvia múzeumi munkatárs vezetésével közelebbről is megismerhették
a különböző méhfajokat a diákok, bepillantást nyerhettek a méhlakások titkaiba,
majd az alkotómunka során maguk is hoteltulajdonossá léptek elő. Tobozból és
egyéb növényi részekből méhecskéket is készítettek. S hogy ne üres gyomorral ragadják
kezükbe a ragasztópisztolyt, arról is gondoskodtak a házigazdák: különböző mézeket kóstolhattak a gyerekek.
Ahonnan az új élet kibontakozik: érdeklődve nézik a diákok a hotelbelsőt Rechner Szilvia kezében
Balláné Szőke Edit mézédes finomságokkal várta a gyerekeket az egyik asztalnál
Toboz és egyéb növényi anyag felhasználásával méhecskéket alkotnak a fiúk
Alaposan megnövekedett a rovarhotelek száma ezen a délutánon, mindenki elkészítette a saját rovarvédelmi bázisát (Fotó: Szervezők)
Kelemen Gábor