A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Energetikai fejlesztés zajlik az általános iskolában


Zirc Városi Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” pályázaton 133 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téren lévő épületegyüttesének energetikai korszerűsítésére.


A kivitelezés szeptemberben vette kezdetét és mára meghaladta a hatvan százalékos készültséget.

A folyamatban lévő beruházást megtekintette dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője, Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester Burján István iskolaigazgató, valamint a kivitelező VeszprémBer Építő Kft. képviselői, Varga Zsolt és Hajdú Attila kíséretében.

Helyszíni bejáráson térségünk országgyűlési képviselője a városvezetőkkel, illetve az iskolaigazgató és a kivitelező cég képviselőinek részvételével – háttérben a „B” épület munkálatai zajlanak

Az energetikai korszerűsítés keretében homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere, napelemes rendszer kiépítése történik meg, ami jelentős költségcsökkenést eredményez az iskola energiafogyasztását illetően, mindemellett akadálymentesítés is megvalósul a két épületen.

Az „A” épület oktatási épületrészén az összes nyílászáró háromrétegű üvegezéssel ellátott, fokozott hőszigetelésű nyílászáróra lett kicserélve. A homlokzatra, lábazatra, padlásfödémre és a pincefödémre is vastag hőszigetelés készült. Az épület villamosenergia-fogyasztásához a meglévő 26 kilowattos napelemes rendszer mellett egy közel 12 kilowatt teljesítményű rendszer járul hozzá, több mint ötven százalékban zöldárammal látva el az épületet.


A „B” épületen komplett nyílászárócsere ment végbe. A magastetős és a lapostetős részen háromrétegű üvegezésű ablakok kerültek beépítésre, utóbbi helyen ajtócsere és hőszigetelés is történt. A magastetős épületrész esetében a védettség miatt nem volt lehetőség külső oldali hőszigetelésre. A villamos energia fogyasztására ezen épületrész esetében is mintegy tizenkét kilowatt teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

Az energetikai korszerűsítés jelentős költségmegtakarítást eredményez és esztétikai szempontból is megújulnak az épületek


A két épületen akadálymentesítés is megvalósul: az „A” épület esetében a már meglévő akadálymentes bejárat közelében akadálymentes vizesblokk létesül, illetve a tanári irodákon keresztül a földszint akadálymentes megközelítése is lehetővé válik. A „B” épület esetében a bejárat akadálymentes megközelítése érdekében új, az előírásoknak megfelelő lejtésű rámpa épül, valamint szintén kialakításra kerül egy akadálymentes vizesblokk.A beruházás eredményeként esztétikailag is megújul az épület és az iskola komfortérzete jelentősen javul: a korszerű, jól záródó nyílászárók, valamint a hőszigetelés hatására sokkal jobb hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki mind télen, mind nyáron. Az épületek energetikai állapotának jelentős javulása az energiafogyasztás jelentős csökkenését és ezzel együtt pénzügyi megtakarítást eredményez. A felújítás nem utolsósorban a környezetvédelemhez is hozzájárul, hiszen jelentősen csökken a környezetkárosító üvegházhatású gázok kibocsátása.


A kivitelezési munkálatok mellett szemléletformáló képzés is megvalósításra kerül, melynek során a tanulók, pedagógusok megismerhetik a beruházást, és annak céljait, összefüggéseit.A projekt decemberben zárul, így jövőre már korszerűbb épületekben folytatódhat az oktatás.


Kelemen Gábor