A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy út a világ testi-lelki egészségéért


Az idei évben is megszervezésre került az 1ÚTON Zarándoklat a Mária Úton, melyet a szervezők a világ testi-lelki egészségéért ajánlottak fel. Városunk ezúttal is az egyik indulóállomása volt a Nemzetközi Zarándoknapnak.


A Zirc-Bakonybél zarándoklat résztvevői az apátsági udvarban gyülekeztek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a Zirci Búcsú napján. Tölgyesi Csaba Alberik atya áldásával kezdődött az esemény, majd a zarándokok a Mária-énekkel útnak indultak a közös célért.


A Hoffer-keresztnél a Zirci Országzászló Alapítvány agapéval, azaz szeretetvendégséggel várta az érkezőket, Egervölgyi Dezső kulturális felelős beszédet mondott. Hangsúlyozta, hogy a ma emberének egyszerre kellene alázatosnak lenni a Teremtője előtt, de szükséges a keresztet, mint kardot kézbe venni, példaként említve az idén 400 éve született Zrínyi Miklóst, aki így védte meg magát, hazáját, kultúráját, emberi méltóságát. Idézte gróf Széchenyi Istvánt is: „A legjobb, legokosabb emberek, akik eddig a földön éltek, mind megvallják, hogy magasztosabb vallás az emberfajt még nem világosította fel és létének céljaival jobban meg nem ismerteti, mint a keresztény hit; mert mindenek felett szeretetet hirdet”.

A zirci résztvevők mellett több helyről érkeztek a zarándoklatra, a csoportkép a Mária-szobornál készült

(Fotó: Bittmann Károly)

A zarándokok gitárzene kíséretében énekkel, imádsággal tették bensőségesebbé az utat, az erdőben megbújó Mária-szobornál gyertyákat is gyújtottak.

A szent helyek érintésével érkeztek meg a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostori templomba, ahol dr. Baán Izsák perjel celebrálta a záró szentmisét. A Zirc-Bakonybél gyalogos zarándoklat Ónodi Ferenc és Szentesi Péter szervezésében valósult meg, helyi koordinátora Bittmann Károly volt.


Kelemen Gábor