A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy „Tündér-mese” valóságos szereplői


Ottó Péter polgármester fogadta a Városházán a Nemzeti Vágtán sikeresen szereplő települések – Bakonyszentkirály, Csetény, Porva és Zirc – képviselőit, a lovasokat és a térség színvonalas megjelenésében közreműködőket.


A XI. Nemzeti Vágta futamai peregtek a kivetítőről, a résztvevők együtt élték át újra a felejthetetlen pillanatokat. Hevesiné Németh Mariann, a Bakony látványos és színvonalas megjelenését megszervező turisztikai referens meseszerűen foglalta össze a két nap eseményeit, a mese hősei azonban ezúttal valóságos személyek voltak, akik öregbítették a térség hírnevét a Hősök terén és a Világörökség részét képező Andrássy úton.Ottó Péter polgármester köszöntötte a meghívást elfogadó vendégeket. Országos szinten is egyedülállónak nevezte azt, amit a térség a Vágta kapcsán felmutatott, hiszen mint mondta, nem emlékszik rá a rendezvény tízéves története során, hogy egy kistérségből vagy járásból egyszerre négy település is bejutott volna a legjobbak közé.

„Egy olyan megjelenést tudtunk reprezentálni, amely a térségnek nem csak a versenyzés szempontjából viszi a jó hírét, hanem marketing szempontból is komoly jelentősége van”

– mondta városunk vezetője, hangsúlyozva, hogy a továbbiakban is meg kell ragadni azokat a lehetőségeket, amelyek a településeink számára adottá válnak. Majd a riporter szerepébe lépett a fogadás házigazdája, és egyenként szólaltatta meg a „valóságos mese – mesés valóság” főbb szereplőit.Először Molnár Gyöngyi, Zirc lovasa lépett a mikrofonhoz, aki egészen a döntőig menetelt, s ott is vezető pozícióban volt, ám egy sajnálatos baleset folytán leesett a lováról. Az elmúlt tíz év során hatszor jutott be a verseny fináléjába, kétszer első, kétszer második helyen végzett. – Nehéz favoritként indulni egy versenyen, ezt a terhet le kell venni a vállamról. Aki eljut a Hősök terére, nagyon kemény és áldozatos munkát végez. Márciustól szeptemberig szinte végig azért dolgozunk, hogy ezen a két napon mindent beleadjunk, és nemcsak a lovasnak, hanem a lónak is a csúcson kell lennie. A baleset kapcsán pedig azt mondta: – Nem adom fel, és csak úgy fogom folytatni, hogy ha sikerül megtennem azt, amiért indultam idén is.


Ottó Péter polgármester köszönetét fejezte ki Molnár Gyöngyinek és gratulált az eredményéhez. Óriási teljesítménynek nevezte azt is, hogy a két bakonyi kishuszár is eljutott a döntőig.Majd Somogyi József zirci lovas következett, aki különböző települések színeiben indult az eddigi Vágtákon, legutóbb Kaposvárt képviselte. A két megszólaltatott lovas az összes eddigi Nemzeti Vágtán részt vett, és ezt csak ketten mondhatják el magukról. Felidézte, hogy egy rádióreklámból értesült erről a versenyről annak idején, és az volt az első gondolata, hogy ezt neki találták ki. Ismeretségeken keresztül támogatókat keresett, és sikerült is megtalálni a szponzort, akinek köszönhetően Zirc színeiben elindult az első Nemzeti Vágtán. „Onnantól kezdve nem volt megállás” – mondta a rendkívüli elhivatottságáról híres Somogyi József, aki ezt követően további tíz alkalommal ült nyeregbe a Hősök terén támogatói segítségével.Ottó Péter polgármester kitért arra is, hogy a standok versenyében kiemelkedő és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt Zirc és a térség évről évre, két első és két második hely az eddigi mérleg. A bakonyi stand egy élő és a látogatók számára élményt nyújtó attrakció. Nagy Zoltán, a Csetényi Tájház vezetője volt a következő nyilatkozó, aki a Vágta Korzón felállított sátor installációjának kialakításában játszott meghatározó szerepet. – Már a sátorépítésnél megtapasztaltam, hogy egy nagyon jó csapat jött össze, és ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki segített. Remek volt a hangulat is. Nem azért mondom, de a mi standunk volt a legjobb – mondta a Tájház-vezető, s megállapítását taps követte a teremben.Végül, de nem utolsósorban Ozsváth Kálmánt, a Bakonyi Vágta főszervezőjét hallhattuk, akinek elsősorban köszönhető a Nemzeti Vágtán történő megjelenés lehetősége, zsinórban negyedik alkalommal vett részt Zirc elővágtát rendező település jogán. A rendező Tündér Farm tulajdonosa először is köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ilyen teljesítményt tudtak elérni. Nemes Istvánnal együtt 2015 tavaszán határozták el, hogy megvalósítják a rendezvényt, és kiemelte, hogy a visszajelzések alapján az egyik legbiztonságosabb pályát sikerült létrehozniuk az elővágtát rendező települések között. Hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény a települések összefogásáról szól. Jövőbeni terveit is ismertette, így például települések utcájával, színpadi műsorokkal bővítené a lovas verseny köré szervezett repertoárt, hasonlóképpen a Nemzeti Vágtához. Bizalmát fejezte ki, hogy jövőre még nagyobb összefogással csinálják tovább, amit néhány évvel ezelőtt elkezdtek.Ottó Péter polgármester is csatlakozott ezekhez a gondolatokhoz, bízva abban, hogy a rendezvény tovább erősíti az együttműködésbe vetett hitet, a közös gondolkodást.


Csutak Noémi, a tehetséges ifjú énekesnő három dallal örvendeztette meg a közönséget, elhangzott a Honfoglalás betétdala, a „Nélküled” és a „Most múlik pontosan”. „Vágtatnék tovább veled az éjben” – üzente egy csodálatos hang, s szinte hallani lehetett a paripák patájának dobbanását, megerősítve, hogy lovas nemzet vagyunk és azok is maradunk.Ünnepi pohárköszöntőt Csillag Zoltán, Bakonyszentkirály polgármestere mondott.A Nemzeti Vágtát a ló, a lovaglás és a magyarság egyik legszebb ünnepének nevezte.

„Felemelő érzés volt, amikor a versenypályán körbevitték a települések zászlóit, majd lehetett a lovasoknak szurkolni. A Vágta Korzón pedig azt láthattuk, hogy a bakonyi sátor a legszebb, a legtöbb vendég erre kíváncsi. Láthattunk sok boldog gyermeket, akik nem csak morzsolták a kukoricát, hanem mosolyogva térdeltek is rajt”

– idézte fel a még friss emlékeket a településvezető, aki szintén hangsúlyozta az összefogás erejét, amivel elérték ezt a sikert. "Hajrá Bakonyi Vágta! Éljen a Bakony, a világ közepe!” – emelte poharát Csillag Zoltán.


A „hivatalos” programot követően a vendégek összeálltak egy közös képre, majd kötetlen beszélgetés kezdődött


Kelemen Gábor