A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Életet menthet a zászló

Civil kezdeményezésre Zirc is csatlakozott a „Zászlót a veszélyes zebrákra” országos akcióhoz.

Egy napfényes februári délelőttön kerültek elhelyezésre a fényvisszaverő anyagból készült zászlócskák az úttest két oldalán annál a belvárosi zebránál, ahol már több baleset történt, közöttük három halálos kimenetelű is. A szervezők célja, hogy elejét vegyék a további baleseteknek, biztonságot adjanak a zebrán átkelő gyalogosok kezébe, felhívják a figyelmét a gépjárművel közlekedőknek.

A szervezők közül Müller Anikó és Koósné Stohl Ilona ment át először zászlóval a zebrán

A civilek kezdeményezése az önkormányzat, a rendőrség és a Magyar Közút Zrt. támogatását is élvezte, a kitűzésnél jelen volt Ottó Péter polgármester és Sebők Zoltán százados, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnok-helyettese is, a szervezők részéről a képen látható személyek mellett Alexhauzer Diána Zsuzsanna és Galaczi Miklós.

Müller Anikó
a helyszínen elmondta, Zirc az első hely a megyében és a tizenkilencedik a hazai települések sorában, ahol megvalósult az akció. Statisztikai adatokra hivatkozva hozzátette, 2015-ben 2497 gyalogosgázolás történt, melyből 882 történt zebrán, ebből 143 volt halálos kimenetelű. Megtudtuk azt is, hogy a gyalogos gázolások 66 százaléka teljesen egyenes útszakaszon történik, és ebből 65 százalékban vétlenek a gyalogosok.
A technikai kivitelezésben Udvardy Tamás és Ring Ferenc volt a szervezők segítségére, az önkormányzat pedig anyagilag támogatta a megvalósítást. A „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. pedig a zászlótartó oszlopok kihelyezésében működött közre.

A szervezők szeretnék, ha az akciónak lenne folytatása Zircen, mások is „örökbe fogadnának”, s zászlókkal „ruháznának” fel egy-egy zebrát, hiszen közös érdek, hogy jobbra fordítsuk a statisztikai mutatókat és az elérhető eszközökkel vigyázzunk egymásra.
Kelemen Gábor