A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Énekes kabócák óriásszarvasa nyerte a krétás aszfaltviadalt

Kilencedik alkalommal rendezte meg aszfaltrajz-versenyét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. A rendezvénnyel az október 4-ei Állatok Világnapja előtt is tisztelegtek.


Az általános iskolások számára meghirdetett versenyre tizenöt csapat nevezett – tizenhárom a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, kettő a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából.

A dolgos és kreatív gyerekeknek köszönhetően megszépült a múzeum saroképülete előtti zsákutca.


A témát minden alkalommal az év fajai adják, ez idén sem volt másként: a csapatok a törpeegér, a zöld küllő, a homoki gyík, a bodorka, az óriás énekeskabóca, a cickafark, az agrárkosbor, a nagylevelű hárs és az ízletes rizike, valamint az év ősmaradványa, az óriásszarvas közül választhattak, ennek jegyében készültek fel a szabadtéri alkotásra.

A gyerekek arcára volt írva az alkotás öröme a kellemes őszi időben megrendezett versenyen

A szervezők nem csak a technikai és művészi kivitelezést vették figyelembe az értékelésnél, hanem a természethű ábrázolást is. A legfeljebb háromfős csapatok számára egy óra állt rendelkezésre a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolására.

Az év állatait, növényeit jelenítették meg a diákok a lezárt zsákutcában


Oklevéllel és ajándéktárgyakkal jutalmazták az első három helyezett csapatot és különdíjak is kiosztásra kerültek az eredményhirdetésen. Senki sem ment haza üres kézzel,

valamennyi résztvevő aktivitását elismerte a szervező intézmény.

Az eredményhirdetés izgalmas pillanatai (Fotó: Szervezők)

A versenyen első helyezést ért el a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Énekes kabócák” elnevezésű csapata (Janus Petra, Kukoda Vivien, Hack Barnabás), második helyen végzett a helyi általános iskola „Kolibrik” csapata (Szecsődi Eszter Zsófia, Magashegyi Flóra, Szaller Sára), a harmadik helyet pedig a Reguly-sok „Zöld küllő” fantázianévvel szereplő csapata érdemelte ki (Turi Eszter, Jancsovics Fanni). Különdíjat vehetett át a szintén zirci Magnetit (Barabás Eszter, Nick Jázmin Mia).

A győztes csapat alkotásával, egy óriásszarvassal, amely elnyerte idén az „év ősmaradványa” címet


Kelemen Gábor