A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy hely a vidéki ízek és kapcsolatok szerelmeseinek


Május 7-én, szombaton megnyílt a Zirci Termelői Piac a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház mögötti területen. A létesítményt Zirc Városi Önkormányzat a „Zöld város a Magas-Bakonyban” projekt keretében, nyertes pályázat útján hozta létre.


Nagy volt a sürgés-forgás, nem is találtuk elsőre Simoncsics Gábort, a piacot üzemeltető Vidéken „Bénázók” Egyesület elnökét. Aztán csak előbukkant, s máris mesélte érdeklődésünkre, hogy az online közösségi térből nőtte ki magát az egyesületük. A vidéki élethez kötődő értékekkel foglalkozó csoportot hoztak létre, alapvető célként pedig egymás elfogadását tűzték ki, a „bénázó” kifejezés pedig arra utal, hogy senki sem lehet tökéletes. Az évek során tízezer tag fölé nőtt a számuk a közösségi oldalon, majd 2020 körül felmerült az egyesület megalapításának gondolata. Majd amikor olvasták az önkormányzat piacüzemeltetésre kiírt pályázatát, a tettek mezejére léptek, és nonprofit szervezetté alakultak.


Az egyesületi vezető bevallja,

nagy hasznot nem remélnek a piacból, nem is ezért pályázták meg az üzemeltetését, hanem sokkal inkább, hogy a termelőket összekössék a fogyasztókkal, egyfajta „közösségi szolgálat” szellemében várják a vidéki ízek és kapcsolatok szerelmeseit.

Hozzáteszi, hogy nagyon sok előkészítő munkát, szervezést igényelt, mire idáig eljutottak.

A pénzesgyőri Simoncsics Gábor, a zirci termelői piacot üzemeltető Vidéken „Bénázók” Egyesület elnöke

Zirc belvárosában évtizedekkel ezelőtt működött utoljára piac, így nem csoda, hogy óriási volt az előzetes érdeklődés, futótűzként terjedt a hír, hogy május 7-én megnyílik a termelők új vásártere, és ennek megfelelően már reggel nyolc órakor ellepték az emberek a fedett-nyitott árusítóhelyet, nem is látták szükségesnek a szervezők a hivatalos megnyitót.


Ugyanakkor különféle programokkal várták az érdeklődőket. Sor került az előzetesen iskolák körében meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére, az elnök értékelése szerint a gyerekek kreativitását dicsérő alkotások érkeztek „Az én piacom” témakörben, a pályaműveket ki is állították a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. A közművelődési intézmény szolgált helyszínéül a tudatos vásárlásról és a mindennapi kertészkedésről szóló előadásoknak is. Az első alkalom rendezvénypiac volt, így jóval több árussal, és vendéglátósokkal is találkozhattunk, többek között kürtőskalácsot, sülteket, italokat lehetett kapni, kézműves-foglalkozásokat, arcfestést kínáltak a szervezők a gyerekeknek.

Az előzetes várakozásnak megfelelően nagy volt a forgalom az első piaci alkalommal


Simoncsics Gábor hangsúlyozza, ez a kínálat a rendezvénypiacokra vonatkozik, melyeket havi egy alkalommal szeretnének megtartani, a zirci piac a minden szombat nyolc és dél közötti nyitvatartásával alapvetően a házi termelésű élelmiszerek „agorája” lesz. Az egyesület továbbra is várja az engedéllyel rendelkező kistermelőket, a honlapjukon, közösségi oldalukon, illetve az ott található elérhetőségek egyikén lehet jelentkezni, helyet foglalni.


Az egyesület elnöke elárulja azt is, hogy verseket ír, és elhatározta, hogy megírja a Zirci Piac dalát a „Tölcsért csinálok a kezemből” című klasszikust átköltve. Sikerült is beszerezni a szükséges szerzői engedélyeket, a bakonybéli iskolából pedig felénekelték a dalszöveget. Piacra ugyan nem került a nóta, de az egyesület oldalán meg lehet hallgatni.

Reméljük, hogy a feldolgozásból is örökzöld sláger válik, nagy jövője lesz városunk új termelői piacának.

Kelemen Gábor