A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy ünnep, amely összeköt


– Mit jelent nekem ma augusztus 20-a? Mindent. Ami ennyi év alatt beépült az életembe. A nyár befejeztét, az új kenyeret, a független magyar államot, Szent István alakját, a kisvárost, Zircet, amelyet nagyon megszerettem.


Szakos Csaba evangélikus lelkész mondta ezeket a gondolatokat a Szent István téren, Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén. – Úgy gondolom, nincs ebben különbség. Az itt jelenlévőknek is ugyanezt jelenti: egy ünnep, amely összeköt minket. Egy kötelék, ami megmutatja, hogy sokkal több bennünk a közös, mint ami szétválaszt. Erősítsük ezt az érzést, és emlékezzünk rá a mindennapokban is – hangsúlyozta az ünnepség szónoka, örömét fejezve ki, hogy

Zircen is együtt tudunk ünnepelni, katolikusok, protestánsok és mindazok, akik talán egyik felekezethez sem tartoznak.


Az ország egyik legszebb Szent István szobrával illusztrálta, hogy mit is jelent ma az államalapító öröksége: a király a kardot lefelé tartja, s a keresztet felfelé. – Volt idő, amikor uralkodóként a kardot kellett használnia, de aztán jött az irgalmasság, a befogadás, a türelem ideje. Evangélikusok is örömmel vállaljuk ezt az örökséget. Mi sem I. Istvánnak, hanem Szent Istvánnak nevezzük őt, mert valljuk, hogy szent az, aki Istenhez tartozik. Szent István a hit megőrzését tette az első helyre, amely nélkülözhetetlen az üdvösséghez, nélküle nem lehetünk kedvesek az Isten előtt. A hit ad erőt a keresztény élethez, a reményhez, a szeretethez, az újrakezdéshez és a hűséghez – mondta ünnepi beszédében Szakos Csaba, majd hozzátette: ez a hit csak akkor igazán értékes, ha életformálóvá válik és áldozatot is tud vállalni.


Az ünnepség szónoka arra kérte a zircieket, hogy legyenek méltók Szent István örökségéhez.

„Törekedjünk arra, hogy a kard lefelé, a kereszt pedig felfelé mutasson. Őrizzük azok emlékét, akik ennek a keresztnek a hordozói voltak. Nézzünk fel az imént említett szoborra, legyünk büszkék az alapítóra, és éljünk őhozzá méltóan!”

– zárta ünnepi gondolatait.A Zirci Városi Vegyeskórus Szent István-napi dalcsokorral tette emelkedettebbé az ünnep fényét, majd az új kenyér átadására került sor, melyet az idei évben is a Piller Pék Kft. sütött Zirc városa számára. Az örökké megújuló élet jelképét Nagy Tamás önkormányzati képviselő adta át Ottó Péter polgármesternek, majd Tölgyesi Alberik ciszterci atya megáldotta azt. Az új kenyeret a szervező intézmény munkatársai kínálták körbe a közönség soraiban.


Nagy Tamás nemcsak a városi képviselő-testület tagjaként, hanem a Zirci Református Egyházközség gondnokaként is adta át az új kenyeret, a következő gondolatokat fűzve hozzá: – Amikor úrvacsorát veszünk, akkor Krisztus megtört testét jelképező kenyeret veszünk magunkhoz, egyben magunknak tulajdonítva az Úristen mindig megújuló, megbocsátó szeretetét és kegyelmét. Jelentse az új kenyér nekünk, zirci polgároknak, a több mint ezeréves keresztény egyházzal, múlttal, államisággal rendelkező országunknak, egész nemzetünknek, a keresztény Európának ezt a megújuló kegyelmet és áldást.


„Köszönettel veszem át az új kenyeret Zirc és térsége lakói, családjai képviseletében. Azt kívánom, hogy jusson belőle mindenkinek elegendő az év minden egyes napjára”

– mondta Ottó Péter polgármester.


Ezt követően az önkormányzati kitüntetések átadására került sor. Posztumusz Zirc Város Díszpolgára címet adományoztak dr. Varga Tibor János, városunk korábbi polgármestere részére. Zirc város díszpolgárává avatták Németh István ny. honvéd dandártábornokot. Pro Urbe Emlékéremmel tüntették ki a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász Csoportot és a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságot. „Zirc Város Tisztviselője” elismerést vehetett át Lamszider József, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal gépkocsivezetője. A kitüntetésben részesülők méltatásáról hamarosan megjelenő, kapcsolódó írásainkban olvashatnak.

A kitüntetésben részesülők és Ottó Péter polgármester közösen összeálltak egy fotóra

Az ünnepségen megjelent ösztöndíjas diákok


A középiskolai tanulmányi ösztöndíjak átadására is a városi ünnepség keretében került sor. Zirc Városi Önkormányzat huszonnégy középiskolást részesített 2020. második félévében ösztöndíjban, ők: Balogh Péter Dániel, Biber Cintia, Dublecz Márk, Francsics Fanni, Gurdon László, Hamvasi Gréta Virág, Kapitány Dorottya, Klein Vivien, Kondora Bernát, Kovács Kristóf, Kovács Laura, Lekrinszky Anett, Majer Szabolcs, Mészáros András Bálint, Mészáros Balázs, Molnár Petra, Oláh Lili, Palánkai Tünde Orsolya, Rátódi Ildikó Katalin, Skobrák Vivien Anasztázia, Sömjén Máté, Szilágyi Zalán, Tribel András, Vajcs Luca.


Az ünnepséget a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte, műsorvezetőként és előadóként közreműködött Szakács Ildikó.


Kelemen Gábor