A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy rizsporos hétköznap a könyvtárban

A zirci olvasóközönség körében is népszerű „Rizsporos Hétköznapok” című könyvsorozat szerzője, dr. Budai Lotti blogger, regényíró és nőtörténeti kutató volt a Békefi Antal Városi Könyvtár vendége az Országos Könyvtári Napok programsorozat hétfői napján.

Az eredetileg jogot végzett Lottit a divattörténet és a történelem iránti rajongása terelte az írás felé. Első regényeiben a történelem meg nem oldott rejtélyei, különös fordulatai köré szőtte cselekményeit, nagy hangsúlyt fektetve az akkori hangulatok korhű és érzékletes megjelenítésére.

Majd egyre inkább a nőtörténelem került érdeklődésének középpontjába, mely témakörhöz szorosan kapcsolódott a zirci író-olvasó találkozó is.

Dr. Budai Lotti előadása a városi könyvtárban

Az említett „Rizsporos Hétköznapok” címmel elsőként egy divattörténeti albumot publikált, amit egy újabb követett, melyben a hagyományosan elfogadott szerepeket betöltő nők történelmi mindennapjaival, s olyan jelenségek gyökerével foglalkozik, melyek a mai napig akadályozzák a nőket az önkifejezésben vagy megnehezítik érdekérvényesítésüket. A sorozat harmadik része, mely az írónő könyvtári előadásának is kijelölte tárgykörét –„A női szexualitás története” – a következő altémára összpontosult: „Az apaági leszármazás, az ún. patrilineáris leszármazás hatása a női szexualitásra”.

E terület a főként nőkből álló, érdeklődő közönséget mind lelkileg, mind szellemileg megmozgatta, mely rámutatott a múlt s a jelenkor jelenségeire is. Utóbbi spontán, kötetlen beszélgetést is életre hívott, amelynek során a jelenlévők bátran vállalták észrevételeiket vagy éppen véleményüket, amelyekre Budai Lotti készséggel és örömmel reflektált.

Az írónő a könyvét is dedikálta zirci látogatása alkalmával

Az írónő zirci Olvasóinak azt ígérte, még visszatér, hiszen, ahogy ez a találkozó is jól példázta, korunkban nagy szükség van olyan jóízű, nyitottsággal átitatott „nőkörös” beszélgetésre, mint amilyen a zirci Könyvtári Heti alkalom is volt.


Cikk: Csaba Lilla

Fotók: Horváth Norbert