A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Elfogadásra került a költségvetés


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének februári ülésén 1 287 911 000 forint összegben került elfogadásra az önkormányzat 2016. évi költségvetése.


Horváth László, az Ügyrendi és Érdekképviseleti Bizottság elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségnek mind a polgármester, mind a képviselők eleget tettek.


A Veszprémi Rendőrkapitányság közreműködésével felülvizsgálta a testület a Rákóczi tér üzleteit kiszolgáló önkormányzati belső parkoló forgalmi rendjét, és döntött, hogy az Ady utca felőli Rákóczi téri parkoló feltáró útjára "Teherautóval behajtani tilos" 18 tonna össztömegre vonatkozó súlykorlátozást vezet be, kivéve a reggel 5 és 8 óra közötti időszakot. A festékboltra merőleges önkormányzati ingatlanon, a kiemelt szegély mellé pedig rakodási területet jelöl ki.


A temetők és a városi közterületek fásításának kérdése már az előző ülésen is napirenden volt, és most döntés született, hogy 1 000 000 forintos keretösszeget biztosít az önkormányzat a szükségek növényállomány beszerzésére. A közterületek mellett a fásítás az Alsó temetőt érinti, a Felső temetőben pedig a kerítés-felújítási munkálatokat veszi majd górcső alá a testület következő ülésén.


Maradjunk zöld híreinknél! Tavasszal újra megszervezésre kerül a lakossági zöldhulladék-begyűjtési akció. A kerti hulladék gyűjtésére az elmúlt év őszén sikeres akciót indított a város, ezt bizonyítja, hogy a begyűjtött zöldhulladék 17 tonnát nyomott. Az akció április 16-án kerül megszervezésre, vagyis hat nappal a Föld Napja előtt. „A zsákban a zöld, tisztább a Föld” mottónk talán most még aktuálisabb, fontos, hogy ezúttal is éljen a lakosság a lehetőséggel, és ne égessük a kerti hulladékot. A tavasz folyamán lomtalanításra is sor kerül városunkban – döntött a testület.


Itt jegyezzük meg, hogy az év elején beinduló házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez a zsákok átvétele folyamatosan történik a Városháza épületében. A munkatársaktól megtudtuk, eddig 928-an vették át a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges eszközt. Továbbra is várjuk a lakosokat!

A képviselő-testület teljes létszámmal jelen volt az idei esztendő második rendes ülésén


A jövőben a Rákóczi téren, az „új” buszpályaudvaron és az új kerékpárút által körülölelt területen is elérhetjük a világhálót, legalábbis a képviselő-testület szeretne vezeték nélküli internet-elérési lehetőséget biztosítani, és ehhez árajánlatokat kér be. Úgy látják a döntéshozók, hogy a város lakossága és az idelátogatók számára is hasznos lehet, ha ezeken a helyeken igénybe vehető lesz a „Wifi” szolgáltatás.


Önkormányzati telkek értékesítéséről is döntés született lakóépület céljára azzal összhangban, hogy Magyarország kormánya rendeletben döntött az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról. Az ingatlanokról értékbecslésen alapuló nyilvános pályázati felhívás készül majd a márciusi rendes testületi ülésre. A Petőfi utca 8. szám alatt található nagyon régi ingatlan, úgynevezett „Trosits-ház” hasznosításával is foglalkozik az önkormányzat, most éppen pályázat benyújtásáról született döntés a felújítási munkálatok elvégzésére. A városvezetés szeretné, ha közösségi funkciót szolgálna az épület.

A nagy múltú Petőfi utcai ingatlant közösségi célokra szeretné hasznosítani a város


A képviselő-testület arról is döntött, hogy az önkormányzat folyamatos fizetőképességének biztosítása érdekében 2016. március 1. napjától 2016. december 31. napjáig 50 millió forintos bankszámla-hitelkeret szerződést köt számlavezető bankjával. A városi honlap készítésével kapcsolatos megbízási szerződés új határideje is az év utolsó napjában lett megjelölve, ugyanakkor reméljük, hogy nem kell ennyit várni, és már nyáron új, a helyi lakosság és a turisták igényeit is minden tekintetben kiszolgáló, informatív weblapja lesz a városnak.


Az önkormányzati kezelésű belterületi utak téli hó-eltakarítási és síkosság-mentesítési tevékenységének ellátására és a települési szilárd hulladéklerakó területén létesített kármentesítési monitoring rendszer üzemeltetésére beérkezett ajánlatok elbírálására is sor került. A városi főépítészi feladatok megbízásos jogviszonyban történő ellátására nem kerül sor pályázat kiírására, a testület döntött, hogy a feladat ellátását a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti keretein belül valósítja meg.


Az aktuális felhívások alapján társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus fejlesztésére is szeretne pályázni Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Európai Unió 2014-2020 közötti ciklusának „Széchenyi 2020” pályázati rendszeréből. A benyújtandó pályázatok körének ez már a „második felvonása” volt, az előző ülésen több konstrukcióról született döntés.


A Zirc környéki kerékpáros és lovas túraútvonal tanulmánytervének és műszaki tervének elkészítéséről, és ehhez kapcsolódóan a vállalkozás megbízásáról is határozott a testület.

Kelemen Gábor