A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Előre a környezetbarát úton! – e-töltőállomás létesült Zircen


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete tavaly szeptemberi ülésén döntött arról, hogy helyet biztosít töltőállomásnak elektromos autók számára a Rákóczi téren.


A beruházás teljes költségét az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. vállalta, amely a töltőállomás létesítésének szándékával kereste meg az önkormányzatot. A város képviselő-testülete fogadókészséget mutatott a kezdeményezésre, és júliusra elkészült a töltőállomás, amelyet máris igénybe vettek. Dr. Kovács Zalán szakgyógyszerész elektromos autót töltött a téren, a járókelők figyelme pedig gyakran irányult a juharfa mellett kialakított kis „elektromos” szigetre, hiszen egyelőre ritkán látni belvárosban „tankoló” járművet.– Nagyon jó dolognak tartom ezt, hiszen amíg a turisták megtekintik Zirc város nevezetességeit, lehetőségük van arra, hogy feltöltsék elektromos autójukat, a látogatást követően pedig jó érzéssel, „feltöltődve” folytathassák útjukat – mondja dr. Kovács Zalán, aki nem az átutazók közé tartozik, helyi lakosként próbálta ki az ingyenes szolgáltatást.


Ami pedig az e-autókat illeti, a sofőr véleménye szerint teljesen más érzés vezetni, mint az üzemanyaggal működőket. Vezetés-technikai szempontból is könnyebb, és további előnye, hogy csendes, nincs motorzaj a levegőben. A betöltött elektromos áram nem számít üzemanyagnak, így jóval olcsóbb száz kilométer megtétele, mint benzinnel. Kiemeli azt is, hogy egy elektromos autó motorszerkezete sokkal kevesebb alkatrészből áll, aminek következtében a szervizelési költség is legalább fele a hagyományos autókénak.Embere válogatja, van, aki minden nap tölti elektromos autóját – dr. Kovács Zalán is közéjük tartozik – s vannak, akik ritkábban, amikor elér a járművük egy bizonyos töltöttségi százalékot. Ez nyilván hosszabb időt vesz igénybe, a napi töltés viszont pár perc, sípol egyet a töltőoszlop, így ad jelt arról, hogy feltöltődött az autó. A használat ingyenes, mindössze egy töltőkábel kell hozzá, amely az elektromos autók alaptartozéka.


Az e-autók piaci ára egyelőre még nincs a benzinesek szintjén, de mint megtudjuk, jelentős kedvezmények érhetők el Magyarországon, és az állam is támogatja ezen járművek üzembe helyezését.


Az erről szóló pályázatról az E-Mobi Nonprofit Kft. honlapján lehet tájékozódni. ITT

Nagyobb teret nyerhetnek az elektromos autók

Egyre több európai országban jelentenek versenyképes alternatívát a költségek tekintetében a benzines és a dízelautókkal szemben az elektromos járművek – erre a LeasePlan flottakezelő cég éves Car Cost Index című elemzése hívta fel a figyelmet nemrégiben. Ráadásul hazánkban a legalacsonyabb az e-autók havi átlagos fenntartási költsége, és egyedül nálunk nem kell gépjármű-, cégautó és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az elektromos autók tulajdonosainak – derül ki a huszonegy országban végzett felmérés eredményeiből. „Használatuk a klímaváltozás elleni harc egyik leghatékonyabb módja, és fontos, hogy mindenkinek lehetősége legyen a zöld megoldást választani” – nyilatkozta a felmérést végző cég vezérigazgatója


A szinte hangtalan suhanás mellett arról lehet felismerni az elektromos autókat, hogy zöld rendszámmal rendelkeznek, ezzel is jelezve, hogy a környezetbarát közlekedés szolgálatába szegődtek. Bár hozzá kell tenni, hogy nem minden zöld rendszámos autó elektromos teljesen, bizonyos hibrid járművek is kaphatnak zöld rendszámot. Az e-Mobi Kft. kezdeményezése pedig zöld utat kapott városunkban, az oszlop bekerült különféle mobil-applikációkba, innen értesülhetnek róla a járműtulajdonosok, hogy Zircen is van lehetőség e-autójuk feltöltésére.

Kelemen Gábor