A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Elsőkönyves szerző bemutatójával indult a Könyvtári Hét Zircen


Idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár. Az intézmény október 5-én Stern Ilona Árvaház című könyvének bemutatójával nyitotta meg programhetét.


Stern Ilona, tősgyökeres zirci alkotót és két beszélgetőtársát, Zsoldos Árpádot és Zsoldos Adriennt, a miskolci székhelyű Irodalmi Rádió vezetőit Bieberné Réz Ágnes, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB vezetője köszöntötte, a vírushelyzet ellenére szép számmal összegyűlt érdeklődők körében.


A könyvbemutató moderátora, Zsoldos Árpád elmondta: tizennyolc évvel ezelőtt, fiatalon álmodták meg az „Irodalmi Rádiót” az irodalom népszerűsítése céljából, mely a későbbiekben az amatőr írók pályázati úton való segítését, kézirataik kiadásának támogatását tűzte ki fő céljául. Stern Ilonával is egy általuk meghirdetett pályázatnak köszönhetően kerültek kapcsolatba. Ilona a kezdetekre visszaemlékezve kiemelte: 2016-ban egy, a mese műfajában keletkezett pályamunkájával került be az Irodalmi Rádió szerzői jogkörébe, s a mai napig büszke arra, hogy az ő alkotói közösségükhöz tartozhat. Ilona szerzői életének indulása óta az Irodalmi Rádió által meghirdetett, különböző témaköröket felölelő pályázatain rendre sikeresen megmérettette magát, így több antológiájukban is megtalálhatjuk bensőséges hangulatot árasztó verseit.

Bieberné Réz Ágnes intézményvezető köszöntője. Az asztalnál középen a szerző, két oldalán az Irodalmi Rádió vezetői


A kezdetben különböző ünnepi alkalmak által született versek alkotója napjainkra már egy, árvaház életét megidéző könyv boldog szerzője. Stern Ilona szerint első prózaműve – mely mindenekelőtt a gyermekkorához kötődő elbeszélésekből táplálkozik – valóság és fikció határán mozog. Ilona vallja, a legfontosabb, hogy szórakoztatva gondolkodtatja az olvasót.


Az elsőkönyves szerző alkotói lendülete töretlen, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy jövő karácsonyra egy újabb könyv megjelentetését tervezi, melyet szintén az Irodalmi Rádió égisze alatt kíván napvilágra hozni.


A könyvbemutatóval egybekötött szerzői estet Ilonának az Irodalmi Rádió antológiáiban is olvasható versei, valamint az Árvaház című regényének részletei színesítették, melyek Zsoldos Adrienn hatásos előadásában hangzottak el.


Az esemény az új könyv dedikálásával ért véget. Bieberné Réz Ágnes valamennyi érdeklődőnek megköszönte jelenlétét, az est „főszereplőinek” pedig külön kifejezte háláját azért, hogy e világunkat sújtó nehéz helyzetben is megtisztelték az intézményt és az irodalom által mindenki szívébe lelki feltöltődést, reményt hoztak el.


Csaba Lilla