A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Elismerték a zirci óvoda közlekedésbiztonsági programját


A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde egyike azon intézményeknek, amelyek átvehették a Biztonságos óvodáknak járó elismerést a Veszprémi Balesetmegelőzési Bizottság titkárától. A Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területéről mindösszesen három nevelési intézmény részesült a kitüntető címben.


– A Biztonságos Óvoda Program 2016-ban indult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére. Célja, hogy az óvodáskorú gyermekek megismerjék a biztonságos közlekedés alapjait és ezeket alkalmazni is tudják a gyakorlatban. Az idei évben a program három témára tért ki: a láthatóság, védőfelszerelések, irányok, távolság meghatározására, az út részeire és az alapvető közúti jelzőtáblák megismertetésére – mondta el érdeklődésünkre Balta Viktória, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde munkatársa, a program koordinátora.


Mint azt megtudtuk, az óvodák a program megvalósításához szakmai támogatást, közlekedésbiztonsági ismereteket kapnak és ötleteket is a mindennapi munkához. A láthatósági eszközöket, védőfelszereléseket az intézmény óvodapedagógusai bocsátották rendelkezésre, az összetartó, segítőkész kollektívának köszönhetően nagyon sok eszköz összegyűlt. A program szeptember harmadik hetében, az Autómentes Naphoz kapcsolódva valósult meg, melynek nagy hagyománya van a zirci óvodában, már hosszú évek óta biztatják a gyermekeket és szüleiket a környezetbarát közlekedési eszközök igénybevételére.


– Úgy vélem, a játékok nagyon jól sikerültek, minden korcsoport élvezte és szívesen vett benne részt. Jutott arra is idő, hogy minden csoporttal el tudtam beszélgetni az Autómentes Napról, annak fontosságáról, hogy a Föld is lélegzik, és mi az, amivel tehetünk a bolygónkért – avat be a részletekbe a program koordinátora, akinek az egységes kinti foglalkozások levezetésében Vajcs Vivien volt a segítségére. Egyéni és a benti foglalkozásokra is sor került, melyben az óvoda összes kisgyermeke részt vett az óvodapedagógusaik irányításával.

A program koordinátora Balta Viktória volt, aki itt éppen csoportos foglalkozást tart a gyerekeknek – az intézményi kollektíva különböző eszközökkel segítette a sikeres megvalósítást, igazi csapatmunka volt

Játékos formában elméleti ismeretekkel is gazdagodtak a gyerekek a csoportszobákban megtartott foglalkozáson

A gyermekek nagyon sok ismeretet szerezhettek a biztonságos közlekedésről, a jelzőtáblákról, a védőfelszerelésekről és a láthatósági eszközökről. Utóbbi tárgyak szemléltetésére is volt lehetőség, az óvodások kipróbálhatták és megtapasztalhatták fontosságukat. Balta Viktória hangsúlyozza, a gyerekek már a program megkezdése előtt is kiemelkedő tudással rendelkeztek, ami annak is köszönhető, hogy egész évben sokat beszélgetnek a közlekedésről, a közlekedési táblákról, továbbá az óvoda saját rollerpályával is rendelkezik jelzőtáblákkal ellátva, ahol a gyermekek az elméletben tanultakat folyamatosan kipróbálhatják.


A foglalkozást követően a csoportok a kerékpárutat is birtokba vették kiskerekű járműveikkel.


Fotók: Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde

Cikk: Kelemen Gábor