A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Energetikai fejlesztés a városi könyvtárbanKözel 150 millió forintos támogatást nyert el Zirc Városi Önkormányzat a városi könyvtár épületének energetikai korszerűsítésére a TOP Plusz program keretében – közös sajtótájékoztatón jelentette be mindezt Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Hellebrandt Ferenc alpolgármester.Ottó Péter polgármester elmondta, a közelmúltban kaptak tájékoztatást arról, hogy

a kormányzati döntéshozó szerv a TOP Plusz-os pályázatot támogatásra érdemesnek tartotta, és az önkormányzat 150 millió forintot nyert el a városi könyvtár energetikai megújítására.


Beszélt a városközpontban található épület történetéről, amely 1898-ig nyúlik vissza, és mindig valamilyen közösségi célú funkciót látott el, az első fél évszázada „Punk kávéház” néven került be a köztudatba. A könyvtári feladatellátás helyszíneként 2003 óta működik.

Közös sajtótájékoztatón jelentették be a könyvtári épület energetikai korszerűsítését. Balról: Hellebrandt Ferenc alpolgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester


A projekt konkrét műszaki tartalmát Hellebrandt Ferenc alpolgármester ismertette: a beruházás részeként megtörténik a homlokzati falak és a padlásfödém hőszigetelése, a határoló felületeken – összesen mintegy nyolcvan négyzetméteren – a régi nyílászárók ki lesznek cserélve korszerű, fokozott hőszigetelésű nyílászárókra háromrétegű üvegezéssel. Hozzátette, a tető azbesztmentesítése is megtörténik, amely környezetvédelmi szempontból fontos fejlesztés. Fűtéskorszerűsítés is végbemegy az épületen, teljesen új hőszivattyús rendszer fog kiépülni, a napelemek telepítése pedig az energetikai hatékonyságot növeli majd.


A tervezést és a lefolytatott közbeszerzési eljárásokat követően a kivitelezés a jövő év elején indulhat, annak tervezett befejezése pedig 2023 augusztusa, ami azt jelenti, hogy a következő esztendő őszi fűtési szezonját már energetikailag felújított épületben lehet majd megkezdeni.

A nyertes pályázat eredményeként energetikai korszerűsítésen esik át és külsőleg is megújul a könyvtár épülete (Fotó: Archív)


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője hangsúlyozta,

az elmúlt években jelentős energetikai beruházások zajlottak le Zircen nagyrészt hazai, illetve uniós pályázatok segítségével, melyek összértéke meghaladja a fél milliárd forintot.

Mintegy tíz intézmény újult meg, közöttük a bölcsőde, az óvoda, iskolák, a Városháza, a Művelődési Ház, a Kórház, az Idősek Napközi Otthona és a Segítő Kezek Háza.


Napelemes rendszerek telepítése, hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés- és világításkorszerűsítés – sorolta a fejlesztéseket, majd a számok nyelvén is ismertette azok jelentőségét: a napelemek éves szinten 365 ezer kWh villamosáramot termelnek, az üvegházhatású gázok kibocsátása 277 tonnával csökken. Kiemelte, hogy az energetikai korszerűsítések mintegy 50-60 millió forintos megtakarítást eredményeznek évente.Ottó Péter polgármester köszönetét fejezte ki a támogatóknak, a projekt előkészítésében és megvalósításában közreműködőknek, nem utolsósorban térségünk országgyűlési képviselőjének, akinek a részéről – mint azt hangsúlyozta – nemcsak az elmúlt négy évben, hanem az azt megelőző négy esztendőben is a folyamatos együttműködést tapasztalták.


Az Európai Unió támogatási rendszerében új pályázati időszak kezdődött 2021-ben, melynek keretében a korábbi TOP pályázatok helyébe a TOP-PLUSZ támogatási konstrukciók léptek. Az új pályázati kör tavaly ősszel meghirdetett első kiírására Zirc Városi Önkormányzat három pályázatot nyújtott be: a városi könyvtár épületének energetikai felújítására, az óvoda eszközfejlesztésére, valamint egy komplex, a Hosszúrétet és környezetét érintő nagyléptékű fejlesztésre. A könyvtár fejlesztését célzó pályázat az első, amelynek már megvan az eredménye.


Kelemen Gábor