A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy rendhagyó irodalomóra a nemzet türelemjátékosainak

Versek, komolyzene, egy kis történelem – mintha az iskolában lettünk volna, ezúttal azonban a pedagógusok nem tanítottak, neveltek, hanem csendben hallgatták, ahogy ünneplik őket.


Zirc város Pedagógusnapi ünnepségén Reményik Sándor „Akarom” című versével köszöntötte az ünnepelteket és a megjelent vendégeket Szakács Ildikó műsorvezető.


Majd a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás növendékeinek ünnepi műsorát hallhattuk, közreműködött Varga Levente Endre, Pongrácz Emma és Jóföldi Kata.


Szakács Ildikó verses köszöntője és a zeneiskolás diákok előadása, balról: Varga Levente Endre, Pongrácz Emma, Jóföldi Kata


Ünnepi beszédet Ottó Péter polgármester mondott, aki már nem először tette interaktívvá Zirc város Pedagógusnapi ünnepségét. Ezúttal arról érdeklődött a pulpitus mögül, hogy hány történelem, matematika, fizika, rajz, vagy magyar nyelv és irodalom szakos tanár van a teremben, és miután ez utóbbit illetően csak egy „hallgató” jelentkezett, rendhagyó irodalomóra mellett döntött a városvezető.


Elhangzott az előadásában József Attila: Születésnapomra című költeménye, majd az idézett vers utolsó sorára is utalva megjegyezte: az a remekműsorozat, amelyet József Attila ránk hagyott, valóban azt mutatja, hogy költőként az egész nemzetünket tudta tanítani.


Később e költeménynek az egri Dobó Gimnázium egyik tanára, Néző Sándor szerzőségében született parafrázisát is tolmácsolta a tanári kar előtt.

Ottó Péter polgármester a nemzet tanítóját hozta el a pedagógusoknak az ünnepségre

Az irodalmi percek között egy kis történelmi kitérőre is sor került, Ottó Péter polgármester elmondta, hogy a pedagógus szakmát illetően az egyik legősibb hivatásról beszélhetünk, hiszen már az őskorban is átadták a szülők gyermekeiknek a megszerzett tudást, hogy ezzel is segítsék a mindennapi életüket. Az időszámításunk előtti második évezredben már intézményesített keretek között működött az oktatás Egyiptomban, Mezopotámiában, Indiában és Kínában, majd az ókori görögök időszakában teljesedett ki, amikor az alap- és középfokú oktatás szintjei is elkülönültek.


Az idő előrehaladtával, a technika fejlődésével is mindig megvoltak azok az aktualitások, amelyek a középpontba helyezték a pedagógusok munkáját, a társadalom mindig is fontosnak tartotta, hogy jó kezekben legyenek a tanulók. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a szakma képviselőinek példás elhivatottságát sohasem az anyagi megbecsülésük mértéke határozta meg.


Erre példaként – folytatva egyben az irodalomórát – Gárdonyi Gézát hozta fel, akinek a segédtanítói bére a mindennapi élelemre sem volt elegendő, fűtetlen szobában fagyoskodva töltötte a mindennapjait, ha a falubeliek meghívták egy jelesebb eseményre, azt általában vissza kellett mondania, mert mindössze egy váltás ruha állt a rendelkezésére. Idézett is az író önéletrajzi ihletésű „Lámpás” című művéből.

„Lámpásként világítanak” – a hosszú tanévet, nevelési évet követően megérdemelten vonulnak nyári pihenőre a pedagógusok

Ottó Péter polgármester a tanóra zárásaként

nagyon jó pihenést, kikapcsolódást kívánt a nyári szünetre a pedagógusoknak, hogy majd a szeptemberi becsöngetés időszakában feltöltődve, élményekkel gazdagodva, kellő türelemmel tudják folytatni ezt a nehéz, felelősségteljes, mindig kihívásokkal teli hivatást.


Ezt követően a „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetések átadására került sor.

Kimagasló szakmai tevékenységéért az idei évben Petrovicsné Sági Ágnes Ottilia, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodatitkára, valamint Berkes Lajos, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fizika-kémia szakos tanára részesült az önkormányzat elismerésében.


Méltatásukat az érintett intézmények vezetői, Kovács Mónika, illetve Balázsné Györek Zsuzsanna főigazgatók tolmácsolták, a kitüntetéseket pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.


A díjazottak érdemeit kapcsolódó írásainkban ITT és ITT ismertetjük.

Kovács Mónika, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde főigazgatója méltatja Petrovicsné Sági Ágnes Ottilia munkásságát

Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI főigazgatója sorolja Berkes Lajos érdemeit

– A pedagógusok tanítanak, oktatnak, nevelnek, közösséget építenek, ezen keresztül emberi sorsok formálásában működnek közre. Alakítják, formálják gondolkodásunkat, cselekedeteinket – hangsúlyozta pohárköszöntőjében az újonnan megválasztott és október 1-jével hivatalba lépő polgármester, Kacsala István. Hozzátette,

a pedagógus életforma nemcsak egy foglalkozás, hanem egy életre szóló elkötelezettség a jövő nemzedékének oktatása és nevelése iránt.


„Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok” – Márai Sándort idézve kívánt sok türelmet a pedagógusoknak további munkájukhoz.


Kacsala István, az október 1-jével hivatalba lépő polgármester is köszöntötte a pedagógusokat a jeles alkalombólKelemen Gábor