A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Emléküket egy életen át magunkban hordozzuk


Rendhagyó módon ünnepelte a pedagógus szakma képviselőit az önkormányzat a június első vasárnapján esedékes jeles naphoz kapcsolódóan. A Városháza nagytermében pár percen keresztül alvó vendégsereget láthattunk, akiket nem ébresztett fel a csengő zaja.


Mire vágyik a pedagógus a tanév végén, mint a pihenésre.

Ottó Péter polgármester ezért arra kérte az ünnepelteket, hogy kapaszkodjanak meg a székben, hunyják le a szemüket, és gondoljanak arra a pedagógusra, akire példaképként tekintenek a pályájuk során, és mivel érdemelte ki, hogy a kissé rendhagyó pedagógusnap ünnepi pillanataiban őrá gondoljanak.

Sok kedves pedagógus emléke költözött a terembe ezekben a pillanatokban…

A pár perces kollektív csendéletet követően azt kívánta városunk vezetője az édes álomból felébredő pedagógusoknak, hogy sok olyan tanítványuk legyen, akik majd hasonlóképpen fognak rájuk gondolni, mint most ők a pályaválasztásukat meghatározó pedagógusra.

Ottó Péter polgármester pihenéssel ajándékozta meg a pedagógusokat a jeles nap alkalmából


– Felelősséggel teli hivatás a pedagógusoké, hiszen a jövő van a kezükben. A pedagógus emberségével, mások iránti figyelmével, személyiségével olyan küldetést teljesít, amely utat mutat a diákoknak, erősíti lelküket, formálja jellemüket, növeli a jövőbe vetett hitüket

– hangsúlyozta ünnepi beszédében Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke.


„Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól” – idézte portfoliója jelmondatát a bizottsági elnök pedagógus minősítésének kiérdemlése kapcsán, s hozzáfűzte: bár a megszerzett tudás az évek múltával agyunkban kissé megkopik, a szívünk nem felejt. Arra mindig emlékezni fogunk, ki hogyan segítette, egyengette életutunkat kemény szigorral, ám tettein keresztül áradó, cselekvő szeretettel. Nevelőink, tanítóink, tanáraink emlékét egy életen át magunkban hordozzuk.

Varga Zita bizottsági elnök ünnepi beszéde

Azt kívánta a pedagógusoknak és egyben pályatársainak, hogy a munkájukat kísérje sok öröm és siker, nézzenek fel rájuk ragyogó és hálás gyermekszemek. Legyen minél több elismerésben részük úgy a szülőktől, mint a vezetőiktől. „A hétköznapok nehézségei, gondjai között pedig gondoljatok vissza ezen mosolygó, sikerektől boldog, hálás gyermekarcokra, és ez adjon nektek erőt a folytatáshoz”.

A pihenést és az ünnepi gondolatokat követően a szórakoztatásé volt a főszerep.

Hatás Andrea és növendékei, Takáts Boglárka és Pölczman Szofi zenés-irodalmi összeállítással ajándékozták meg a pedagógusokat. A műsor nem szenvedett hiányt sem érzelemből, sem mókából, az örökzöld slágerekkel pedig remek hangulatot varázsoltak a terembe az előadók.

Hatás Andrea és két tanítványa a jó hangulatról gondoskodott a zirci pedagógusnapon

A „Zirc Város Közoktatásáért” önkormányzati kitüntetések átadására is a pedagógusnapi ünnepség keretében került sor.

Kiemelkedő szakmai munkájáért az idei évben négy pedagógus részesült az elismerésben,

ők: Kovácsné Palkovics Márta és Váradiné Tóth Mária óvodapedagógusok, Slajchó Lujza Mária pedagógus és Berkesi József oktató. A kitüntetésben részesülő pedagógusokat az érintett intézmények vezetői, Kovács Mónika, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője, Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója és Horváth Attila, a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium tagintézmény-vezetője méltatták, az elismeréseket pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita bizottsági elnök adta át.


A kitüntetett pedagógusok méltatását a nevükre kattintva olvashatják.

A kitüntetésben részesülő pedagógusok: Berkesi József, Váradiné Tóth Mária, Kovácsné Palkovics Márta, Slajchó Lujza Mária


Ottó Péter polgármester a pohárköszöntőjében hangsúlyozta, azért vannak az ember életében az ünnepnapok, hogy egy kicsit másként éljük meg, mint a hétköznapokat. Bizalmát fejezte ki, hogy a kitartás, hit továbbra is megmarad a pedagógusokban, minden nap, amikor bemennek az iskolába, óvodába a gyerekek közé, akkor új kihívásokat várva teszik ezt meg.

Ottó Péter polgármester pohárköszöntőjét hallgatják a pedagógusok

Nem mindegy az intézményi környezet, hogy a szülő kire bízza a gyermekeit, és ennek a hivatásnak van egy másodlagos szülői szerepe is.

Mindehhez kellő elhivatottságot, kitartást, sok-sok szeretetet, empátiát és odafigyelést, a társadalom és a tanítványok részéről érkező megbecsülést kívánt a szakmai képviselőinek, s ezzel emelte poharát városunk vezetője a zirci és Zirc térségi pedagógusokra.


Kelemen Gábor