A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Élet a Zirci Reformátusok közösségében


A tavaszi járványhelyzet kialakulása az élet több területén is leleményességre indított bennünket. Így volt ez gyülekezetünkben is.

Nem tarthattunk közösségi alkalmakat a megszokott formában, ezért új utakat kellett keresnünk: a valóságos térből áthelyeződtünk az online térbe, létrehoztuk gyülekezetünk Youtube-csatornáját és azon keresztül követhettük az istentiszteleteket, de a fiatalok és a gyerekek számára is rendszeresen készítettünk tartalmakat, nemegyszer őket is bevonva abba, valamint a Nagyhéten 28 gyülekezeti tagunk közreműködésével – melyben minden korosztály képviseltette magát – olvastuk fel Jézus szenvedéstörténetét.


A kéthónapos online gyülekezeti lét után, május közepétől végre újra személyesen is találkozhattunk, azonban ez esetünkben különös módon, szabadtéri istentiszteletek formájában történt. Hiszen a nyár elején több olyan eseményünkre is sor került, amikor a gyülekezet apraja-nagyja jelen volt, s ez a mi kis templomunkban mostanság nem kívánatos zsúfoltságot jelentett volna. Ezért szabadtéren, Zirc, Pintér-hegyen tartottuk a Pünkösdi úrvacsorás istentiszteletet, a Hittanos tanévzáró istentiszteletet, a Konfirmációt és a Gyerekhét záró istentiszteletét. Így március 15-e után július 12-én volt először templomi istentiszteletünk, – az előírt járványügyi intézkedések folyamatos betartásával.

Istentiszteletek és Konfirmáció a Pintér-hegyi pavilonnál

Gyülekezetünk Presbitériumával úgy döntöttünk, hogy az idei nyárra tervezett programjainkat nem hagyjuk el.

Június végén a 7-8. osztályos hittanosaink és fiataljaink számára Ifjúsági esteket tartottunk. Július elején a Gyerekhetünkre került sor ovis és 1-6. osztályos hittanosaink részvételével, segítőink pedig ifjúsági közösségünkből és felnőtt gyülekezeti tagjaink közül kerültek ki.

Fiataljainkkal tavaly ősz óta tervezgettük a nyári ifjúsági kerékpártúrát, és nagy öröm volt a szívünkben, hogy meg is valósulhatott augusztusban.

Ez már az 5. ilyen hetünk volt. Jártunk az Őrségben kétszer, a Balaton-felvidéken, a Fertő-tó partján, idén pedig Somogy szívében, a Zselici tájvédelmi körzet területén.


Az őszi időszakban a vasárnapi templomi istentiszteleteink és a pénteki ifjúsági óráinkon túl két szabadtéri istentiszteletet tartottunk, szeptember 12-én a hittanos tanévnyitó istentiszteletet, október 4-én pedig a Teremtés hetének ünnepe alkalmából lehettünk együtt újra a Pintér-hegyen. A Teremtés hetéhez kapcsolódva rajz- és fotópályázatot hirdettünk hittanosaink számára, valamint arra kértük közösségünk tagjait, hogy aki teheti, kerékpárral érkezzen a szabadtéri istentiszteletre.

Nagy örömünkre sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.


Október 9-én a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd akciójába bekapcsolódva, templomunk körül tüsténkedtünk, takarítottunk, virágot ültettünk, szemetet szedtünk, kerítést festettünk – gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt.

Mindeközben gyülekezetünk eddigi legnagyobb projektje – már ami az építkezést illeti –, a gyülekezeti házunk is szerkezetkész állapotba jutott, melyet állami támogatásból tudtunk megvalósítani.

Azért, hogy a munkálatok, ha kisebb léptékben is, de tovább folytatódhassanak, augusztusban adománygyűjtést hirdettünk, mely jelenleg is tart. Az elkészült gyülekezeti házban saját közösségi alkalmainkon túl, mindenki számára nyitott kézműves foglalkozásokat, kiállításokat, kamarakoncerteket, és egyéb kulturális programokat tervezünk tartani.

Közösségünk jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a gyülekezeti ház hátra maradt munkálatai belátható időn belül befejeződhessenek, azonban a még előttünk álló kiadások meghaladják lehetőségeinket, ezért – megköszönve az eddigi támogatásokat, – köszönettel fogadunk minden felajánlást, mely befizethető személyesen vagy gyülekezetünk számlaszámára utalva: 10402324-00026694-00000001

A Zirci Reformátusok közösségében továbbra is azon fáradozunk, hogy gyülekezetünkön túl, városunk javára is tegyünk és legyünk.


Írta: Vecsey Katalin református lelkész

Fotók: a Zirci Református Egyházközség honlapja