A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy napra „Játékországgá” varázsolódott át a zirci Hosszúrét


Június 11-én a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársaival, a felkért közreműködőkkel és önkéntesekkel karöltve sok-sok programmal készült a Városi Gyermeknapra, hogy idén is emlékezetessé tegye kicsik és nagyok számára egyaránt ezt a napot.


Kilenc órakor Kaktusz kiállítással és vásárral vette kezdetét a rendezvény. A kaktuszok a legnépszerűbb szobanövények közé tartoznak, mely az érdeklődők számában is jól megmutatkozott egész nap. Nagyon sokan örömüket lelték a különleges növényekben. A szombati első, zirci kaktuszkiállításon a kezdeményező ötletgazda személyében Bazsó Juditot tisztelhettük. További vendégeink voltak Hóbor Zsolt, Verkman Bertalan, Zsidai Bertalan és csodálatos növényeik.

A sokak tetszését elnyerő kiállítással az intézmény hagyományt is kíván teremteni, a cél az, hogy jövőre is legyen folytatás.A Városi Gyermeknap délelőttjén a legkisebbeké volt a terep: Kerekítő foglalkozás várta a piciket, akik anyukákkal, apukákkal, nagymamákkal együtt remek hangulatban játszották, énekelték végig a délelőttöt Fizl Katával.

A Kerekítő Mondókás Mókán anya és apa ölelő karjában a mosolygó kisbabák, a gyöngyöző kacaj, a közös összenevetés igazán önfeledtté tette a vidám délelőttöt.


Délután fél háromkor a Művelődési Ház melletti rendezvényi területen felállított színpadon Prém Orsolya, a Gyermeknap műsorvezetője köszöntötte a pódium előtt összegyűlt gyereksereget. Ekkor indult útjára a „Kincsek a kapuban” elnevezésű vetélkedő. A kincskereső városi barangolás során az igazán szemfüleseknek képeket és montázsokat kellett kapukon, kirakatokban felfedezniük, már elpusztult és a még megmenthető épített és természeti értékeinkről.


Amikor a tizenkét kincskereső csapat útnak indult, a Gyermeknapi kalandos játékkavalkád is megnyitotta képzeletbeli kapuját:

felzúgtak a „zirci vagányok” quadjainak motorjai, akik a széllel is bátran dacolva száguldottak át a Hosszúréten. A rendezvény végéig nagyon sokan kígyóztak a quados csapatnál, hogy kipróbálhassák a nem mindennapi sportos élményt.Hasonlóan nagy népszerűségnek örvendett a mesebeli „Gyermekfalvára” – szinte megállás nélkül – utazó vonatunk.

Mosolygós arcok integettek az apróságokkal teli „gőzösről”, akiket szüleik a füves „peronról” boldogan fotóztak. Akiket inkább a lovak vonta kocsikázás vonzott, felpattanhatott a kocsis mögé; a lovas pálya felől a mesebeli paripáknak az Óperencián túlra is elhallatszott a patkódobogásuk. Akik vakmerőbb élményekre vágytak, az igazán erősek megfeszíthették az íjakat az íjvesszőkkel, természetesen mindenki számára biztonságot nyújtó helyen, hogy „Szél Kálmán” nehogy rossz irányba térítse az éppen repülő nyílvesszőt. Az igazi szuperhősök a lánglovagok bőrébe bújhattak és megleshették azt is, hogy milyen összetett felszereltségű egy igazi tűzoltóautó.A Népi Játékpark és légvár is remek kikapcsolódást nyújtott a gyermekeknek, az elmaradhatatlan kosaras hinta szinte megállás nélkül forgott körbe a Művelődési ház „Játékországában”. A társasjáték partihoz csatlakozva valamennyien fokozhatták a közös játék örömét, izgalmát, ahogy a kézműves-foglalkoztató is az együtt alkotás közösségkovácsoló erejét hívta életre.


16 órától Gyermeknapi színpadunkon köszönthettük a BAB TÁRSULATOT, akik óriás bábos „Három kívánság (avagy Jelenetek egy házasságból…”) című zenés utcaszínházi előadásukkal ajándékozták meg a közönséget. Az ismert magyar népmese utcaszínházi feldolgozása során kiderült, hogy mennyi mindent kell elkövetnünk ahhoz, hogy a teremtett világra születhessünk. A történetet az ún. kikiáltó - mesélő vezette, az előadást a hatalmas bábok és a magyar népzenei elemek tették teljessé.

Az egyedi tervezésű óriás bábokhoz jól illeszkedtek – az arcfestőknek köszönhetően – a különféle mesefigurák arcát magukra öltő gyermekek a közönség soraiban.


17 órától Giga gépek csatájának lehettünk tanúi, amelynek során a John Deere traktorok „mérték össze erejüket”, a délután folyamán pedig valamennyiük kapitánya egy-egy fiúgyermek volt, akik

igazán nyeregben érezhették magukat a hatalmas gépezetekben.


Ha a nagy játék során a bendők megéheztek, a korgó hasakat finom palacsinta, gofri és sajtos lángos is várta, hogy mindig újratöltődve folytatódhasson a remek délután.

A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete késő estig szüntelenül sürgött-forgott a Művelődési Ház konyhájában, bármely pillanatban kopogtattak az ízletes falatokért, ínycsiklandozó illatok lengték át a levegőt.


Háromnegyed hatkor a „Kincsek a kapuban” játék résztvevőit díjazta a Művelődési Ház.

A legeredményesebb kincskeresők, akik mindent sikeresen felkutattak: a Bartus-család, Fogl Áron, György Márta, Hombolygó Márk, Jakab Kornél, Kovács Anna és a Zelovics-család voltak. A szervezők mindenkit megjutalmaztak, akik részt vettek a kincsek megtalálásában, valamennyien a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint a Magyar Vöröskereszt Veszprémi Megyei Szervezetének támogatásával mesekönyvekkel, kékfestő zsákokkal és natúr kozmetikumokkal gazdagodhattak.


A Gyermeknap zárásaként, tizennyolc órától a Népművészet Ifjú Mestere címmel büszkélkedhető, 1988-ban alakult, autentikus magyar népzenét játszó KOLOMPOS EGYÜTTES lépett színpadra és adott fergeteges, interaktív koncertet kicsiknek és nagyoknak. A jó hangulatú, vidám, játékos, táncos-zenés mulatságon a fő cél az volt, hogy közel hozzák a kisgyerekekhez a magyar népművészetet, szórakoztató formában.

Az eredmény pedig nem maradt el, hiszen a gyerekek szinte azonnal felpattantak a zenészek mellé a színpadra, s a jól ismert, fülbemászó dalokat együtt énekelték a művészekkel, ritmusra tapsolva, perdülve-fordulva.
A színes programkínálatnak köszönhetően kicsik és nagyok egyaránt szép élményekkel gazdagodtak a Városi Gyermeknapon.

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB ezúton is köszöni a rendezvényt támogatók és az önkéntesek segítségét: Bakony Agro Kft., Bazsó Judit, III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, Borbás Gergely, Borbás Gergő, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Földesi Balázs, Földesi Benedek, György Mihály, Hombolygóné Bognár Emma, Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, Nagy Károly, Nagy Norbert, Nagyné Zongor Nikolett, 452-es számú Szent Bernát Cserkészcsapat, Wolf Pékség, Zirci Önkormányzati TűzoltóságCikk: Csaba Lilla


Fotók: Horváth Norbert