A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Egy éven belül elkészülhet Zircen a hulladékudvar


Mint arról már korábban hírt adtunk, hulladékudvar létesül Zircen, amely legkésőbb jövő tavasszal átadásra kerülhet. Cikkünk nemcsak erről, hanem a hulladékkezelés során felmerülő problémákról, azok megoldási lehetőségeiről is szól.


Zirc Városi Önkormányzat a hulladékkezelésre igyekezett mindig is a legjobb, legköltséghatékonyabb megoldást megtalálni, azonban a lakosság partnerségére is szükség van e tekintetben. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témakörben.


Azt tapasztaljuk, hogy a legnagyobb közösségi oldal helyi fórumain is újra és újra felmerülő téma a hulladék kezelése. Nemrégiben egy nyílt levelet is címeztek az önkormányzat és a képviselő-testület irányába, melyben a zöldhulladék kezelését illetően hulladékudvar létrehozására tettek javaslatot. Nos, ez megvalósul városunkban, még 2019 végén adtunk arról hírt önkormányzatunk honlapján – megosztva a széles nyilvánossággal a Facebook-oldalunkon is –, hogy Zirc egyike azon helyszíneknek a megyében, ahol konzorciumi együttműködésben hulladékudvar létesülhet. Önkormányzatunk a helyet biztosítja a létesítményhez, a projekt gazdája az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás.


A hulladékudvar szerződés szerinti kiépítésének határideje 2022. május 31.

A legfrissebb információnk ezzel kapcsolatban az, hogy a zirci projekt az ütemtervnek megfelelően halad, a kivitelező tervei szerint az udvar ez év őszén elkészülhet,

az edényzetre még nem írták ki a beszerzést. A hulladékudvarban lehetőség lesz más frakciók mellett a zöldhulladék elhelyezésére is. Megjegyezzük, a zöldhulladék kezelésére több alternatívát is kínált önkormányzatunk az elmúlt években, lehetőség volt a hivatalon keresztül ingyenes komposztládákat igényelni, évente kétszer – tavasszal és ősszel – sor került házhoz menő zöldhulladék-gyűjtésre, és gyűjtőpont is van városunkban, minden hónap harmadik szerdáján a szolgáltató átveszi az Alkotmány utcai sporttelep előtti területre elszállított zöldhulladékot. Idén áprilisban gazdasági társaságunk, a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. a tavaszi metszés során lehulló ágakat szállította el az előzetes megrendelések alapján.


Sajnos a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken is kaotikus állapotok uralkodnak időnként, az ürítést végző „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. és Zirc Városi Önkormányzat közösön keresi a megoldást a problémára.

Fontos azonban tudni, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek elsősorban a tömbházakban lakók kiszolgálását biztosítják.

A családi házas részeken házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés működik, amihez a lakók díjmentesen átvehető szabvány gyűjtőedényt igényelhetnek a „VHK” ügyfélszolgálatánál. A gyűjtőszigetekről a papír és műanyag elszállítása minden héten pénteken, az üveges konténerek ürítése minden második héten, szintén pénteken történik.

Az egyik „gócpont” kétségkívül az áruház mögött található. Fontos, hogy a szelektív szigetek a tömbházakban lakók kiszolgálását biztosítják elsősorban és csak azt szabad elhelyezni a gyűjtőeszközökben, ami odavaló


A túlzottan gyors feltöltődés és ezzel a gyűjtőeszközök melletti hulladékok felhalmozódása megelőzhető vagy legalábbis enyhíthető a megfelelő hulladékkezeléssel – így például a műanyagpalackokra történő rátaposással –, lényeges szempont továbbá, hogy az edényzeten fel nem tüntetett hulladékok nem helyezhetők el a gyűjtőeszközökben vagy azok mellett.


A szigeteken gyűjthető hulladékok további elhelyezésére nézve is mutatkoznak alternatívák, így például a nagyobb üzletekben lehetőség van az üvegek leadására a vásárlás helyén, a papírhulladék pedig nagyon jól hasznosul a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola által évente két alkalommal szervezett papírgyűjtési akció során.


A közelmúltban lezajlott lomtalanítással kapcsolatban is több észrevétel érkezett önkormányzatunkhoz, elsősorban a kihelyezett, de el nem szállított hulladékkal kapcsolatban, ezért kérdésekkel kerestük meg a közszolgáltatót. Válaszukban kifejtették, hogy

a közterületi lomtalanítás során nagyon sok olyan dolog kikerül, ami nem a lom kategóriájába tartozik, így azt nem szállítják el.

Tapasztalataik szerint a kihelyezett és őrizetlen lomot ismeretlenek széttúrják, átválogatják, a számukra hasznosíthatónak vélt dolgokat magukkal viszik.


A lom alatt olyan nagy darabos hulladékot értünk, ami nem fér bele a gyűjtőedénybe.

A lomtalanításról szóló tájékoztató plakátunkon szerepelt, hogy milyen hulladéktípusok nem helyezhetők ki és nem is kerülnek elszállításra. A „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. a honlapján is közöl tájékoztató anyagot a lomtalanításról, melyből szintén lehet informálódni arról, hogy milyen hulladéktípusok helyezhetők ki a közszolgáltató által évente legalább egy alkalommal megszervezésre kerülő lomtalanítás során. Bővebb információk a következő link alatt: http://www.vhkn.hu/Lomtalanitas/Videk.


Kelemen Gábor