A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy törzsről fakadva alkotunk egészet


Határon túli tánccsoportok érkeztek városunkba a testvértelepülésekből, az erdélyi Barótról és a kárpátaljai Dercenből. Vendéglátásukat az Erdélyi Baráti Kör Egyesület szervezte meg a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán elnyert támogatásból.


Magyar ajkú testvértelepüléseink tánccsoportjai a Bakonyi Betyárnapok mindkét napján fel fognak lépni, addig pedig tartalmas és szórakoztató programokat szervezett számukra a vendéglátásukról mindig is nagy szeretettel gondoskodó Erdélyi Baráti Kör Egyesület.


A derceniek hétfőn rázhatták le a hosszú út porát, és egy zirci éjszakát követően sétáltak a Városházára, ahol Ottó Péter polgármester köszöntötte őket. A barótiak ekkor érkeztek meg Zircre, pihenték az utazás fáradalmait, ők később kapcsolódtak be a programba, de természetesen őket is nagy szeretettel üdvözölte városunk vezetője. A közönség összetételének megfelelően ezúttal egy szép derceni emlékét idézte fel. Mint mondta, meghatározó élmény volt számára a szívélyes fogadtatás, a vendégszeretet, a tánccsoport produkciója pedig az akkor meglehetősen romos kultúrházban elementáris erővel hatott. Bizalmát fejezte ki, hogy akik először járnak Zircen, hasonló élményeket élnek meg, akik pedig már jártak nálunk, azok azért jöttek vissza, mert előző alkalmakkal jól érezték magukat.


Ottó Péter polgármester azt kívánta a fiataloknak, hogy töltsék tartalmasan a szabadidejüket nálunk, kössenek barátságokat egymással, és vigyék magukkal Zirc városának a szeretetét.


A köszöntést követően a vendégek egy helyen ismerkedhettek meg városunk értékeivel három szakmai előadás keretében. Dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója a Bakony élővilágát hozta el a Városházára, Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtárának vezetője Zirc történetébe avatta be a hallgatóságot, a ciszterci rend 300 évvel ezelőtti visszatelepülésére fókuszálva. Dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatója a 200 éve született Reguly Antal, városunk neves szülöttjének életútjával, munkásságával ismertette meg a fiatalokat.


A baróti csoport a Rákóczi téren kapcsolódott be a programba. Nagy szeretettel üdvözölték egymást a derceniekkel, az ölelések jelezték, hogy már nem először találkozott a fiatalok útja az anyaország bakonyi kisvárosában. Ujvári Ivett, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagja Képes Géza „Észak vándora” című versével megidézte Reguly szellemét, majd hozzáfűzte:

„Csodás metaforája van annak, hogy így összegyűltünk a Kárpát-medencéből Reguly Antal szobrát koszorúzni. Sok színes egyéniség határon túlról és innen, és mind közösen alkotunk egy világot, ahogy a Reguly által felkutatott színes tarkaságot alkotó nyelvcsaládunk is egy törzsről fakadva alkot egészet. Reguly lelke láng, magyar és minden népeknek világít”.


„Elindultam szép hazámból…” – szólt az ének, majd Barót képviseletében Kopeczky Annamária, Dercen nevében Korolovics Valéria, a vendéglátó város részéről pedig Ujvári Ivett elhelyezte kislányával az emlékezés koszorúit a magyarságkutató előtt tisztelegve.


A magyar ajkú testvértelepülések delegációi, s vendéglátóik összeálltak egy közös képre Reguly Antal szobránál


Az első teljes és közös Zircen eltöltött nap szabadidős programokkal folytatódott. A délutánt Szépalma Hotel és Ménesbirtok parkjában töltötték, ahol a határon túli vendégek mellett a Csetényi Bujka Néptánccsoport is fellépett. Velük az elmúlt évben kezdődött az ismeretség, amikor a vendégeik voltak Csetényben. Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai ezúton is köszönetüket fejezik ki a csetényi táncosoknak, hogy számon tartják és megtisztelték a vendégek programját, mint mondják, jó volt újra látni, hogy együtt táncolnak a csoportok.


Székesfehérvári kirándulás, agárdi szabadstrandolás, közös foci és tánc, kalandpark, eplényi libegőzés is szerepel többek között a tartalmas heti programban. Csütörtökön 17 órától a Baróti Syncron modern tánccsoport bemutatójára kerül sor a Rákóczi téren. Pénteken 18.15-től, szombaton 16.15-től láthatjuk a tánccsoportok produkcióját a Bakonyi Betyárnapokon.


Kelemen Gábor