A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Életet menthet a készülék, de ne legyen szükség rá!

Kevés olyan ajándék van, amire azt mondjuk, bárcsak soha ne kelljen használni. A zirci kórházba alapítványi-nemzetiségi önkormányzati együttműködés révén Németországból érkező defibrillátor ilyen. Ünnepélyes átadására az egészségügyi intézmény igazgatási épületében került sor.


Márpedig, ha ajándék, akkor legyen meglepetés! A szervezők gondoskodtak erről is, így az adományt fogadók előtt is titok maradt az esemény, és a helyszínen sem tudhatták elsőre, mit rejt a doboz.


Müller Anikó, a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány elnöke rántotta le a leplet, mint azt elmondta, dr. Nagy Márta doktornővel, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosával korábban beszéltek róla, hogy szükségük lenne erre az orvosi készülékre. Az alapítványnak évente egy alkalommal van lehetősége arra, hogy az összegyűlt támogatásokból, a kórház vezetésével egyeztetve, igényeiket figyelembe véve segítsék az egészségügyi intézményt a betegek gyógyulását szolgáló eszközökkel,

az elmúlt évben is közel egymillió forintos támogatást nyújtottak.


A defibrillátort viszont saját forrásból nem tudták biztosítani, ezért Müller Anikó más úton-módon igyekezett teljesíteni a kívánságot: megkereste a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Hédl Evelint, aki azonnal a tettek mezejére lépett és felvette a kapcsolatot a partnertelepülésükkel, Traunsteinnel.


- Örömmel fogadták a kérést – vitte tovább a szót a nemzetiségi önkormányzat elnöke, akinek elődje, az édesapja is nagyon sok adományt közvetített a zirci kórház részére. Hozzátette, ígéretet nem tudtak tenni a felmerülő igény kielégítésére, de biztosították, hogy minden tőlük telhetőt elkövetnek ennek érdekében. Pár héttel később aztán máris jött a telefonhívás, hogy rendelkezésre áll az eszköz, melyet szívesen le is szállítanak Zircre.

Hédl Evelin nagy szeretettel, de egyúttal azzal a kívánsággal adta át az újabb német adományt a kórházi vezetőség részére, hogy „bárcsak soha ne kelljen használni”.

Hédl Evelin, a nemzetiségi önkormányzat elnöke átadja az életmentő készüléket dr. Vermes Tamás főigazgató részére. Balról dr. Nagy Márta osztályvezető főorvos, szemben Müller Anikó alapítványi elnök

Dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója megköszönte az ajándékot, hangsúlyozva, hogy

különösen a mostani helyzetben minden támogatás nagyon fontos számukra, amit kapnak a civilektől.

Az utóbbi időben már az intézményük is küzd likviditási problémákkal. A működést kell elsődlegesen biztosítaniuk, ezért felértékelődnek az eszközbeszerzésben nyújtott segítségek. Kiemelte e téren a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat hosszú évekre visszanyúló szerepét.


Dr. Nagy Márta osztályvezető főorvos asszony is örömét fejezte ki, hogy egy új, automata defibrillátorral gazdagodott az osztályuk, hiszen eddig egy régifajta, hagyományos eszköz állt a rendelkezésükre.

Végül kibontotta a dobozból az ajándékot, egy újabb példaértékű zirci együttműködés eredményét.

Az ünnepélyes átadót követően Hérics Anita osztályvezető főnővér közreműködésével megtekintették az új orvosi készüléket


Kelemen Gábor