A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Embert fotójáról, madarat lóhátról


Dulai Dávid természetfotóiból nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában. A tárlattal egyben a Föld Napját is ünnepelte a múzeum.


A házigazda intézmény részéről Iliáné Rechner Szilvia, majd dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntötte a vendégeket. A tárlatot Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitotta meg.

Bevezetőjében elmondta,

az ilyen rendezvények, mint ez a kiállítás, figyelemfelhívók is lehetnek bolygónk szennyezettségi állapotára, környezetünk problémáira. Hangsúlyozta, nekünk is tennünk kell azért, hogy a jövőben ne csak a képeken találkozzunk madarakkal, növényekkel, halakkal.

Majd bemutatta a fiatal alkotót, a szentendrei lakosú, Sopronban tanuló egyetemista fiatalembert, aki „szinte az anyatejjel szívta magába a természet szeretetét”: édesapja geológus, édesanyja biológia-kémia szakos tanár. A fotózáshoz a lovagláson keresztül vezetett útja: általános iskolás korában lovas-íjászkodni kezdett, és lóháton közelebb került a madarakhoz, jobban meg tudta figyelni őket. Majd egy hortobágyi lovasbemutatón egy egyszerű Kompakt fényképezőgéppel lencsevégre kapta a tavat…


Később rájött, hogy ahhoz, ami az ő szíve csücske – a madarak, az erdők állat- és növényvilága –, már egy komolyabb felszerelés szükséges. Miután sikerült szert tennie egy ilyenre, elkezdte tanulmányozni a fotózást, tanfolyamokra iratkozott be, és innen már csak „egy gombnyomás” volt a természet. A munkájának tanulóként is hasznát veszi, a soproni egyetemen tanul természetvédelmi szakon.

A kiállítást Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke nyitotta meg


Mátyus Károly elmondta, a tárlat alapvetően két részre bontható, van egy makro-világ és láthatunk madárfotós felvételeket. Kiemelte, hogy az alkotó nagyon jól alkalmazza a technika adta lehetőségeket. A fiatal természetfotóst már szakmai zsűrik is elismerték, több országos pályázaton is elfogadást nyertek képei, sőt helyezést is ért el az alkotásaival.

– Aki eljön, és megnézi Dávid alkotásait, nagy élménnyel távozik

– zárta gondolatait a Bakony Fotóklub elnöke.


Ezt követően az alkotó beszélt a képeiről a közönségnek, húga, Dulai Dóra népdalénekes pedig egy tavaszköszöntő kalotaszegi népdalt adott elő, remélve, hogy most már tényleg megérkezik a jó idő, és a természetben is csodálhatjuk Földünk azon értékeit, amelyeket Dulai Dávid megörökített számunkra.

A fiatal szentendrei alkotó élményszerűen mutatta be képeit a közönségnek


Kelemen Gábor